Lördagen den 23 januari 2021 - klockan 12:46
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Konst i många former


2017-04-24

Ingela Lindblom har alltid målat, ritat, sytt eller skrivit musik. I sin ateljé i Bräkne-Hoby trängs tavlorna på både väggar och stafli.
Ingela Lindblom har alltid målat, ritat, sytt eller skrivit musik. I sin ateljé i Bräkne-Hoby trängs tavlorna på både väggar och stafli.

 

Ingela är uppvuxen i Hällaryd, efter fjärde klass sökte hon till läroverket i Karlshamn och gick handelslinjen. Efter realskolan började hon jobba på kontor och redan som sextonåring träffade hon sin blivande man Ove Lindblom. Paret gifte sig några år senare och fick två barn. När barnen var små var hon hemma, för att sedan under många år jobba på Photomic i Karlshamn. Så länge Ingela kan minnas, har hon alltid varit mycket konstnärlig och kreativ och alltid älskat att teckna och måla. Men det var inte förrän 1996, då en av hennes väninnor drog med henne till ”Konst i det gröna” i Brunnsparken, dit alla fick komma och hänga upp sina saker, som Ingela förstod att folk tyckte om hennes tavlor. Det blev också startskottet för Ingela som nu började visa sina tavlor alltmer. Hon åkte ut till någon vacker plats, tog ett foto och åkte sedan hem och målade.

- Jag gillar ju att måla befintliga platser, gärna gamla platser med fåglar, blommor och naturmotiv, säger Ingela som målar i både akvarell, olja och akryl.


Ingela Lindblom åker gärna ut och tar en bild på något vackert ställe och åker sedan hem för att måla av det.
Ingela Lindblom åker gärna ut och tar en bild på något vackert ställe och åker sedan hem för att måla av det.


Konstutställningar

Snart ställde också Ingela ut sin konst på ställen som Mor Oliviagården, Gula huset, Kulturhuset, Sjuhalla Gård, Hoby Kulle, Gammelsöndag, Gamla Rådhuset i Ronneby och Wämöparken, samt ett antal samlingsutställningar. Hon blev också medlem i Blekinge Pärlor och kom med på deras utställningar, men Ingela målar också på beställning.

- Det var otroligt roligt när folk började köpa mina tavlor, tänk att någon ville ha mina saker tänkte jag, säger Ingela och skrattar åt minnet. Förutom att måla tavlor har Ingela också alltid älskat att sy brodera. Efter att i många år sytt andras mönster började hon själv rita designmönster. Och några av mönstren fick Ingela sedan sålda till olika företag som tillhandahåller korsstygnsmönster som Svarta Fåret och Almedahl.

- Jag tycker det är jätteroligt med korsstygn och motiven jag gjorde på mönstren var bland annat ett barnmotiv, en kudde, ett sommarmotiv och ett julmotiv samt en påskduk, säger Ingela som också har tillverkat en hel del sagoskåp med lerfigurer. Motiven hon valde var ofta något med Elsa Beskov-motiv.

-  Mina sagoskåp har jag slutat med, det är så otroligt mycket jobb, men jag har sparat några här till mina barnbarn, säger Ingela och tar ner ett av de små skåpen med Tomtebobarnen i.


Ingela Lindblom målar helst i akvarell, men har också målat en del i både olja och akryl.
Ingela Lindblom målar helst i akvarell, men har också målat en del i både olja och akryl.


Egna låtar

Redan som barn började Ingela också intressera sig mycket för sång och musik. Och än i dag, vid 65 års ålder, tycker hon om att sjunga och spela. Hon är självlärd och lärde sig snabbt att spela både piano, dragspel, keyboard och gitarr. Men Ingela som är full av kreativitet nöjde sig inte med detta, utan började snart också skriva många egna låtar med vackra texter.

-  Musiken och att få skriva egna låtar har varit ett stort nöje för mig genom hela livet, säger Ingela som också skrivit många texter till bland annat födelsedagar. Ingela berättar att hon har uppträtt en del, men på grund utav en nedsatt hörsel och en uttalad rampfeber har hon tyvärr inte kunnat satsa mer på musiken. Men hon har en sångcirkel på reumatikerföreningen där hon både spelar och sjunger. Trots att Ingela numera är pensionär har hon inga ambitioner på att trappa ner på sitt skapande. Hon tänker fortsätta att måla som hon gör, periodvis också ställa ut sina tavlor. Längtan till att även få ge ut en barnbok är något som finns hos Ingela som känner att det kreativa flödet fortsätter röra på sig inom henne.

- Jag har alltid älskat att skapa om det så är sticka, virka, måla, sy, sjunga eller spela och det fortsätter jag nog ett tag till med, säger Ingela och skrattar.


 

En del av Ingela Lindbloms tavlor är så naturtroget målat att man kan tro att det är ett fotografi.
En del av Ingela Lindbloms tavlor är så naturtroget målat att man kan tro att det är ett fotografi.


De små tittskåpen var roliga att göra tyckte Ingela Lindblom, men de tog så lång tid så hon har slutat att göra dem.
De små tittskåpen var roliga att göra tyckte Ingela Lindblom, men de tog så lång tid så hon har slutat att göra dem.Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels