Tisdagen den 13 november 2018 - klockan 19:13
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

En resa genom åren med Bygd i Samverkan.

Följ med på tåget mot framtiden!


2017-09-10

Kommunalrådet Roger Fredriksson fick en egen tågbiljett av Peter Dacke som han sedan själv klippte. Både Roger, Ola Pagels och landsbygdsutvecklaren Ebon Kaisajuntti höll tal när utställningen invigdes.
Kommunalrådet Roger Fredriksson fick en egen tågbiljett av Peter Dacke som han sedan själv klippte. Både Roger, Ola Pagels och landsbygdsutvecklaren Ebon Kaisajuntti höll tal när utställningen invigdes.

Kommunalrådet Roger Fredriksson invigde utställningen om Bygd i Samverkan på Stadshuset i Ronneby. På ett lättskådligt sätt får man följa med föreningen från startens dåtid till nutid. Mycket har hänt under bara några år i lilla Bräkne-Hoby.

Utställningen som handlar om åren med Bygd I Samverkan återinvidges  i Ronnebys Stadshus. Kommunalrådet Roger Fredriksson fick den stora äran att klippa sin egen tågbiljett, som symboliskt skulle ta honom på en resa med ett tåg genom de år som Bygd I Samverkan har verkat. Idén till utställningen kom från Klas Wennerberg, Erika Von Buxhoeveden, Ingegerd Lindén, Ola Pagels och Peter Dacke. På ett lättskådligt sätt har sen Ingegerd Lindén satt i hop informationsskyltar om varje år. Ingegerd har också tagit fram en informationsfolder till utställningen. Ola Pagels höll ett tal, där han berättade om hur allt en gång började. Så kliv nu upp på tåget och följ med en bit på utställningståget.

Många kom för att deltaga vid återinvigningen av utställningen om Bygd I Samverkans utveckling, där både Jörgen Johnsson och Klas Wennerberg har varit delaktiga.
Många kom för att deltaga vid återinvigningen av utställningen om Bygd I Samverkans utveckling, där både Jörgen Johnsson och Klas Wennerberg har varit delaktiga.


Så började allt.

På utställningen kan vi se att året då allt började var 1996, då det fattades ett beslut om att Bräkne-Hoby skola också skulle ha ett högstadium för byns skolelever. Man ville ha en "Skola Mitt i Byn"  och Hem och Skolas ordförande Pia Petersson var mycket aktiv och ville ha ett möte kring detta. Ola Pagels som själv hade barn i skolan vid denna tid hakade på och skrev då en inbjudan till ett möte där man också kunde diskutera hur en 0-9 skola skulle kunna vara en utgångspunkt för en samverkan mellan skola, företag och de olika föreningar som fanns i byn. På mötet framkom det att skolan skulle utrustas med datorer och man skulle också anordna en dataskola. Kurserna organiserades genom en stor ideell insats av Jan Svensson och genomfördes på Folkhögskolan under 1998-99.

Eva Holmberg, Birgitta Steneld, Peter Dacke, Ingegerd Lindén och Erica Von Buxhoeveden har alla lagt ner mycket ideellt arbete för Bygd i Samverkan.
Eva Holmberg, Birgitta Steneld, Peter Dacke, Ingegerd Lindén och Erica Von Buxhoeveden har alla lagt ner mycket ideellt arbete för Bygd i Samverkan.


Vill nu följa med på tåget?

Utställningen fortsätter att ta med oss på byns utvecklingsresa och berättar att "Byn På Nätet" uppstod av en ren tiilfällighet då det skapades en kontakt med Lasse Bourelius 1999, under en upptaktskväll då man letade efter en inspiratör till "Dataskolan". Lasse var i färd med att starta upp ett nytt dataprojekt som skulle kallas för "Byn På Nätet" med Jörgen Johnsson som projektledare. Under upptaktskvällen, då Jörgen berättade om den nya tekniken, fullkomligt trollband han alla kursdeltagarna då han illustrera allt genom sin verktygslåda. 

- Plötsligt frågar Jörgen om Bräkne-Hoby skulle vilja bli världens första by på nätet och ställer samtidigt frågan om man ville vara med på tåget och resan emot framtiden och alla ropade ja. Detta berättade Ola, när han höll sitt invigningstal på stadshuset. I en vagn längre fram kan man läsa om år 2000-2001 då Bräkne-Hoby blir återigen först att få tillgång till århundrandets teknikgenombrott nämligen ADSL bredband.

På ett lättskådligt och ett trevligt sätt har man gjort Bygd i Samverkans utställning.
På ett lättskådligt och ett trevligt sätt har man gjort Bygd i Samverkans utställning.


"Bräkne-Hoby i våra hjärtan"

På utställningen kan man också se när det var dags att marknadsföra Bräkne-Hoby i stor skala. Man tillsatte då en arbetsgrupp som betod utav Ingegerd Lindén, Jan Persson, Ingmar Olsson, Laila Andersson, Klas Wennerberg och Ola Pagels. Dessa skulle ta fram i.nnehållet till en informationsbroschyr som Ingegerd döpte till " Bräkne-Hoby i våra hjärtan" Ingegerd var också formgivare. Tiotusen broschyrer trycktes upp och fanns tillgänglig då Karlsson öppnade. Samtidigt jobbade arbetsgrupper kring Bräkne-Hoby info  på. Ola Pagels fortsätter att arbeta med kontakter och kommer med nya ideér. Gerd Nielsen f.d. bankkamrer tar på sig kassörjobbet, Ingegerd blir en oskattbar tillgång vid marknadsföringen och Tommy Johansson skriver föreningens protokoll. Och i samma veva får Bygd I samverkan nen ny lokal utanför kassorna i varuhuset Karlsson.

Tågets vagnar gjordes av Erika can Buxhouveden stativen till dem av Peter Dacke. Cetta blev ett trevligt sätt att få ut informationen på.
Tågets vagnar gjordes av Erika can Buxhouveden stativen till dem av Peter Dacke. Cetta blev ett trevligt sätt att få ut informationen på.


Rullat på

Sen har allt bara rullat på för föreningen. 2004 tar Byn på Nätet ett nytt utvecklingssprång, då man vill bli ett forum för bygdens gemensamma frågor och dess utveckling, man vill också bland annat skapa bättre framtidsförutsättningar för bygden. År 2004 satte man också ihop en kulturgrupp som arbetade med Bräkneåns Dalgång. Man satte ihop en Tomtgrupp, Järnaviksgrupp och Bygd i Samverkan tog upp möjligheten att skapa ett landsbygdscentrum i Thornska Villan i Bräkne-Hoby.

Året efter. 2005. tvingades man ha ett krismöte, då Bräkneån höll på att växa igen. Men då kom professor Roland Gustavsson in och ett omfattande röjningsarbete började. År 2006 tog man fram Tolkningscentrum i naturen, där man fick information om sevärdheterna.

Utställningståget tar oss med på en resa för Bräkne-Hobys utveckling via Bygd I Samverkans arbete.
Utställningståget tar oss med på en resa för Bräkne-Hobys utveckling via Bygd I Samverkans arbete.


Byafesten

År 2007 förbättrade Bygd i Samverkan informationen om bygden med en interaktiv hemsida, men också informationsplatser vid infarterna och trespråkig informationsskrift. Norra Samhällsföreningen röjde utmed ån i bland annat Trånhem, Hjälmsa och Strångamåla.

Men året därpå, 2008, blev hobyborna riktigt arga, för då beslöt Swedbank att lägga ner kontoret i Bräkne-Hoby. Men inte bara det utan nu föreslog kommunen att även vårt fina högstadium skulle läggas ner. Vilket också genomfördes trots omfattande protester.

Men året därpå hade vi slickat våra sår och nu ville vi göra något positivt för byn. Då satsade man på Bräknetrampen, Blekinge Cykelfestival som blev en ihållande succé, med 850 deltagare redan första året. Året efter 2010 och 2011 fick Bygd i Samverkan duktiga FAS 3 -anställda som gjorde ett gott jobb i vår bygd. Vi städade också byn och år 2012 fick vi fågelskådningsplast och 2013 arrangerade man CykelTuristveckan och den första Byafesten.

När man tittar på utställningen ser man att mycket har hänt i vår by på bara några år.
När man tittar på utställningen ser man att mycket har hänt i vår by på bara några år.


Nyanlända till byn

Bräkne-Hoby fick år 2014 ett eget kulturhus och Bygd i Samverkan får ett eget kontor i bibliotekshuset. Man kan nu också ha utställningsverksamhet. 2015 restaurerar och nyanlägger man Svenmanska parken från 1952, med Roland och Eva Gustavsson, Bräkne Hoby Trädgårdsförening och Bräkne-Hobys Trädgårdsamatörer.

FAS-3 röjer upp och förskönar vår landsbygd. Man delar också för första gången ut Bräknebygdens kulturpris som gick till Strångamålarevyn.

Det skedde omvälvande saker i världen 2016 och det påverkade även oss i vårt land. Men Bygd i Samverkan skapade genast projektet Intergration och Samhällsutveckling i Bräknebygden för att hjälpa de nyanlända som bodde på Tallet. Ideella och frivilliga volontärer hjälpte flyktingar att komma in i vårt samhälle.

2017 deltog Ola Pagels i ett officiellt besök i Ronneby av riksdagens talman Tobia Billström, då Ola kunde informera om föreningens verksamhet och vikten av engagemang och samverkan för en bygd. Byns egen historiker Klas Wennerberg fick detta år Bräknebygdens Kulturpris. Sen fortsatte arbetet med bland annat Bräknetrampen, Byafest, Kulturgruppen, Svenmanska parken, Bräknebygdens kulturhus.

Tipsa en vän     Skriv utvädret

_____________________________

Folder


Hänt i föreningarna

____________________________

SPF

PRO sept.

Salsjön

Silpingenytt


Årsberättelse

Bygd i Samverkan


Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Skicka till braknebygden@gmail.com
eller använd insändarlänken
längst upp till höger.

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Tisdag 13/11
Månadsmöte SPF
Torsdag 15/11
Bingo i PRO-lokalen
Stickcaféets auktion i Bräkne-Hoby församlingshem
Lördag 17/11
Invigning av Blekinge Idrottsmuseum i Bräkne-Hoby
Söndag 18/11
Om det gamla Bräkne-Hoby
Onsdag 21/11
Medlemsmöte PRO
Söndag 25/11
Trädgårdsföreningens julfest
Söndag 2/12
Advent i Örseryds skola
Första söndagen i Advent
Måndag 3/12
Äldreförvaltningen för äldre
Tisdag 4/12
Släktforskningscafé
Fredag 7/12
Julbord på pensionat Järnavik

Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com

Kulturhuset

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

lions loppis

bengtbloggen

Bräknebygden


BBAB

Blekinges vänner

ronnebyrunt.se

landsbygd


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels