Lördagen den 19 oktober 2019 - klockan 17:50
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Äpplets dag

Omtyckt Skördemarknad


2016-10-11

Kent Enges från Karlskrona, som till vardags driver en webbutik med ovanliga växter, kom till Bräkne-Hobys Skördemarknad för att sälja sina växter.
Kent Enges från Karlskrona, som till vardags driver en webbutik med ovanliga växter, kom till Bräkne-Hobys Skördemarknad för att sälja sina växter.

I ett perfekt höstväder firades ” Äpplets dag” under årets Skörde- och växtmarknad, arrangerad av Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. Marknaden, som i år var förlagd till Svenmanska parken och Marknadsvägen, hade runt tvåtusen besökare.Kaffe nygräddade våfflor

Ett trettiotal utställare med huvudtemat trädgård och växter, hade kommit för att sälja både ovanliga växter och nyskördade grönsaker. I parken spelade ”Svenmanska Orkestern” Irländsk folkmusik, vilket fick många av besökarna att sätta sig vid ett bord för att lyssna, samtidigt som de njöt av kaffe och nygräddade våfflor. Några som hade satt sig vid borden var Lars och Berit Jansson men också Torsten och Maj Månsson.
-
Vi har kommit hit för att träffa folk och äta våfflor. Vi har varit stora trädgårdsentusiaster, men handlar inget till trädgården numera. Vi har allt vi vill ha. När det anordnas något så måste man ju ställa upp. Det här är ett jättetrevligt arrangemang, sa Berit.
Vi köper inte heller något i år, vi har så mycket växter i trädgården så att vi kan sälja, sa Maj och skrattade.


Lars och Berit Jansson träffade Torsten och Maj Månsson på Skördemarknaden och passade på att ta sig en kopp kaffe och en våffla. - Växter köper vi inte denna gången, det har vi hela trädgården full med, sa Berit och Maj och skrattade gott.
Lars och Berit Jansson träffade Torsten och Maj Månsson på Skördemarknaden och passade på att ta sig en kopp kaffe och en våffla. - Växter köper vi inte denna gången, det har vi hela trädgården full med, sa Berit och Maj och skrattade gott.


Ovanliga växter

En av alla växtförsäljarna var Kent Egnes som kom från Karlskrona och som sålde ovanliga växter.
Det är inte så många än som intresserar sig för de ovanliga växterna, men det ökar hela tiden. Jag har en internetbutik där jag säljer mina växter, sa Kent och berättade att denna dag hade han tagit med sig bland annat Japanskt korkträd, Vitblommig blåregn, Bornholmsfikon, Vintergrön stenek, Kinesträd, Svart mullbär, och Svärmors tunga som det finns många olika varianter på. Några som hade kommit för att inhandla ovanliga växter var Inga-Lena och Jan-Axel Andersson från Sölvesborg.
Vi har egen äppelodling och tänkte komma hit och se vad det var för olika sorter de hade här, sa Inga-Lena.

 


Under Skördemarknaden höll Eva och Roland Gustavsson guidade turer då de bland annat berättade om parkens historia.
Under Skördemarknaden höll Eva och Roland Gustavsson guidade turer då de bland annat berättade om parkens historia.


Guidning i parken

För dem som ville få sina äpplen pressade till äppeljuice gick det alldeles utmärkt hos Mustkungen som kommit från Sölvesborg med sin stora vagn. Dagen till ära planterades det också ett äppelträd av sorten ”Melonäpple” i Svenmanska parken. Detta var skänkt av Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. I Svenmanska parken hölls det en guidad tur av Eva och Roland Gustavsson som berättade om parkens historia. Eva och Roland har ritat nyanläggningen i parken och var med i arbetet när den nya delen anlades.
Första gången jag kom hit blev jag mycket entusiastisk eftersom det är en oförstörd del av ett nyklassiskt arv inom trädgårdshistorien som väldigt ofta har förstörts på andra ställen. Men här fanns pergolan, bänkarna och inte minst bassängen, berättade Eva. På eftermiddagen höll Bygd i Samverkan också ett Knattelopp då ett tjugotal barn sprang en sträcka på sjuhundra meter. Alla barn fick priser, sponsrade av ICA i Bräkne-Hoby, men först i mål kom Maxim sju år.

 


Björn Rosspher startade deltagarna i Knatteloppet.
Björn Rosspher startade deltagarna i Knatteloppet.Erika von Buxhoeveden ställde ut sina tavlor på Kulturhuset. - Jag började måla igen för några år sedan, efter flera års uppehåll. Inspirationen får jag från naturen, sa Erika.
Erika von Buxhoeveden ställde ut sina tavlor på Kulturhuset. - Jag började måla igen för några år sedan, efter flera års uppehåll. Inspirationen får jag från naturen, sa Erika.

 


<span style=\
Annelie Mattsson visade sina fina chiliplantor i biblioteket och tipsade om odling .


Chiliutställning

I Kulturhusets övervåning ställde Erika von Buxhoeveden ut sina målningar. Erika började måla lite som tonåring i skolan, men livet tog över och det fanns inte tid för Erika till att måla, förrän för för cirka fyra år sedan då hon började måla lite mer på allvar.

- Jag är inspirerad av naturen så jag målar mycket natur. Först målade jag mycket landskap men nu har jag börjat måla mycket fåglar. Nere i biblioteket hade bibliotekarien Helene Mattsson ställt ut sina Cili plantor. Helene berättade att hon har ett stort odlings intresse och i år bestämde hon sig för att odla olika Cili sorter tillsammans med en massa olika tomatsorter.
- Cili är inte svårt att odla tycker jag, för i stort sett alla fröer jag satte har tagit sig. Jag har haft det mesta ute på ett trädäck men haft det skyddat på tre sidor. Så de har ju stått rätt så skyddade. Sen har jag haft någon sort ute i mitt uterum, men då har det nästan blivit för varmt, sa Helene och berättade att alla Cilisorter inte är starka, utan det är stor variation på dem, då några är som vanlig paprika.
-  Däremot är det så att även milda sorter kan vara väldigt starka, eftersom det på en mild sort kan var nio milda, men den tionde frukten är stark. Att cilifrukterna blir starka kan bero på att de får för lite vatten. Lite vatten starkare frukt.

 


Johnny Magnusson visade och sålde busk- och växtstöd som han tillverkar hemma i Röaby.
Johnny Magnusson visade och sålde busk- och växtstöd som han tillverkar hemma i Röaby.


Mycket nöjda

Enligt Staffan Håkansson som är ordförande i Bräkne-Hobys Trädgårdsförening så var man mycket nöjd med dagen och tacksam för all sponsring man hade fått.
- Vädret har ju varit helt perfekt och jag uppskattar till att vi har haft cirka tvåtusen personer här, sa en nöjd Staffan.

 


Anna Ardegård, Alva och Mattis var glada för den fina korgen som de vann.
Anna Ardegård, Alva och Mattis var glada för den fina korgen som de vann.


Tipsa en vän     Skriv utvädret

_____________________________

utst. okt.

____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

____________________________

Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Alla ser inte era inlägg på facebook! Skicka till braknebygden@gmail.com

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 20/10
Gudstjänst med Axplock
Tisdag 22/10
Pubkväll i Hallagården
Söndag 27/10
Odlingsvärda rosor
Tisdag 12/11
Musik och allsång i Bygdegården
Söndag 17/11
Kransbindning
Söndag 24/11
Trädgårdsföreningens julfest
Tisdag 26/11
Smörgåsbord i Hallagården
Söndag 8/12
Julmarknad Pensionat Järnavik
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

Bräknebygden


BBAB

SilpingenyttRonneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels