Lördagen den 19 september 2020 - klockan 15:11
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

_________________________ 18. VÄGAR OCH BROAR


Birgitta Olsson 2007-10-03

Bild:IL

Vadställen över ån för djur och människor har funnits på många ställen, liksom mer eller mindre tillförlitliga broar av trä eller sten. Gångbron här kallas Duvebron och dess föregångare utgjorde en gammal förbindelse mellan Örseryd och Sävsjömåla.

När man skulle färdas i landskapet förr i tiden fick man ta god tid på sig. Folk gick eller red eller körde med häst eller oxe framför vagnen där det var möjligt. Vägen från Raskamåla i väster till Örseryd var länge enbart en sådan ”oxaväg” genom skogen. Folk som skulle längre upp till Stengrepen i nordväst ställde in sina vagnar i ett skjul i Örseryd och tog sig vidare på hästryggen. Ofta gick det lättare att ta sig fram på vintern, när isen hade lagt sig på sjöarna.

Ibland tröt människors tålamod, som 1726, när bönder från Årsjömåla i nordöstra delen av socknen och Hålabäck norr om Örseryd kom in med en skrift till tinget där de påpekar att de ”för skogarnas trånghet” har svårt att ta sig fram och att de därför ”sina lik och barn till grav och kristendom måtte bära och nu inte längre kan uthärda utan till fara och fördärv”.

Den bästa källan till det gamla vägnätet och hur det förändrades är annars skifteskartorna från perioden 1780 till 1850. Där finns gamla genomfartsvägar och markvägar utritade, varav en del säkert är av hög ålder. Men här markeras också nya vägsträckningar. Längre uppströms cyklade du in i Örseryd över Holmabron. En genomfartsväg där planerades vid skiftet 1835 och den finns markerad som sämre körväg 1918. Den nya bron byggdes 1989.

En del äldre vägar bildar idag ett stignät genom skogarna och är så vältrampade att de trots igenväxningen fortfarande går att följa till fots.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels