Måndagen den 25 mars 2019 - klockan 23:06
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Unikt integrationsprojekt

Projekt som utvecklar


2017-11-09


Intergrationsprojekten som Bygd i Samverkan är delaktiga i både utvecklar och främjar intergrationen bland de nyanlända. Aktiviteterna är många och varierande samt vänder sig till både barn och vuxna.

Aktiviteterna är många för både barn och vuxna bland de nyanlända som ingår i Bygd i Samverkans olika integrations projekt. Jenny Rydberg, Erika Von Buxhoeveden och Tarek Saad Elden arbetar alla för Bygd i Samverkans olika integrationsprojekt. Aktiviteterna man genomför gör så att de nyanlända lättare kommer in och förstår vårt samhälle bättre, samtidigt som det leder till både arbete och en meningsfull fritid.

Tre olika projekt bedrivs och finansieras av länsstyrelsen och Ronneby Kommun. Med projektet "integration och samhällsutveckling i Bräknebygden och kringliggande landsbygd", bedriver man språkundervisning, samhällsorientering och språkcafé. Projektet kommer att avslutas vid årsskiftet.

I projektet "En unik integrationsmodell genom sociala kulturutbyten" har man sociala sammankomster med olika teman, såsom arabisk afton, svensk fest och ett besök till Skånes djurpark. Detta projekt avslutas också vid årsskiftet.

Ytterligare ett projekt är " Bridge Over Troubled Waters", där man kör så kallade digitala språkcafeér, samhällsvandringar och nätverksträffar. Projektet pågår fram till den siste maj 2018.
 
- Projekten är välbesökta och man ser också ett stort behov av de insatser som görs. Men de två första projekten kommer dock att avslutas under årsskiftet, då pengarna är slut, säger Jenny.


Bilden ovan: Erika Von Buxhoeveden, Tarek Saad Elden och Jenny Rydberg arbetar alla för Bygd i Samverkans olika integrationsprojekt.

I Ekbacken arrangerades det mångkulturellt café, då etthundratrettiopersoner besökte arrangemanget som blev mycket uppskattat.
I Ekbacken arrangerades det mångkulturellt café, då etthundratrettiopersoner besökte arrangemanget som blev mycket uppskattat.


Arabisk afton

En av aktiviteterna som man genomfört var den arabiska aftonen, då cirka etthundratjugo gäster från olika kulturer deltog i festen, varav en fjärdedel var svenskar.

- Det blev en mycket trevlig fest, då fem familjer från Bräkne-Hoby och Ronneby lagade den arabisk influerade maten. Vi hade också underhållning i form av musik och sång som kom från Göteborg och det blev också en hel del dans. Kvällen blev mycket uppskattad då många aldrig hade varit på en sådan här stor fest här i Sverige tidigare, säger Jenny och berättar att redan den 25 november satsar man på nytt med en gemensam fest, men denna gång blir det en " svensk fest "  i Reginalokalen i Backaryd.

Den arabiska aftonen blev mycket uppskattad då många aldrig hade varit på någon så stor fest i Sverige förrut.
Den arabiska aftonen blev mycket uppskattad då många aldrig hade varit på någon så stor fest i Sverige förrut.


"Trollmors sagor"

- Fredagen den 3 november hälsades både nyanlända och svenskar barn, som var mellan 4 och 9 år välkomna till kvarterslokalen i Kallinge. Då kom Åse Alexandersson från Höör dit och gav sin spännande föreställning "Trollmors sagor " till alla barnens förtjusning. Men även detta projekt avslutas vid årsskiftet, säger Jenny.

Både svenska och nyanlända barn tyckte det var roligt att träffa \
Både svenska och nyanlända barn tyckte det var roligt att träffa " Trollmor " som underhöll i Kallinge. Bilden är tagen av Janet Stefanowicz Joelsson.


Språkcafeér

- Även de digitala språkcafeérna har kommit igång på alla orter, som är en utveckling av de gamla språkcafeérna. Detta är också det enda integrationsprojektet som kommer att fortsätta efter årskiftet, förklarar Jenny, som också berättar om det nya projektet "Bridge Over Troubled Waters"  där samhällskommunikatörerna på Ronneby Kommun spelar in samhällsinformation på de nyanländas eget hemspråk. Dessa visas sedan i ett femton minuter digitalt avsnitt, som därefter följs av en diskussion med olika frågor att besvara och diskutera tillsammans under de gemensamma träffarna. Detta har varit lärorikt för alla parter. Därefter fikar man och har trevligt tillsammans.En annan aktivitet som är omtyckt är \
En annan aktivitet som är omtyckt är " Språkcafe´" som har utvecklats och nu också är digitalt. En aktivitet som ger de nyanlända samhällsorientering.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Hobjer

____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

____________________________

SPF mars

PRO feb

Salsjön

Silpingenytt


Årsberättelse

Bygd i Samverkan


Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Skicka till braknebygden@gmail.com
eller använd insändarlänken
längst upp till höger.

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Måndag 25/3
Bygd i Samverkan årsmöte
Torsdag 28/3
Pubkväll i Bygdegården
Söndag 31/3
Mässa I Bräkne-Hoby kyrka
Scouterna
Måndag 1/4
Äldreförvaltningen för äldre
Torsdag 4/4
Kärleken till Skottland
Bingo med PRO
Tisdag 9/4
Polisen informerar
Fredag 12/4
Sagostund på biblioteket
Söndag 14/4
Scouterna
Onsdag 17/4
Seniorpolen håller modevisning
Torsdag 25/4
Inspirationskväll på Ljungsleds plantskola
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

bengtbloggen

Bräknebygden


BBAB

Blekinges vänner

ronnebyrunt.se

landsbygd


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels