Fredagen den 22 januari 2021 - klockan 23:58
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Göte och Göran


2016-06-12


De är två kända ansikten i byn och vi ser dem ofta sitta spelandes under något lokalt arrangemang, Göran med sitt dragspel och Göte med sin klarinett. Repertoaren de bjuder sin publik på är de gamla älskade evergreens. Låtar hämtade från både den svenska och amerikanska visboken och som de flesta känner igen och kan nynna med till.



Göran


Göran Göransson växte upp i Åryd i en familj där musiken var viktig, något som kom att prägla hela Görans liv. Görans far spelade munspel och hans två äldre bröder sysslade också med musik. Vid åtta års ålder fick Göran sitt första egna dragspel, som han snabbt lärde sig spela på. Men sen dröjde det inte länge förrän Göran även började spela på andra instrument. När Göran gått ut grundskolan utbildade han sig till konditor och fick snart arbete på de lokala bagerierna. Vid fjorton års ålder började Göran att spela tillsammans med några andra musiker som kom från Karlshamn. Men han var tvungen att begära dispens från musikerförbundet eftersom han var för ung för att få spela på kvällarna.

  • Vi spelade på bland annat Stadshotellet, Norre Port och Valhalla. Till en början spelade vi jazz, men när Sven-Ingvars blev populära började vi liksom många andra orkestrar att lägga om repertoaren, säger Göran och berättar att till slut började han att spela på heltid. Under åren som gott tror Göran att han nog har varit med i tolv, tretton olika orkestrar.


Göte


Göte Andersson är däremot uppvuxen i Bräkne-Hoby på Folketshusvägen. Han var i fjortonårsåldern när han började spela klarinett hos Bror Andersson och hans son Tore Andersson. Så fort han hade lärt sig spela gick han med i Bräkne-Hobys musikkår, men spelade också med på olika friluftsgudstjänster. Efter grundskolan började Göte som skräddarlärling hos Melbloms klädfabrikör i Hoby och där jobbade han tills det var dags för värnplikten. Efter värnplikten började Göte jobba på Libo skjortfabrik inne i Ronneby, där han jobbade fram till – 65 då han istället började på Facit Halda som då hade kommit till Bräkne-Hoby. När sedan Teknoworld  kom år -91 började han där och var kvar till pensionen.

  • Sedan jag var femton år har jag också varje år också spelat med i en julkonsert med många andra musiker och för tio år sedan gick jag med i Ronneby Blåsorkester, berättar Göte och blåser ut fukt ur sin klarinett.


Fungerar bra


Sedan ett antal år tillbaka är Göte och Göran pensionärer. De lärde känna varandra för fem år sedan när de träffades på den lokala PRO-föreningen i Hoby.

- Vi började först spela lite på prov, men snart märkte vi att det fungerade bra och att folk gillar det vi spelar, säger Göran och drar på sig dragspelet, medan Göte sätter noterna på plats.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:



Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels