Lördagen den 19 oktober 2019 - klockan 17:20
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Folk i bygden

Med monster på hjärnan


2011-11-23

Troll, monster och andra otäcka figurer finns det gott om hemma hos Rickard.
Troll, monster och andra otäcka figurer finns det gott om hemma hos Rickard.

Bara fantasin sätter gränserna när det gäller att skapa fantasyfilm. Med de gamla mästarna som förebilder har Rickard Svensson gjort filmer under många år.


Redan som femåring hade jag bestämt mig bli paleontolog, dvs dinosaurieforskare, säger Rickard och skrattar lite lätt. Nästan alla böcker var på engelska, så jag lärde mig efter hand. Det var lite roligt att börja skolan som sjuåring och kunna både läsa och tala engelska, berättar Rickard. Efter ett besök hos skräcködlornas dal 1979 som hade stora modeller av ödlor fick Rickard ett album om gorillor och dinosaurier som han blev störtförtjust i. Senare, på nyårsafton när han fick vara uppe lite längre, visades filmen King Kong på TV. - Jag blev som tokig efter har sett den, berättar Rickard. Tankarna om paleontologi lades i malpåse. Sedan dess har det varit film och modell skapande för hela slanten.

Film och Internet


Det finns inte mycket fantasy i Sverige så Internet är mycket bra. -Där träffas vi som har samma intresse för filmskapandet, berättar Rickard. Många yngre har börjat intressera sig för den "gamla" tekniken att göra fantasyfilmer. Mest kända är väl Star Wars, Jurassic Park och Star Treck. Där är många scener gjorda med dockor och rymdskepp. Tack vare nätet kommer jag i kontakt med en mängd olika människor världen över, säger Rickard. Han har nog lärt upp cirka tio personer sammanlagt. De flesta bor i USA men en del även från England och Australien. Folk kommer i kontakt med Rickards filmer via hans facebooksida. De blir nyfikna, tycker filmerna är häftiga och vill lära sig mera. Ofta mejlar de till Rickard för tips och råd. Fördelarna är många, just nu läser en tjej från Australien in text som kommer vara berättarröst i nästa film, säger Rickard. -Eller om man behöver en häftig bakgrundsbild är det bara att be någon mejla en bild från andra sidan jorden, så är det fixat, säger Rickard

Kostnader

Att tillverka en figur kostar runt hundralappen. Man tjänar inga pengar på att göra film, men det ger mycket mer. - Jag börjar med aluminiumtråd som tvinnas, finns att köpa i blomsterhandeln, berättar Rickard. Sedan skaffar man termoplastvax, värmer den (värmepistol) så den blir formbar. Plasten kan också användas flera gånger. Kroppen bygger Rickard upp av skumgummi. Han skär ut de olika muskelgruppera som de ska se ut. Till ansikte gör Rickard en lerskulptur, därefter en gipsform och sist gjuts med latexgummi det blir en exakt kopia av originalet. Han målar, limmar päls, och sätter tänder på plats och till sist sätter Rickard skruvar i fötterna för att figuren inte ska ramla.
Fantasy historia

Det började på 1920-talet med Willi O´Brian. Han gjorde stumfilm och tillverkade dockor, grottmän i komiska situationer. Där efter blev det små dinosauriermodeller som klipptes ihop med skådespelare. Filmerna var cirka 2-3 minuter långa. De blev väldigt populära.1925 gjordes spelfilm med dåtidens stora stjärnor. En förlorad värld, baserad på boken av Connan Doyle är en film, där det kryllar av dinosaurier av olika arter, berättar Rickard. Det var sin tids Jurassic Park, det var faktiskt den första filmen som visades på ett charterflyg. Willi O´Biran gjorde 1933 King Kong som revolutionerade hur man gör film. Han använde sig av direktljud som ökar uttrycksfullheten i filmen på ett helt nytt sätt.

Från 1940- till 1970-talet har en man haft avgörande betydelse för fantasyfilmens utvecklingen, berättar Rickard. Ray Harry Hansen utvecklade och förde filmerna till en helt annan nivå med hjälp av flera lager av ljud i filmerna. Det är han som har skapat en mängd av monster och vidunder från sagor. Han är banbrytande genom sina äventyrsfilmer som är både pampiga och färgstarka. Han utvecklade/planerade filmen, från idé till filmproducent, hyrde in regissör, rollbesatte filmen, vilka typer av effekter men även filmens innehåll.

Filmtillverkning

Tekniken går ut på att man har en blå duk som bakgrund, där klipps sedan in den bakgrunds miljö som ska användas. Många yngre har börjat intressera sig för den "gamla" tekniken att göra fantasyfilm. Man tillverkar olika dockor som sedan klipps in i en bakgrundsbild. Flytta dockans armar, ben kanske något mera. Tar en bild så håller man på 24 gånger sen har du en sekund, berättar Rickard som skrattar lite lätt. Man kan säga det tar en stund att göra film, mina är cirka 3-5 minuter långa.

Text och bilder: Andreas Nordkvist

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

utst. okt.

____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

____________________________

Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Alla ser inte era inlägg på facebook! Skicka till braknebygden@gmail.com

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 20/10
Gudstjänst med Axplock
Tisdag 22/10
Pubkväll i Hallagården
Söndag 27/10
Odlingsvärda rosor
Tisdag 12/11
Musik och allsång i Bygdegården
Söndag 17/11
Kransbindning
Söndag 24/11
Trädgårdsföreningens julfest
Tisdag 26/11
Smörgåsbord i Hallagården
Söndag 8/12
Julmarknad Pensionat Järnavik
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

Bräknebygden


BBAB

SilpingenyttRonneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels