Fredagen den 19 oktober 2018 - klockan 18:07
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Cykelevenemanget som blivit en folkfest

Bräknetrampen FÖR ALLA


2017-05-13

Emilio sätter Ekbacken i gungning, medan du väntar på utlottningen av de högsta vinsterna på scenen.
Emilio sätter Ekbacken i gungning, medan du väntar på utlottningen av de högsta vinsterna på scenen.

 

Även i år kommer det att finnas marknad och trevlig underhållning i Ekbacken, där start och mål ligger. I år är det elva - årige Emilio Walter, känd bland annat från Bingolotto, som sätter Ekbacken i gungning med sin Boggie Woggie.

För tredje året i rad kan man erbjuda funktionshindrade en sträcka som är tillgänglig för dem. Det finns även möjlighet att prova på elcyklar och trehjulingar för personer med svaga och onda knän, eller som har svårt med balansen, men även andra typer av cyklar. För den som inte har någon cykel finns det möjlighet att hyra. Specialcykel för funktionshindrade finns också att låna. Deltagandet är gratis för funktionshindrade och för barn under 16 år som cyklar tillsammans med minst en vuxen. Föreningen Paracykel kommer hit med ett gäng och cyklar på sina specialcyklar. De har även med sig en cykel för visning, Den driver man med händerna och det finns möjlighet att prova på denna cykel.


Väljer man att cykla på Ådalstrampen cyklar man längs med den vackra Bräkne-ån där man kan gå ner till ån för en paus.
Väljer man att cykla på Ådalstrampen cyklar man längs med den vackra Bräkne-ån där man kan gå ner till ån för en paus.


Spännande besöksmål

På sträckorna kommer det att finnas mängder med olika spännande besöksmål som bland annat på Ådalstrampen som är sträckan som håller sig i närheten och följer den vackra Bräkneån. Slingan går norrut och på flera ställen alldeles intill den vackra ån. Här kommer Thomas Håkanssons att visa upp och berätta om sitt ekohus.

Byborna i Raskamåla/Svalhult erbjuder som vanligt grillad korv och fika. Vid Örseryds skola från 1953 kan man grilla sin egen korv, medan man lyssnar på  personer som berättar hur det var att gå i skolan där en gång i tiden. Här kommer också landshövdingen Berit Andnor Bylund att göra en längre paus under sin cykeltur i Bräkneåns dalgång denna dagen.

Har man tur kanske man få se en glimt av Näcken på stenen vid Näckahallen.


Vad är ett EKO-hu? Det kan du få veta, om du stannar och lyssnar på Thomas Håkansson som kommer att visa och berätta om sitt nybyggda EKO-hus.
Vad är ett EKO-hu? Det kan du få veta, om du stannar och lyssnar på Thomas Håkansson som kommer att visa och berätta om sitt nybyggda EKO-hus.


Våfflor och ostkaka

Väljer man Silpingetrampen, kan man bland annat göra ett spännande besök på Sjöarpsskolan där man kan prova på både cykelbaneteknik, ta en tur med en fyrhjuling eller åka hölass. Här kan man också köpa med sig hem den goda Sjöarpsskorpan.

Hos Sofie och Marcus Trellman i Tubbarp kan man få se Blekinges största solcellsinstallation på deras ladugård, men också hälsa på deras långhåriga kor av ovanliga raser.

Väl uppe i Silpinge by, tar gänget i Gnistans IOGT-NTO lokal emot. Här erbjuds nygräddade våfflor och ostkaka. Här kan man också titta på dvärghöns och få information om Silpingegängets aktiviter.

I Lilla Köksträdgården finns det möjlighet att köpa med sig hemlagade delikatesser och ullprodukter.

<span>På Silpingetrampen kan man hälsa på hos Sofie och Marcus Trellman i Tubbarp och hälsa på deras trevliga och nyfikna kor</span>
På Silpingetrampen kan man hälsa på hos Sofie och Marcus Trellman i Tubbarp och hälsa på deras trevliga och nyfikna kor


Ner till havet

Väljer man kusttrampen går sträckan söderut mot Järnaviks kustbygd, ända ner till havet. På denna sträckan kan man bland annat göra ett besök hos biodlarföreningen i Hakarp och köpa med sig en burk honung hem.

Lena Stigsson i Björktorp håller sin ateljé öppen och visar sina vackra tavlor på islandshästar. Björstorps kvarn ä röppen för visning. Har kan du också se delar av Mats Harryssons filmdokumentation om kvarnen och dess tidigare ägare Nisse som drev den fram till -98. Och Bräkneåns Vattenråd både informerar om sin verksamhets där samt visar dammen och fiskvägen.

För den hungrige kan ett besök hos Järnaviks Camping och badplats vara trevligt, eller varför inte ett besök hos Pensionat Järnavik (före detta Gula Huset). I Studio Paradiset har Carina öppet där du kan se hennes fantastiska konst, men även vintage symaskiner.


På Kusttrampen får man många möjligheter att njuta av havet.
På Kusttrampen får man många möjligheter att njuta av havet.


Den lättare rundan

Är man en familj med barn eller är funktionshindrad och inte vill cykla så långt är Hjälmsatrampen den som då passar bäst. Endast ett par besöksställen är inte tillgängliga för funktionshindrade. 

 Man kan börja med ett besök på Kulturhuset, där Blekingearkivet presenterar utställningen ”Jag är här - ärbar och sedlös”. Man kan även besöka både Hembygdsuseet och kyrkan.

Längs vägen ligger det vackra Dönhult där Sten-Ebbe kommer att berätta om det vackra Ekfors - Dönhult och den gamla kvarn som en gång låg här. Vid konstsjön, som en gång har varit ett grustag, håller scouterna till och visa upp olika hajkaktiviteter, men de kommer också grilla pinnbröd och sälja korv.

Ett stopp hos ponnierna i Hjälmsa kan bli kul för barnen, om de är sugna på att byta cykeln mot en ponny en liten stund. Därefter cyklar man längs Hjälmsas vackra stenmurar och radby. Gör man ett stopp vid Trollakyrka, får man se Blekinges största flyttblock på land. 


I vackra Dönhult finns Sten-Ebbe och berättar bland annat om kvarnen som funnits här.
I vackra Dönhult finns Sten-Ebbe och berättar bland annat om kvarnen som funnits här.


Elit och Mountainbike

Elittrampen erbjuder tre olika längder på sträckor; 57, 91 och 117 km för den aktiva träningscyklisten. Här cyklar man på asfaltsvägar men ändå i vacker natur med ett varierande landskap genom Blekinges tre trappsteg.

MTB-sträckan som ligger på 22 km är till för den som vill ha lite mer varierande och tuff terräng att cykla i.
Tipsa en vän     Skriv utvädret

_____________________________

Utställning okt

Folder


Hänt i föreningarna

Årsberättelse

____________________________

PRO sept.

Salsjön

SPF jan

Silpingenytt


Bygd i Samverkan


Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Skicka till braknebygden@gmail.com
eller använd insändarlänken
längst upp till höger.

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Lördag 27/10
Teaterresa till Kristianstad
Galtsjömässan Höst 2018
Fredag 2/11
Gravsmyckningskaffe
Lördag 3/11
Alla helgons dag, Minnesgudstjänst
Torsdag 8/11
Trivseleftermiddag i Församlingshemmet
Tisdag 13/11
Månadsmöte SPF
Torsdag 15/11
Bingo i PRO-lokalen
Stickcaféets auktion i Bräkne-Hoby församlingshem
Onsdag 21/11
Medlemsmöte PRO
Söndag 2/12
Advent i Örseryds skola
Första söndagen i Advent
Söndag 9/12
Julmarknad Pensionat Järnavik

Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com

Kulturhuset

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

lions loppis

bengtbloggen

Bräknebygden


BBAB

Blekinges vänner

ronnebyrunt.se

landsbygd


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels