Lördagen den 19 september 2020 - klockan 13:38
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

_________________________ 8. BAD OCH CAMPING


2008-02-11

Bild:IL

Friluftsbad som nöje och rekreation hör ihop med 1900-talet. Folk sökte sig till Bastuvikens långgrunda sandstrand och varma vatten. Då fanns inga långa båtbryggor där. På 50-talet fick man tälta alldeles gratis och det fanns en röd kiosk, som öppnade på Kristi Himmelsfärdsdag. Barnen fick lära sig simma och hade gymnastik uppe på land. Men kommunens plan att bygga upp en mera utvecklad badplats därinne i viken blev inte av. I stället satsade man omkring 1960 på Skälaviken, den nuvarande badviken.

En välskött badstrand behöver toaletter, omklädningshytter, rinnande vatten till duschar, kiosk, hopptorn och bryggor. Så det byggde man, och när sedan camping med bil och husvagn kom till, behövdes mycket mark och parkeringsplatser. Kommunen köpte 3,5 hektar av Gösta och Ingrid Jeppsson, avstyckat från Järnavik1:1 Priset var 1.75 kvadratmetern. Rutschbana och gungor och minigolfbana hörde också till. Den nya auktoriserade tvåstjärniga campingplatsen stod klar 1966. Anlagd av Bräkne-Hoby kommun året före sammanslagningen med Ronneby.

Hoby GIF arrenderade campingen mellan 1978 och 2004. Under 1980-talet kom en fullständig modernisering med vattentoaletter, kök, tvätt- och strykrum och senare en helt ny entré och småstugor. Nu hade Ronneby kommun fått en trestjärnig campingplats, älskad av många återkommande gäster, och med sällsynt vackra naturreservat alldeles i närheten. Föreningsmedlemmar bytte av varandra veckovis, tog emot gäster och skötte allting. Inkomsterna gick till nya byggnader på föreningens idrottsplats Bräknevallen uppe i byn.

Den storartade, långa, ideella insatsen och kommunens krav på höjt arrende blev till sist övermäktig för Hoby GIF. Från 2005 arrenderas campingen av en privat företagare.

Efter Kjell G.G. Johansson
Hobybygden 1999

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels