Tisdagen den 26 januari 2021 - klockan 00:28
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Nils-Börje, KRAV-odlare i Hjälmsa


2013-10-14


För Nils-Börje Nilsson var det självklart att han skulle ta över föräldragården i Hjälmsa och han var en av de första som började med KRAV-odlat. I dag odlar han bland annat fjorton olika potatissorter, men också vita och gula morötter.


I det idylliska Hjälmsa, med dess vackra stenmurar ligger Norregården. Bredvid den vita ladugården hittar man också en liten gårdsbutik och det är bland annat här som Nils-Börje säljer sina KRAV-odlade grönsaker. Hos honom kan man också köpa den så populära ”Signebönan”.


Lärde som barn

Nils-Börje Nilsson från Hjälmsa var bara tjugofyra år då han tog över gården efter sina föräldrar.

Nils-Börje Nilsson från Hjälmsa var bara tjugofyra år då han tog över gården efter sina föräldrar.Nils-Börje är född och uppvuxen i Hjälmsa. Redan som barn hjälpte han sina föräldrar i lantbruket. Gården hade föräldrarna, som själva var lantbrukarbarn, köpt 1947 och när det var dags för Nils-Börje att utbilda sig efter grundskolan, var det helt naturligt för honom att gå på lantbruksskolan i Bräkne-Hoby. Utbildningen sträckte sig under tjugo veckor. Man gick i skolan på vintern, eftersom de flesta som gick utbildningen var lantbrukarbarn och behövdes hemma på gården under sommaren. Börje läste också på Sjöarp och utökade kunskaperna med en ekonomikurs. Efter avslutad utbildning jobbade han hemma på gården, som han sen tog över 1975 vid en ålder av tjugofyra år.

- Min syster hjälpte också till här på gården, säger Nils-Börje, när vi gör ett besöker vid hans odlingar.


Tänka om

Att odla KRAV och ekologiskt är inte helt lätt då det faktiskt kan gå fel, men oftast blir det grödor med mycket god smak.<br /><br /><br />

Att odla KRAV och ekologiskt är inte helt lätt då det faktiskt kan gå fel, men oftast blir det grödor med mycket god smak.
Att Nils-Börje över huvud taget kom att syssla med KRAV-odling kom sig av att bönderna 1989 kunde få ett bidrag, som var som ett lån, men som sen skrevs av med 25 % varje år. Efter fyra år fick man behålla sina pengar. Detta bidrag fick man, om man började odla KRAV och ekologiskt och det var ett sätt att få igång bönderna.

- Vi behövde lära oss att ställa om oss i huvudet, att tåla att se ogräs i odlingarna. Jag såg det som en nisch, ett sätt att kunna överleva som en liten bonde, säger Nils-Börje, som fick gå på flera kurser för att lära om.


                                                          Bättre smak

I sin lilla gårdsbutik på gården säljer Nils-Börje Nilsson sina KRAV-odlade grönsaker. Han vill gärna att man ringer, innan man kommer för att handla, så man vet att han är hemma.<br /><br />

I sin lilla gårdsbutik på gården säljer Nils-Börje Nilsson sina KRAV-odlade grönsaker. Han vill gärna att man ringer, innan man kommer för att handla, så man vet att han är hemma.Nils-Börje berättar att odla KRAV är väldigt mycket att så sina grödor och sen hoppas på att det ska gå bra.

- Men det kan gå fel och det är mycket jobb, men det är så roligt samtidigt. Det roliga är också att prova nya sorter, lite annorlunda sorter, säger Nils-Börje, som är noga med att skriva ner de grönsakssorter som han inte får sålda.

Grödorna säljer han hemma i sin lilla gårdsbutik, men också på olika marknader, bland annat på Slöjdhusets höstmarknad.

- Många säger att KRAV-odlade grönsaker smakar mycket mer, att det helt enkelt är godare smak.


Signebönan

Den så populära ”Signebönan” sätts upp i stora krakar innan man använder sig av tröskan för att få ut bönorna.

Den så populära ”Signebönan” sätts upp i stora krakar innan man använder sig av tröskan för att få ut bönorna.För fem år sedan ringde det en kvinna till Nils-Börje som hette Lena Nygårds från POM. Hon arbetar med att ta tillvara den odlade mångfalden i landet. Hon frågade, om han kunde tänka sig att börja odla den så goda Signebönan som har fått omdömet om att vara en böna med en vacker, mild och god smak med en fin balans mellan det salta och syrliga.

- Jag tyckte det lät roligt, så jag började odla Signebönan och det har gått skapligt. Folk köper den och de tycker den är god, säger Börje.

Förutom all KRAV-odling har Börje också mjölkkor, något som han inom de närmsta åren dock ska avveckla.

- Känner att det börjar bli dags att trappa ner nu, men så länge det finns en efterfrågan på mina KRAV-odlade grönsaker, så länge tänker jag fortsätta att odla ekologiskt, säger Nils-Börje och drar upp en morot.

Text och Foto
M.Nordström


_____________________________________________________

Lite Fakta om bönan ”Signe”

I början av 1900-talet bodde det en kvinna vid namn Signe Andersson i Åby i Ramdala socken här i Blekinge. På hennes lilla torp hade hon en liten köksträdgård, där hon bland annat odlade både bönor och potatislök tillsammans med många andra grönsaker och rotfrukter. När Signes dotter Johanna gifte sig på 30-talet tog hon med sig mor Signes bönor, potatislöken och sex-veckors potatisen i sin packning, som hon sen planterade i den nya jorden i Mommelycke, där den fortsatte att växa. Nu är det Signes barnbarn Åke Karlsson som odlar och vårdar arvegrödorna och 2008 fick Åke utmärkelsen Guldärtan för sitt arbete med att bevara kulturarvet.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels