Tisdagen den 26 januari 2021 - klockan 00:12
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Harkniven - vår plats på jorden


2017-02-02


Både Bob och Signe har vistas mycket på landet under sin uppväxt i Danmark. De träffades 1996, när de båda arbetade på Posten i Köpenhamn. Bob som chef och Signe som brevbärare. Det var kärlek vid första ögonkastet och de flyttade ihop i princip med en gång. Sonen Anton föddes året därpå.

Familjen, som då bodde på 40 kvadratmeter. började snart längta efter ett litet ställe på landet. Men letande var mest av det sporadiska slaget. En dag var familjen bjudna till Osby i Sverige för att hälsa på några vänner som hade köpt ett hus där, alldeles intill Helgeån. När Bob och Signe kom dit, tyckte de att platsen var helt fantastik och just läget vid ån hade berört dem. Väl hemma i Köpenhamn igen börja de leta på Hemnet efter ett hus i Sverige. De hittade två hus, ett i Belganet och ett i Harkniven.

 
Bättre än väntat

De tittade noga på bilderna och såg att huset låg alldeles intill Bräkneån. Den första tanken var att det måste nog vara nåt fel på huset. Det såg för bra ut för att vara sant. Väl på plats i Harkniven för att titta på huset, blev de åter förbluffade. För huset och platsen var ännu bättre i verkligheten än de ens hade vågat drömma om.

- Det låg så vackert vid ån, ja vi bestämde oss direkt, säger Bob och Signe när vi träffas.
Signe berättar att väl hemma kastade sig Bob på telefonen och ringde banken för det var fler om budet. Men till sist var det Bob och Signe som vann och huset blev deras den 25 juni 2005. Detta firades med stor midsommarfest med föräldrarna, samtidigt som man målade de gröna husknutarna vita.

Snart skaffade familjen också en kanot och då paddlades det ofta till badplatsen och hem igen. Sommaren 2006 gifte sig paret hemma i trädgården och hade då ett stort westernbröllop med mycket släkt och vänner.
- Under dessa år körde vi mellan Köpenhamn och Harkniven i princip varje helg och slet upp ett tiotal bilar, säger Bob och skrattar.


Hönsen fick de av en arbetskamrat och skänker familjen stor glädje, men de fick inte lång tid på sig att bestämma sig om de skulle ha höns eller inte, så det blev att bygga hönshus med rasande fart.

Hönsen fick de av en arbetskamrat och skänker familjen stor glädje, men de fick inte lång tid på sig att bestämma sig om de skulle ha höns eller inte, så det blev att bygga hönshus med rasande fart.
Flytta hit

Ganska snart började familjen drömma om att någon gång kunna flytta hit permanent, om jobbsituationen kunde lösas. De kollade med sina jobb om det fanns möjlighet att förflyttas till Sverige, men det fanns det inte och i stället slutade det med att båda två fick två nya chefsjobb.

Snart blev Signe också gravid med den nu tioåriga Liva och inte långt efter kom Esmeralda, som nu är åtta år. Alltså fick planerna skrinläggas. Men plötsligt en dag, några år senare, fanns det en möjlighet genom ett avtal med jobbet, vilket ledde till att familjen nu kunde flytta till Sverige permanent.

- Det kändes jättebra, men lite väl spännande. Men allt gick bra och flickorna anpassade sig väl i den svenska skolan, fick kompisar och lärde sig svenska fort. Genom en god vän lyckades jag få ett jobb på ett flyktingboende, där jag känner att jag trivs bra, säger Signe. 


En alldeles egen köksträdgård har Bob och Signe Magnusson skaffat sig. Här odlas allt från morötter till en mängd olika bönor. Till sommaren blir köksträdgården dubbelt så stor.

En alldeles egen köksträdgård har Bob och Signe Magnusson skaffat sig. Här odlas allt från morötter till en mängd olika bönor. Till sommaren blir köksträdgården dubbelt så stor.
Köksland

I somras skaffade de sig ett köksland. Där odlar de morötter, massor av olika bönor, ärtor, majs, broccoli och gurka. Signe, som är mycket odlingsintresserad, berättar att man till sommaren också ska odla potatis. Hon visar upp sitt växthus där hon under några år har odlat både tomater, chili och paprika. Snart skaffade familjen också en traktor till gården och sen blev de också erbjudna att skaffa höns. Detta ledde till att man snabbt fick bygga upp ett hönshus och att man fick kycklingar på gården.

- Vi har också planer på att också skaffa får, men det kommer in nya projekt från sidan, som måste lösas innan vi kan ta hit fåren, säger Bob, som nu också jagar en hel del tillsammans med ett trevligt jaktlag och redan har skjutit en niotaggare.

-  Att flytta till Sverige var inte som vi trodde, det var mer jobb än väntat. Men tidigare kom karriären först, sen livet. Nu kommer livet först och sen karriären. Vi har också lärt oss att man inte kan göra allt på en gång.

- Här tänker vi stanna, ja här stannar vi, tills de får lyfta ut oss, säger Signe och Bob skrattar.

 


När huset kändes för trångt för familjen så byggde man till, ett bygge som snart är klart. Och tvätten, den hänger man ute året om.

När huset kändes för trångt för familjen så byggde man till, ett bygge som snart är klart. Och tvätten, den hänger man ute året om.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels