Måndagen den 25 januari 2021 - klockan 23:50
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Heike ger sig aldrig!


2016-06-23


Efter att ha lagt ett motsträvigt år bakom sig, då Heike blev tvingad att lägga ner satsningen i Landtlifs gamla lokaler, startar nu Heike Tlatlik åter upp sin verksamhet hemma i Röaby.


Numera möts besökarna av ett fräscht nybyggt sommarcafé som ligger lite åt bistro hållet, i den lilla pittoreska trädgården, som för tankarna till ett medelhavscafé. Här kommer nu Heike, som brinner för närproducerat mathantverk, att ha öppet torsdag till söndagar och erbjuda mat inspirerad från just medelhavet. Utöver de vanliga öppettiderna kan man nu också boka för mindre sällskap, privata kalas eller företagsutflykten.

  • Mat är min livs passion och jag är mycket nyfiken av mig, vill hela tiden lära mig nytt. Jag laga färsk mat, helt utan tillsatser. Jag går ut i mitt trädgårdsland plockar det jag vill ha och går in och lagar maten, säger Heike och visar runt i den hemtrevliga köksträdgårdens olika odlingar, samtidigt som hon berättar att buljongen som hon använder kokar hon själv.


Bygger ut


Heike och hennes man Harry erbjuder också catering. En verksamhet som de så småningom också ska bygga ut igen. Efter sommaren kommer man att börja bygga ut köksdelen i det som en gång var hennes gårdsbutik, detta gör man för att det nuvarande företagsköket är för litet.

  • När det blir klart så kommer allt att bli mycket lättare, för i ett eget kök kan jag utöka cateringen, och behöver inte som nu hyra in mig i ett godkänt kök. Även matlagningskurserna kommer att utvecklas och kunna ha hemma, säger Heike som berättar att hon älskar att hålla kurser.

  • Över sommaren håller jag olika kurser i kunskapen om hur man kan använda sig av vilda växter, växter som vi klassar som ogräs. Men även kurser som handlar om läkeörter och hur man kan undvika halvfabrikat, berättar Heike som också har kurser inom ullhantverk, då man bland annat får lära sig att spinna och tova.


Egenproducerat och närproducerat


För Heike och hennes man Harry är det viktigt att alltid använda sig av närproducerade produkter i matlagningen, delvis egenproducerade som vaktelägg, örter eller grönsaker. Därutöver köper hon grönsaker och kött från Blekinges producenter. Nyfiken som Heike är har hon i år börjat testa sig fram med odling av vinbergssnäckor.

- Just nu har vi bara trehundra vinbergssnäckor som är en delikatess, rätt tillagad. Tanken är att ta emot företag, grupper eller föreningar som vill komma hit och lära sig tillaga vinbergssnäckorna eller helt enkelt lära sig att äta dem. Det är en utmaning för alla, men värt att testa. Vi tar lite i taget, men jag har fullt av planer och idéer för framtiden, säger Heike och skrattar.

 
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels