Söndagen den 7 juni 2020 - klockan 02:08
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Nationaldagsfirande
i Hoby Ekbacke


2016-06-13


I Hoby Ekbacke var det många som lockades av att fira nationaldagen som arrangerades av Bräkne-Hoby Samhälls- och Hembygdsförening. Det blev ett nationaldagsfirande i strålande solsken för både barn och vuxna.

Dagens konferencier var ordförande i Bräkne-Hoby Samhälls- och Hembygdsförening, Kjell GG Johansson. Under första timmen hade barnen och ungdomarna som är med i Hoby GIF Gymnasterna, med ledning av My Jeppsson och hennes hjälpledare, uppvisning. Först började den så kallade familjegruppen, då föräldrar till barn mellan ett och fyra år visade upp olika rörelser passande den åldern.

  • De allra minsta får göra rörelser och ett program där ramsor, musiklekar, färg, siffror och annan pedagogiska övningar ingår, säger My som i år har varit ledare för Hoby Gymnasterna i trettio år. Gruppen efter var barnen mellan fem och sju år. De hade ett lite mer avancerat program med gymnastikövningar. Sist visade gruppen i åldrarna mellan åtta och fjorton år upp sig med betydligt svårare övningar som volter och hopp passar de som hållit på länge.


Moa Lindström sjöng

När Hobygymnasterna hade gjort sitt program klart, intog artonåriga Moa Lindström scenen med sin gitarr, då Moa sjöng vackra sommarvisor. Moa som går på Lunds Dans- och Musikalgymnasium har bara ett år kvar på sin treåriga utbildning.

  • När jag är klar med skolan hoppas jag att jag ska få utforska världen, får se lite vad som händer, säger Moa som har utbildat sig främst till musikalartist. Men utbildningen i Lund har blivit så bred som möjligt och hon kan alltså söka många olika arbeten inom teater, dans och sång. I sommar kommer Moa att arbeta på ICA Lanthallen, men kommer också att sjunga på olika ställen som bland annat ”Byafesten” här i Hoby.

  • Jag ska också ta mitt körkort, säger Moa innan hon skyndar iväg.
Årets talare: Anders Bromé


Dagens tal stod Anders Bromé för, ett uppdrag som han som bygdens son gjorde med stolthet och glädje. I sitt tal berättade han hur tacksam han var att han hade fått förmånen att få växa upp i Bräkne-Hoby.

- Tacksam att få bo i detta lilla samhälle där vi har ett aktivt föreningsliv, med sina många personligheter som givit mig minnen och glädje i livet, men också inspiration och trygghet. Detta lilla samhälle som, när det blir problem, sluter sig samman, spottar i nävarna och ser till att saker händer, detta lilla samhälle som nästan över en natt kunde ta emot och välkomna ett åttiotal nya invånare var några saker som han nämnde i sitt tal.

Dagens nationaldagsfirande avslutades med ett godisregn för alla barnen som var i Ekbacken, då godis som hade skänkts av ICA Nära Lanthandeln kastades ut över de glada barnen.


____________________________________________________________

Nationaldagen eller som det hette tidigare, Svenska Flaggans Dag har firats sedan 1916. Nationaldag blev det 1983 och från och med år 2005 blev denna dag också en helgdag.

Nationaldagsfirandet firas till minnet av den dagen då Gustav Wasa som valdes till kung 1523 och då dåtidens Sverige blev ett enat land och bröt sig ut ur Kalmarregionen. Dessutom firar vi tillkomsten av 1809 års regeringsform som gällde fram till 1974 års regeringsform. Händelserna har samma datum, nämligen den 6 juni.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Kulturpromenad

B-t inställd


____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

lions loppis

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels