Måndagen den 16 december 2019 - klockan 04:42
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Kavalleriet


2013-09-12

På kvällen ställde Kavalleriet upp med sin eldshow och red med facklor.

På kvällen ställde Kavalleriet upp med sin eldshow och red med facklor.I full galopp intar Kavalleristerna slagfältet med sin tuffa ridning och sina hästar. De duktiga ryttarna slåss både med sabel och skjuter från sina hästar. Under kvällen visade de upp sin eldshow, då man rider med facklor.


För fyra år sedan var man ett rätt stort gäng infanterister i Bräkne-Hoby. Håkan Nordström som var infanteriofficer och som hade börjat rida så smått hemma, fick då en idé om att det kanske kunde vara kul med lite hästar på slaget. Eftersom Håkan kände Isabel Rodeson sedan tidigare, fick han snart med henne och hennes häst Tindra till det årets slag. Men snart märkte de att det fanns fler som ville var med i Kavalleriet.


Blev Kapten

- Jag skrev då till North Carolina first Cavalry och frågade dem vad de tyckte om att vi satte upp ett regemente här i Sverige med hästar. Jag berättade då att jag var löjtnant i Infanteriet. Jag fick då till svar att Majoren i staterna tyckte det var en jättebra idé och han svarade mig att det var jätteroligt att vi understödde honom på den ”vänstra flanken”, säger Håkan och berättar att han då också fick reda på att det redan fanns ett ”First Cavalry” i Tyskland och en Sergeant som hade fyra avsuttna Kavallerister.

- Då gjorde han mig till Kapten, säger Håkan.


<span style=\
För fyra år sedan startade Håkan Nordström upp Kavalleriet, där han rider på hästen Lord Nelson ”Nisse”.


Miljöträning

I dag har man åtta Kavallerister och vem som helst kan vara med, bara man har tillgång till häst.

- Vi har ett ridprov, så att vi ser att man kan rida, sen kommer vi att miljöträna hästarna så att de kommer att klara att man skjuter från dem, de kommer att klara kanonskott och eld, de kommer att klara allt. Är man intresserad så är man hjärtligt välkommen att höra av sig, säger Håkan.

I samlingstälten sitter Isabel Rodeson från Väby i sin vackra 1800-tals klänning med en beige sjal omkring sina axlar. Hon har varit med under åtta år och började en gång i infanteriet, men har nu gått över till kavalleriet.

- Jag har ju häst och insåg att man kan kombinera de här olika intressena och valde då att börja i kavalleriet. Men det är inte helt lätt att rida och skjuta samtidigt eller att fäktas med sabel, för trots att vi har tränat en hel del så blir hästarna ändå hoppiga när man skjuter så mycket som man gör här med både kanoner och gevär, säger Isabel som är glad att hon trots allt har en lugn nordsvensk att rida på.


Kavalleriets åtta medlemmar tränar en gång i veckan. Från vänster Ingela Märkel, Isabel Rodeson, Emelie Rössel, Ingvar Abrahamsson, Håkan Nordström, Ronja Johansson.

Kavalleriets åtta medlemmar tränar en gång i veckan. Från vänster Ingela Märkel, Isabel Rodeson, Emelie Rössel, Ingvar Abrahamsson, Håkan Nordström, Ronja Johansson.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Presentkort

____________________________

affisch

____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Alla ser inte era inlägg på facebook! Skicka till braknebygden@gmail.com

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Torsdag 19/12
Samkväm i Museet
Lördag 21/12
Julkonsert med Axplock
Torsdag 26/12
Julkonsert med Hoby Musikkår
Fredag 27/12
Jul i Museet
Söndag 29/12
Julstugegudstjänst
Jul-lovs Pingis i Silpinge
Lördag 4/1 2020
LAN-VR &amp; SPEL
Lördag 11/1 2020
Silpinge-klassikern SKIDOR
Fredag 24/1 2020
Människor i Ronneby för 30 år sedan
Måndag 10/2 2020
Silpinge-klassikern SIMNING
Fredag 27/3 2020
Silpinge-klassikern JOGGING
Fredag 10/4 2020
Silpinge-klassikern PROMENAD
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

Bräknebygden


Silpinge-nytt

BBAB


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels