Fredagen den 14 augusti 2020 - klockan 13:02
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Spännande fiskutsläpp för mellanstadieelever

"En fisk som heter Oliver"


2016-05-18


Varje år släpper Mörstströmmens fiskevårdsområde tillsammans med Folkhögskolans Fiskevårdslinjens elever ut cirka femhundra havsöringar. I år hade man valt att göra detta tillsammans med Hobyskolans mellanstadieelever som klassvis promenerade ner till Snittingefallet. Eleverna fick sedan klassvis gå runt till de olika stationerna och började hos Bosse Wessman, lärare från Folkhögskolan. Vid hans station kunde eleverna titta nära på de ett och ett halvt år gamla havsöringarna som han hade i ett litet glaskar, samtidigt som Bosse berättade för barnen hur en fiskbefruktning går till.

Bilden ovan:

Med försiktig hand la Nicole Svensson i sin fisk Oliver i ån och berättade att hon skulle komma att tänka på sin lilla fisk ibland.

 


<span style=\
Bosse Wessman från Folkhögskolans fiskevårdslinje berättade om hur en fiskbefruktning gick till och barnen kunde också titta riktigt nära på de små havsöringarna, något som Hampus Ottessen och Paulina Olsson tyckte var spännande

Åke Karlsson från Mörstströmmens fiskevårdsområde berättade att för cirka ett och ett halvt år sedan tog man rom och mjölke från vuxna havsöringar, blandade detta i spannar, sedan hällde man i allt i stora vattenkar och sedan fick fisken växa och utvecklas i strömmande vatten i Björktorpskvarnen.

- Men när det har varit strömavbrott har det varit kris, eftersom vattnet måste strömma hela tiden och inte får stanna, för då dör fisken, förklarade Åke när han kokade korv vid eldstaden.


<span style=\

Mellanstadielärarna Sonja Stranne, Sunnie Widén och pedagogen Louise Bergenrup var mycket nöjda med arrangemanget.Sonja Stranne, lärare för årskurs fyra, stod lite bredvid och såg hur hennes klass intresserat deltog i dagens fiskeutsläpp.

  • Vi är här för att vi vill delta i det här projektet att plantera ut fiskungar. Detta tillhör NO ämnena. Det är viktigt att eleverna får komma ut så här och vara med praktiskt och för att de ska komma ifrån att det bara blir teoretiskt. Sen är det väldigt roligt att hela mellanstadiet är här i dag. Att vi får göra det här ihop och vi har ju väldigt tur med vädret. När vi dessutom har den här närmiljön är det otroligt viktigt att vi nyttjar den, sa Sonja som kunde bekräfta att barnen hade sett fram mot den här dagen.


<span style=\
Nicole Svensson som hade döpt sin fisk till Oliver, tyckte att det kändes spännande och roligt att själv få ta upp sin fisk med håven

Vid nästa station fick eleverna hoppa upp på ett släp, där en mycket stor plastdunk var fylld med vatten. Där skulle eleverna med hjälp av håvar fånga upp en egen fisk, döpa den och försiktigt lägga ner den i en vattenfylld spann. Eleverna fick också klart för sig att de från och med nu var ”fadder” till sin lilla fisk. När fisken väl låg i spannen var det dags att försiktigt gå bort till åkanten, sätta sig på huk och långsamt släppa ut den lilla havsöringen.

  • Det är lite roligt för oss att vara här just nu eftersom vi nu i NO läser om fiskar och groddjur i vatten och sjöar, så det passade väldigt bra att det fick komma ut och uppleva det på riktigt, sa Sunnie Widén som är lärare för NO. Efter eleverna hade lagt i sina fiska fick de korv och bröd, innan det var dags för att promenera tillbaka till skolan igen.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Lördag 15/8
HemmaVasan
Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels