Måndagen den 13 juli 2020 - klockan 13:37
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Berndt flyttade från Robertsfors till Bräkneåns dalgång

Äggproduktion i Vasakull igen


Ingegerd Linden 2011-02-11


När Jerry Nilsson i juni förra året slutade med äggproduktionen i Vasakull, undrade många, vad som skulle hända med anläggningen. Men det dröjde inte länge, förrän gården såldes - och nu är verksamheten i full gång igen.

Berndth Sandberg heter mannen som nu driver anläggningen. Han kommer ursprungligen från Upplands Väsby, där han under många år arbetade som byggnadsarbetare. Efter att ha förstört ett knä jobbade han som tornkransförare en tid.

Men i Robertsfors fanns hans fars en föräldragård och detta lockade. Han och hans fru Tuija flyttade dit och där drev de gården i elva år. Samtidigt arbetade han som kranförare, för att få ekonomin att gå ihop. Detta blev dock för arbetsamt i längden och Berndt kände att han gärna ville ha något eget som han kunde leva helt på. En gård ville han ha, men vilken inriktning hade inte så stor betydelse. I Robertsfors eller däromkring hittade han ingenting, så han sökte i hela landet - och hittade gården i Vasakull som var till salu. Att det blev äggproduktion och inte köttdjur var helt okej för honom.3.800 ägg om dagen

Jerry Nilsson slutade som sagt äggproduktionen i Vasakull i juni förra året. I september flyttade Berndt och hans fru till gården. Då hade Berndt redan beställt de höns som skulle bli hans "producenter" det närmaste året. De kom den 16 september och var då 16 veckor gamla. Sedan tar det ytterligare några veckor, innan de är i full produktion vid ungefär 25 veckors ålder. De blir ca 75-80 veckor gamla och när de har tjänat färdigt, lämnas de till slakt och blir bland annat till katt- och hundmat. Inget spill här, inte. När hönsen har lämnat anläggningen för slakt, ska denna saneras och göras fullkomligt ren. Därefter ska det gå några veckor, innan man kan släppa dit de nya hönsen.

- Det är då vi får passa på att ta semester, säger Berndt. Den övriga tiden på året är det passning sju dagar i veckan, för hönsen producerar ca 3.800 ägg om dagen dessa måste tas omhand varje dag. Men det är lugnt, tycker han. - Man är ju sin egen och jag kan sköta om detta på morgonen och förmiddagen och sedan kan jag göra annat.

Kravmärkta ägg


På Vasakull produceras endast KRAV-märkta ägg. Här fodras alltså hönsen med KRAV-märkt foder. Hönsen är frigående och de går inte bara på golvet i det jättelika hönshuset utan har även möjlighet att gå ut i en utehägnad, när de känner för det. - Men det är bara en del av hönsen som utnyttjar detta, säger Berndt.

Äggen levereras till en enda uppköpare, nämligen Thuressons (Ölandsägg). Att leverera till enskilda butiker runtomkring kräver oerhört mycket tid och kraft och blir inte lönsamt. Så tyvärr kan vi inte köpa Vasakull-ägg i våra butiker här runtomkring.

Väl mottagen i bygden

Berndt tycker att han blivit väl mottagen, sedan han och hans fru kom hit. Jerry, som han köpte gården av, har hjälpt honom på alla de sätt att komma igång och ställer fortfarande upp, om det behövs hjälp vid något tillfälle. Han tycker även att människor överlag har varit lätt att ha att göra med. - Pubkvällen i Strångamåla var ju en höjdare, tycker Berndt. - Det var jättetrevligt att träffa så många av bygdens innevånare på detta sätt.


Tuppen har ett bestyr och passar på att ta en nypa frisk luft i utegården.
Tuppen har ett bestyr och passar på att ta en nypa frisk luft i utegården.


Ägg kan ibland få de mest egendomliga former. Berndt har en liten samling med märkliga ägg, däribland dessa två.
Ägg kan ibland få de mest egendomliga former. Berndt har en liten samling med märkliga ägg, däribland dessa två.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Onsdag 15/7
Musik i sommarkväll
Onsdag 22/7
Musik i sommarkväll
Onsdag 29/7
Musik i sommarkväll
Onsdag 12/8
Silpinge-klassikern CYKEL
Lördag 15/8
HemmaVasan
Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels