Måndagen den 19 april 2021 - klockan 15:11
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Gunnar, ny präst i Bräkne-Hoby kyrka


2016-12-09

Gunnar Åkesson tillträdde sin tjänst som präst i Bräkne-Hoby kyrka den första september.
Gunnar Åkesson tillträdde sin tjänst som präst i Bräkne-Hoby kyrka den första september.

Solen skiner, men det är bitande kallt i luften. Utanför kyrkan står Bräkne-Hobys nya präst Gunnar Åkesson, iklädd svarta jeans, svart skjorta med prästkrage och röd träningsjacka. Han är glad och pratsam och lätt att tycka om. En modern präst som är med sin tid.


Gunnar, som är 52 år, är uppvuxen i Kalmar, med föräldrar som har anknytning till både Lösen och Sölvesborg. Gunnars föräldrar var varken mer eller mindre religiösa än andra föräldrar. Men under konfirmationen fick Gunnar en sjukhuspräst som kom att bli avgörande för Gunnars yrkesval.

Han fick oss att börja tänka och han blev en fin förebild, och det var nog där någonstans jag blev intresserad av att utbilda mig till präst, säger Gunnar som efter gymnasiet började läsa på religionsvetenskaplig linje under fyra år på universitetet, för att sedan fortsätta på pastoralinstitutet under ett år. Det tog Gunnar sammanlagt tio år att bli klar med sin utbildning, då han både gjorde vapenfri tjänst och arbetade mellan studierna. Under några år arbetade han natt på kirurgen i Lund, något som Gunnar upplever som en mycket värdefull tid och som har kommit att prägla honom mycket.
Det kändes bra att ha varit ute och arbetat, det blev en bra grund att stå på, säger Gunnar.

 


 

Gunnar Åkesson trivs mycket bra med sitt arbete som präst här i Bräkne-Hoby församling. - Vi är ett bra lag som arbetar här och som har mycket trevligt tillsammans.
Gunnar Åkesson trivs mycket bra med sitt arbete som präst här i Bräkne-Hoby församling. - Vi är ett bra lag som arbetar här och som har mycket trevligt tillsammans.

 


Prästvigd

Vid tjugonio års ålder prästvigdes Gunnar i Växjö Stift och fick arbete i Månsarp i Jönköping där han stannade under ett och ett halvt år. Därefter hamnade han i Ängelholm i Skåne, där han fick arbete som skolpräst på en gymnasieskola.

Där gällde det att umgås med skoleleverna på ett avslappnat sätt. Det hade hänt en del traumatiska händelser och det gällde för mig att fånga upp ungdomar som inte mådde bra, att vara ett bollplank, prata framtid och finnas till hans, säger Gunnar som under några år också blev sjukhuspräst, jobbade på RIA , men arbetade också på häktet i Helsingborg. Att Gunnar hamnade i Bräkne-Hoby, kom sig av att han en dag pratade med en god vän, som också var facklig representant. Och hon berättade för Gunnar att det var prästbrist i Blekinge och att det fanns en bra tjänst i Bräkne-Hoby kyrka.


För Gunnar Åkesson är vardagsmötena med församlingsborna viktiga. - Det är trevligt att kunna växla några ord och skratta lite tillsammans, säger Gunnar.
För Gunnar Åkesson är vardagsmötena med församlingsborna viktiga. - Det är trevligt att kunna växla några ord och skratta lite tillsammans, säger Gunnar.


Egen församling

Gunnar funderade och kände att det lockade att få ansvar för en egen församling och att få bygga relationer med församlingsborna.
Jag hade också en prästkollega som hade haft Gunnel Alvhäll som handledare och han berättade att Gunnel var trevlig och bra att arbeta med, säger Gunnar som tackade ja till tjänsten som han började arbeta på första september. Han bosatte sig inne i Ronneby och så fort han hittar ett bra boende så flyttar även Gunnars hustru hit, medan de två gemensamma barnen nu är utflugna.

Det känns bra och vi är ett bra och trevligt arbetslag som arbetar här i kyrkan. Det är också en fantastisk kyrka och en av de finaste nyromanska kyrkorna, och som dessutom är varsamt och snyggt renoverat, säger Gunnar som på sin fritid läser och studerar mycket. De ämnen som intresserar mest är arkeologi och historia. Gunnar har också lärt sig tjeckiska, grekiska och nygrekiska något som han i bland använder sig av när han översätter texter från predikotexten.


 

Gunnar Åkesson tycker att Bräkne-Hobys nyromanska kyrka är mycket vacker och som dessutom är varsamt och snyggt renoverad.
Gunnar Åkesson tycker att Bräkne-Hobys nyromanska kyrka är mycket vacker och som dessutom är varsamt och snyggt renoverad.

 


Svårt i bland

Gunnar berättar att det som är svårast med att vara präst är att det kan vara svårt att dela vanmakt med människor en stund. När det inte finns något att säga eller göra, att bara vara.
Men det är också det mest meningsfulla med mitt arbete, säger Gunnar och berättar att han har svårt för att förstå varför vissa människor drabbas värre än andra. Varför det slår så ojämnt och han önskar att människor hade varit bättre utrustade för att klarar av det.

Gud vill att vi ska gå vidare, men det är ju jättesvårt i vissa fall och svåra saker har samhället inte tid för. På frågan om Gunnar som är präst är rädd för att dö, svarar han att han inte är rädd för att dö eftersom han tror på att vi går vidare. Men han är rädd för den fysiska smärtan och att vara ensam. Det roligaste med att arbeta som präst är enligt Gunnar att hålla gudstjänster, men också vardagsmöten med människorna och då gärna skämta och skoja till det lite.
- Jag pratar gärna fotboll eftersom jag håller på Kalmar FF, säger Gunnar och skrattar.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels