Lördagen den 30 maj 2020 - klockan 01:16
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Årets bästa julklapp?

Hobybygden 2015


2015-12-10


Så här lagom till jul har 2015 års upplaga av Hobybygden kommit. Fullspäckad med intressant läsning om både gammalt och nytt.

Hobybygden 2015 är den sjätte boken i en serie som började 1995. Bräkne-Hoby Samhälls- och hembygdsförening ger ut boken med syftet att presentera en växande och växlande kunskapskälla för alla hembygdsintresserade.

Årets utgåva inleds av Claes Elmstedt med en artikel om Blekingeposten. Tidningen hade sin redaktion och ägde under en tid en fastighet i Bräkne-Hoby.

Sedan följer tre bidrag med växling mellan en större gård i Bräkneåns dalgång, ett hus och en släkt i centrala Hoby by och sist ett torp under godset Hoby kulle. Ingrid Bengtsson berättar om sin mor Tekla Olssons uppväxt på gården i Tokaryd, Bodil Strömbeck ger en hel släkthistoria börjande med klensmeden Håkan Svensson. Och Ingvar Hansson skildrar barndomsvillkoren i ett torp intill Salsjön på 40-talet. I en intervju för många år sedan berättade Lennart Nilsson om hur biografen Saga kom till.

Inge Nilssons källforskning levererar ny kunskap om torp i Tararpsområdet.

Kjell G.G. Johansson med sin bakgrund som polismästare utreder polisväsendets framväxt med särskild betoning av dess utformning i Bräkne-Hoby.

Lars Gunnar Nilssons presenterar sitt yrkesliv inom industrin med anställning i Bräkne-Hoby under hela epoken Facit Halda, Elektrolux, Ericsson, Nokia och tiden därefter fram till pensioneringen.

Svenmanska parken invigdes 1952. Tack vare kommunens beslut om att använda försköningspengar har den gamla Hobybyn nu fått en väsentligt större och vackrare park. Roland och Eva Gustavsson, landskapsarkitekter och forskare, förklarar hur hela detta projekt kunnat föras fram till ett lyckat slut och nyinvig-ning i september 2015.

Trädgårdstemat fortsätter med Karl Larsson som berättar om hur han och Wiola utvecklade sin trädgård i Sonekulla och Lars Åke Persson rapporterar om några besök där.

Om hur "kulturhuset" intill parken kom till 1910 berättar Klas Wennerberg med dess början som Bräkne-Hoby sparbank, telefonstation och kommunalsal.

Rud Kjems har skrivit en handledning för besökare vid Runamo, här finns den i svensk översättning.

Georg Svensson har grundlig kunskap om stenmurar och hur man bygger dem.

Arkivcentrum Blekinge utbyggnad i Bräkne-Hoby är en stor händelse för alla forskningsintresserade. Arkivets chef Per Lundin lockar oss dit. 

"Bräknetrampen", ett cykelevenemang numera välkänt inte bara i Blekinge kräver hela bygdens engagemang. Ingegerd Lindén i centrum av organisationsarbetet genom alla åren visar, inte minst med bilder, hur hela vår del av Blekingelandskapet gjorts tillgänglig som en stor naturupplevelse för tusentals deltagare.

Bygd i Samverkan är en organisation som vuxit fram i Bräkne-Hoby med början 1999. Skolorna och en rad föreningar står bakom en styrelse med Ola Pagels som ordförande. Läsare av Hobybygden 1999, 2003, 2007 och 2011 har kunnat följa framväxten av och framgångarna för Bygd i Samverkans olika projekt. I årets utgåva är det Ola själv som sammanfattar de senaste fyra årens händelser och projekt.

Ett varmt tack från Bräkne-Hoby Samhälls- och hembygdsförening till alla bidragsgivare och till Ingegerd Lindén för hennes redigeringsarbete. Ett särskilt tack till Copy Graf för samarbetet.

Klas Wennerberg
redaktörHobybygden finns att köpa

...hos ICA och Linslöjden i Bräkne-Hoby
samt hos Hembygdsföreningen och på Bygd i Samverkans kontor.
Pris 200 kr.

Klas Wennerberg, Hembygdsföreningen: 0457-803 96
Bygd i Samverkans kontor: 0457-800 08Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Bräknetrampen

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Tisdag 2/6
Tipsrunda från PRO-lokalen
Friluftsdag på Björkvallen, Hallabro
Lördag 6/6
Nationaldagsfirande i Ekebacken INSTÄLLT
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

lions loppis

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels