Tisdagen den 26 januari 2021 - klockan 00:55
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Känner du Krister - Årets Hobybo?


2013-09-04

Det är viktigt att vi förnyar oss hela tiden, säger ICA handlaren Krister Ohlsson som blev vald till ”Årets Hobybo”.

Det är viktigt att vi förnyar oss hela tiden, säger ICA handlaren Krister Ohlsson som blev vald till ”Årets Hobybo”.Att årets ”Hobybo” Krister Ohlsson en gång blev handlare och hamnade inom ICA, var mest en slump, då han som ung ville tjäna lite extra pengar. - Sen gäller det att förnya och utveckla sig hela tiden, säger Krister som inte bor i Bräkne-Hoby utan i Johannishus.


Trots att Krister Ohlsson inte är någon Hobybo, så kammade han hem priset som ”Årets Hobybo”, med motiveringen att Krister både vågat satsa och skaffat arbetstillfällen i Bräkne-Hoby, men även för att han brinner för bygden och stöder våra föreningar så mycket han kan. 

Priset delar han med alla sina duktiga medarbetare och är mycket tacksam för att Hobyborna har stöttat honom. Men vem är Krister och hur började allt? Bygd i Samverkan gjorde ett besök hos Krister i sin butik för att få lära känna honom lite bättre.


Jobb i butik

Krister är född i Göteborg och bodde där tills han var sju år gammal då familjen på 60-talet valde att flytta till Ljungby, eftersom Kristers far var med och byggde upp CTC. När grundskolan var avklarad så läste Krister till verkstadsmekaniker, eftersom pappan var det.

- Men den lille smålänningen som hade vuxit fram i mig under uppväxtåren i Ljungby, ville tjäna pengar, vilket gjorde att jag snart skaffade mig ett jobb i Cityhallen. Där skulle jag efter skolan var slut pressa papper, berättar Krister som snart också fick fylla på både mjölk och drickan och som kom att få ännu mer arbetsuppgifter då den ordinarie styckmästaren blev sjuk.

- När jag var klar med min utbildning fick jag heltidsjobb som styckare och fick då gå på kurser för att lära mig yrket.


<span style=\
När blomsterbutiken var på väg att försvinna, tog Krister Ohlsson och hans söner över både blommor och personal.


Stormarknad i Ronneby

När det blev dags för lumpen trodde Krister att han skulle kunna jobba på helgerna och tjäna lite extra, men då butiken hade bytt köpman och denne nekade Krister detta så sa han helt sonika upp sig.

- Då ringde jag till handlaren i Vaggeryd för honom kände jag lite sedan tidigare. Han frågade, om jag kunde börja dagen därpå för att jobba med kött och delikatesser, säger Krister och skrattar åt minnet.

När Krister bara var tjugotvå år gammal ringde man från Stormarknaden i Ronneby och frågade, om han kunde tänka sig att komma ner och jobba med köttchefen. Han skulle bli ansvarig för delikatessen. Krister som aldrig tidigare varit i Blekinge tyckte det lät spännand.e Han tog sin höggravida fru Ann-Britt och flyttade ner till Ronneby och började så sitt nya jobb.


Byggde nytt

Men en dag några år senare, när Krister var pappaledig, var han och sonen ute och gick i Johannishus. Då kom ägarinnan av Johannishusbutiken Aldstens Livs ut och frågade honom om han inte skulle vilja ta över hennes butik.

- Då ringde jag Ann-Britt som låg på BB och precis fött vår andra son Erik. Och hon tyckte det var en bra idé, så 1976 tog vi över butiken som var på 32 kvadratmeter och hade tre anställda, säger Krister som berättar att det fanns många småbutiker på den tiden.

Men 1982 hade det kommit nya arbetsskyddslagar och butiken kunde inte leva upp till ett enda krav. Detta fick Krister att själv bygga en helt ny lokal med pengar från egen ficka.

- Men räntorna var på den tiden så otroligt hög,a så det blev fem tuffa år, men sen lossnade det.


Ny utmaning

Under hösten -99 fick Krister en förfrågan, om han ville ta över Åke Karlssons ICA-butik i Bräkne-Hoby.

- Jag var sugen på en ny utmaning och den låg så nära, att vi inte behövde flytta, säger Krister. Han lämnade in en ansökan till ICA som i sin tur sedan väljer den person som är mest lämpad att ta över.

När Krister fått klartecken från ICA, tackade han ja i januari – 00 och fick nu en nästan så dubbelt så stor butik. För tre år sedan startade man ett nytt bolag som blev ägare till ICA butiken i Bräkne-Hoby, där Krister har 60 % och hans söner har 20 %, vilket resulterar till att man är tre delägare i moderbolaget. Både Krister och hans båda söner, Johan och Erik, har gått många kurser och utbildningar hos ICA och båda sönerna har fått något som kallas för ”ICA -handlarstatus”, som är en slags behörighet.


Förnya sig

Under de senare åren har Krister och hans söner tagit över både kiosken och blomsteraffären, då dessa skulle läggas ner, och gav dess personal anställning hos dem istället.

-  Det är jätteviktigt att verksanheter inte försvinner från byn och att man vågar satsa och förnyar sig hela tiden, säger Krister vars mål är att Bräkne-Hoby alltid ska ha sin ICA butik.


Krister tar emot utmärkelsen \
Krister tar emot utmärkelsen "Årets Hobybo" av Lion Christer Svantesson.

Text och bild: M. Nordström

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels