Söndagen den 7 mars 2021 - klockan 22:43
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Kulturpromenaden


2020-06-03

Erika von Buxhoeveden och Aline Nysingh håller upp affischen till de nya \
Erika von Buxhoeveden och Aline Nysingh håller upp affischen till de nya "Kulturpromenaderna".

Att gå en promenad runt om i byn och samtidigt få lära sig om det gamla Bräkne-Hoby blir verklighet genom den nya "Kulturpromenaden". Där kan man läsa historien bakom en utvald plats, men också titta på ett gammalt fotogafi från platsen.

Nu kan man här i Bräkne-Hoby ge sig ut på något som kallas för "Kulturpromenaden". Man följer en karta som man hämtar från en blå brevlåda vid Kulturhuset och kommer då till olika kända ställen i Bräkne-Hoby. Där kommer man få se en skylt, där det står en historisk text till en gammal bild om den utvalda platsen.

- Det började med att vi ville göra något som man kunde göra ute nu i Coronatider. Aktivera byborna samtidigt som man håller avstånd. Vi ville ha något annat än en tipsrunda. Då kom vi på att vi kunde ju ha en "Kulturrunda", säger Kristina Wolgast som tillsammans med Erika von Buxhoeveden och Aline Nysingh ingår i en programgrupp som man har i Bygd i Samverkan. Erika berättar att många, både nyinflyttade och gamla bybor, inte alltid känner till den intressanta historia som Bräkne-Hoby har.

Kristina Wolgast visar skyltarna som man har tagit fram, där man kan läsa om platsens historia som man befinner sig på, men också se på en gammal bild, hur de en gång har sett ut.
Kristina Wolgast visar skyltarna som man har tagit fram, där man kan läsa om platsens historia som man befinner sig på, men också se på en gammal bild, hur de en gång har sett ut.


Intressant historia

Kristina berättar, att området runt den Svenmanska parken bredvid kyrkan har varit centrum i Bräkne-Hoby under många år, där det finns mycket intressant historia att hämta.
Hon berättar, att allt började för tre veckor sedan med att alla styrelsemedlemmarna fick i uppdrag att ta reda på fakta om var sin plats. Dessa kontaktade sedan i sin tur andra som visste mer om just den platsen.
- Vi kunde inte ta med alla platser så det blev tjugo stycken. Kartan som man följer ligger i en blå brevlåda vid kulturhuset och då kommer man att komma till besöksplatser som bland annat Naturbruksgymnasiet, Kyrkan, Prästgården och Aktivitetsparken, säger Kristina.

Text : Sonja Strömberg

Gamla fotografier från olika platser i Bräkne-Hoby finns nu att se på den nya \
Gamla fotografier från olika platser i Bräkne-Hoby finns nu att se på den nya "Kulturrundan" runt om i Bräkne-Hoby.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels