Lördagen den 19 september 2020 - klockan 14:00
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

_________________________ 2. EVARYDS KVARN


2007-11-15

Adelsmannen Sten Nilsson testamenterade Mölleskog till kyrkan 1330. Prästgårdens djur skulle beta där. Namnet (mölle) säger, att här fanns en kvarn redan under medeltiden. Själva kvarnen ägdes genom åren av en rad adelsmän. Adeln hade egendomar på många olika håll.

Prosten Lars Schlyter lyckades göra Mölleskog till sin egendom och processade 1720 och 1722 mot kvarnägaren, som gjort en bro. Folk ”genade” över bron och Mölleskog för att komma till Hoby i stället för att ta sig ner till stora landsvägen och bron vid nuvarande Hoby Kulle. Denna genväg över den privata bron vid kvarnen bråkade man om ända fram till 1930-talet, då bron vid riks-15 byggdes.
Skolbarn och konfirmander hade länge fått tillåtelse att gå över bron, men förvaltaren ”Moppe” stoppar på 1920-talet barnen. Det blev ett par kilometer extra att gå! Kyrkoherde Hanell tar ett privat samtal med ”Moppe”, så barnen får komma fram till slut.

Man kan i rättsprotokoll följa flera århundradens strider om Evaryds kvarnar, för det fanns flera nära varandra. Dammarna påverkade vattenmängden och fallhöjden. Grannens kvarn är nog olaglig. Han skall ställas inför rätta! Tinget finns ju nära där borta vid kyrkan!

En krögare från Karlshamn bygger ett stort hus på 1840-talet med tjocka väggar. Hans dotter gifter sig med en rik sjökapten Christian Lantau. Så nu blir det både en såg och en större kvarn. Lantaus dotter Nona med fyra barn lever ett förmöget liv i det stora stenhuset. Men med 30-talets ekonomiska kris går det utför och det blir nya ägare. Kvarnen och ekonomi- byggnader rivs. En natt i april 1973 brinner den tomma huvudbyggnaden ner.

Här har det spökat! Läs om det i Hobybygden 2003!

Efter Göran Persson Hembygdsföreningen

Tipsa en vän     Skriv utvädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels