Lördagen den 29 februari 2020 - klockan 04:13
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

Bräkneleden norra slingan

_________________________ 8. BJÖRKERYD


Birgitta Olsson 2007-10-03

Först lite repetition. På vägen upp till Björkeryd passerar du Näckahallen där man har en vilsam och vacker vy över ån och hagmarkerna på andra sidan. Lite längre fram har du Björkeryds naturreservat på din högra sida med mader eller strandängar längs ån och åkrar eller betesmark högre upp. Mittöver vattnet ligger en gård med gamla anor i typiskt läge uppe på en åskulle. Cyklar du andra hållet har du allt detta att se fram emot.

Bild:BO

Du står nu vid ingången till naturreservatet. Framför dig har du ett fint panorama i landskapet med en ås eller snarare en platå som sluttar ganska brant ner mot jämnare mark närmast ån. Runt Trånhem, Björkeryd och Strångamåla möter du flera sådana områden där växlingen mellan kullar, åsryggar och planare, fuktigare ytor med gammal slåttermark är speciellt påtaglig.

Björkeryd – mark med björkar röjd till odling – är inte stort men det har varit en knutpunkt långt tillbaka i tiden. När man flottade på ån, fanns det en lastageplats här – Björkeryd lasta – där man tog iland timret som kom uppe från Småland och norra delen av Blekinge och forslade det vidare med häst och vagn ner till Järnavik. Där skeppades det sedan vidare till bland annat Karlshamn. Lastageplatsen låg på båda sidor av ån, på mark där Strångamåla festplats ligger idag och ungefär mittemot på andra sidan.

Under 1900-talet fanns det två lanthandlare i Björkeryd och en av dessa hade en telefonväxel. I slutet av 1930-talet fanns det cirka tio abonnenter och årsavgiften var 25 kr! Nedanför vägen upp mot Harkniven, Bårabygd och Örseryd (strax nedanför det röda lilla huset på backens högra sida) finns en ”klappesten” vid åkanten. Här tvättade, sköljde och klappade byborna sina hemvävda mattor men även annan tvätt långt fram på 1900-talet. Detta hörde till vardagen för alla kvinnor i byarna längs ån.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

Årsmöte

_____________________________

Bräknetrampen


Folder

Hänt i föreningarna

PRO dec

Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Alla ser inte era inlägg på facebook! Skicka till braknebygden@gmail.com

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 1/3
Årsmöte Bräkne-Hoby Samhälls- och Hembygdsförening
Onsdag 4/3
Bokcafé Ängeln
Fredag 6/3
Sagostund på biblioteket
Söndag 8/3
RADIOGUDSTJÄNST i Bräkne-Hoby kyrka
Måndag 9/3
Bygd i Samverkan årsmöte
Tisdag 10/3
KiAs Butik visar scapbooking
Torsdag 12/3
IT-vägledning på biblioteket
Binbo
Söndag 15/3
Idrotten i Hoby
Onsdag 18/3
Countrymusik
Söndag 22/3
Stickcafé i församlingshemmet
Torsdag 26/3
Trivseleftermiddag i församlingshemmet
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

Bräknebygden


Silpinge-nytt

BBAB


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels