Fredagen den 22 januari 2021 - klockan 23:49
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Josef lockar med stora musikarrangemang


2013-09-05

Det blir långa dagar för Josef Saleh i restaurangen, där det serveras både lunch, á la carte, buffé och smörgåstårtor.

Det blir långa dagar för Josef Saleh i restaurangen, där det serveras både lunch, á la carte, buffé och smörgåstårtor.När Josef Saleh förstod att Egypten skulle hamna i svårigheter, flyttade han till Sverige. Under de senaste åtta åren har han drivit BräkneKrogen och satsar sedan något år tillbaka på stora sommararrangemang bland annat i Hoby Ekbacke.


När Josef Saleh tog över restaurangen i Bräkne-Hoby, döpte han den först efter sin dotter Febronya. Snart kände Josef att han var en av alla de andra Hobyborna, han kände sig hemma här och valde då att byta namnet till BräkneKrogen. 


Ville flytta

Josef Saleh trivs mycket bra med att driva restaurang i Bräkne-Hoby och känner sig som en Hobybo. Därför döpte han om restaurangen från Febronya till BräkneKrogen. 

Josef Saleh trivs mycket bra med att driva restaurang i Bräkne-Hoby och känner sig som en Hobybo. Därför döpte han om restaurangen från Febronya till BräkneKrogen.

 När Josef Saleh, som driver Bräkne Krogen, och som är född och uppvuxen i Egypten, bara var arton år förstod han att framtiden skulle bli svår för Egypten och dess folk. Josef som är kristen kände starkt av de olika motsättningarna som växte sig allt starkare i landet. Hans far var egenföretagare inom båtbranschen och mamman var hemmafru. Josef utbildade sig till kemilärare, men bestämde sig redan -95 för att flytta till Europa. Han hamnade här i Sverige ett tag och tog jobb som diskare i Stockholm för att försörja sig, men flyttade sedan vidare till bland annat Spanien där han bodde under tio år och arbetade då med lantbruk som hade grönsaksodlingar.

- Men jag kände att jag ville tillbaka till Sverige. Svenskarna har ett mycket gott hjärta och jag trivdes med den svenska mentaliteten, säger Josef när vi gör ett besök på hans restaurang BräkneKrogen som han har drivit i åtta år.


Liten ort

När Josef flyttat tillbaka till Sverige igen, gick han en restaurangutbildning i Stockholm och köpte sedan ett gatukök som han drev under fyra år. 2003 gifte sig Josef med sin fru som han hade känt under många år och som var en vän till familjen. Och 2006 föddes Josefs dotter som fick helgonnamnet Febronya som också var det namn han först kallade restaurangen i Bräkne-Hoby. 

När familjen varit bosatt i Stockholm några år började längtan efter att få bosätta sig på en lite mindre ort smyga sig på alltmer. Josef kom då på att han hade en kompis som bodde i Karlshamn och som drev Cityrestaurangen.

- Han sa att det var trivsamt i Karlshamn, så efter lite letande hittade jag detta ställe som då var till salu, säger Josef.


                                                           Utvecklade

Nästan 100 personer upplevde den höga stämningen, <br />när Irish Pitch spelade vid BräkneKrogen.
Nästan 100 personer upplevde den höga stämningen,
när Irish Pitch spelade vid BräkneKrogen.


- Det var väldigt spännande att hamna i en liten by, men visst jag var lite orolig i början över hur det skulle gå, säger Josef. Han berättar att det han först började med var att utveckla lunchen, skaffa a la´ carte, men också att satsa på smörgåstårtor och plankor. Smörgåstårtorna och plankorna började först lite trögt, men snart fick han leverera mat till både Ronneby, Backaryd och Karlshamn.

- Det tog ungefär ett och ett halvt år, sen hade kunderna hittat hit, säger Josef som snart också började med trubadurkvällar, något som blev mycket uppskattat och drog mycket folk.


I dag har Josef slutat med trubadurkvällarna och satsar bara på lite större evenemang. I juni anordnade han en mycket omtyckt grill och pubkväll utanför sin restaurang och satte då upp ett stort vitt partytält. Dessutom hyrde han Lions stora gröna militärtält. För underhållningen stod den populära gruppen Irish Pitch som spelade medryckande irländsk musik. Det kom över 100 personer till denna kväll.


Rockabilly

Josef berättar att han 2010 började titta lite på Hoby Ekbacke som han tyckte var ett mycket fint ställe men som enligt honom används för lite.

- Jag ville göra något för att lyfta stället, få det känt i södra Sverige, ja kanske hela Sverige, säger Josef som 2011 kom på att han skulle ha en Rockabillykväll där. Det kom 800 personer som åt, drack och lyssnade på de tre banden som spelade. I somras var det dags igen för Rockabilly. Den här gången spelade Skinny Jim, Cherry Tess och Boppin Steve. En publik på över tusen personer kom för att njuta av femtiotalskvällen. Stämningen var på topp och Ekbacken fylldes snart med gamla läckra raggarbilar. Många i publiken gjorde klart för Josef att det här ville de ha varje år.

- Ja, så vi kör nästa år igen, säger Josef som nästa år också tänker komma med ytterligare ett arrangemang i Ekbacken, men vad det blir, det får bli en överraskning.


Rockabillykvällen 2013 drog nästan tusen personer.
Rockabillykvällen 2013 drog nästan tusen personer.

Text och bild: M. Nordström

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels