Fredagen den 22 januari 2021 - klockan 23:12
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Roligare för varje dag


2013-09-10

Det var tufft för ”Cissi” att bli egenföretagare endast nitton år gammal, men det är ett val hon aldrig har ångrat.

Det var tufft för ”Cissi” att bli egenföretagare endast nitton år gammal, men det är ett val hon aldrig har ångrat.För Cecilia ”Cissi” Andersson på Hobysalongen i Bräkne-Hoby, har det alltid varit självklart att hon skulle bli frisör. Därför var hon genom hela skolgången mycket noga med att sköta sina läxor. Trots att hon nu har varit inom branschen under många år, blir hennes arbete bara roligare och roligare.Ville bli frisör

Cissi är uppvuxen i Broby, med en pappa som hade egen elfirma och en mamma som arbetade som barndagvårdare. Redan som liten blev Cissi mycket intresserad av hästar och red så fort hon var ledig från skolan hos sin morbror och farbror. Och när hon inte red var hon fotbollsmålvakt i Broby IF:s flick- och damlag.

- Ja, fotbollen var ett mycket stort intresse under hela min uppväxt, säger Cissi som berättar att hon redan som liten bestämde sig för att det var frisör hon skulle bli. Och därför pluggade hon mycket hårt för att få de höga betyg som krävdes för att kunna komma in på frisörlinjen i Kristianstad.


Hård konkurrens

Jobbet som frisör på Hobysalongen blir bara roligare och roligare för varje år tycker Cecilia ”Cissi” Andersson.

Jobbet som frisör på Hobysalongen blir bara roligare och roligare för varje år tycker Cecilia ”Cissi” Andersson.När det var dags att söka till frisörlinjen, var Cissi en av de sexton som kom in bland de tvåhundra sökande. På frisörlinjen gick Cissi under tre år, där de två första åren var förlagda i skolan och det sista året var praktik på salong. Cissi blev under skoltiden också engagerad i elevrådet, där hon blev elevrådsordförande.

- Det kändes helt rätt från första dagen, det blev mitt yrke och det blir bara roligare och roligare för varje dag som går, säger Cissi när vi gör ett besök på Hobysalongen som är så gott som helt nyrenoverad.


Egenföretagare

Då det blev dags för praktik, hamnade Cissi på en salong i Hässleholm. När skolan var klar, erbjöd de henne fast arbete, något Cicci tackade nej till, eftersom hon då träffat sin blivande man och valde i stället att flytta till Bräkne-Hoby. När flytten var klar, gick Cissi in till Hoby salongens dåvarande ägare Ingastina Bertilsson och frågade om det möjligtvis fanns något jobb till henne. Ingastina svarade då Cissi att det gjorde det inte, eftersom hon skulle sälja sin butik.

- Trots att jag då bara var nitton år, valde jag att köpa salongen tillsammans med Solveig Oscarsson som var anställd på salongen, säger Cissi. Hon berättar också, att det var tufft och mycket att lära sig, eftersom hon inte hade någon erfarenhet av att vara egenföretagare.

- Man får vara ödmjuk inför uppgiften, säger Cissi och tänker tillbaka.


                                                          Utbildar sig

Det var tufft för ”Cissi” att bli egenföretagare endast nitton år gammal, men det är ett val hon aldrig har ångrat.<br /><br />

Det var tufft för ”Cissi” att bli egenföretagare endast nitton år gammal, men det är ett val hon aldrig har ångrat.Men ångrat sig det har hon aldrig gjort och under åren som gått har Cissi varit mycket noga med att hela tiden vidareutbilda sig och gått regelbundet på kurser och visningar.

- Det är skillnader på kurser och visningar. På kurser jobbar man själv, på visningar tittar man på någon annan som klipper på en scen, säger Cissi som tycker att det roligast med hela yrket är mötet med människor.

Det är roligt att vara frisör här i Hoby, våra kunder är modiga och är alltid sugna på att prova på något nytt. I Hässleholm som är en större stad hade man oftast samma klassiska frisyr

Skaffade häst

När Cissi började som frisör, var det mycket permanent som gällde för det lockiga modet, men i början på nittiotalet började det förändras.

-  I dag permanentar vi inte så mycket, däremot har den så kallade rakpermanenten ökat här i vår by. Men färgerna är nästan det samma, vi färgar jättemycket. Det senaste just nu är ”Ombrefärgning” som betyder att håret ska vara lite solblekt i topparna. Sen använder folk stylingjärn mycket för att locka håret, säger Cissi som i dag driver salongen med Lina Knutsson och som tycker sig se en ökning av kunder hela tiden. När Cissi inte är på salongen, förlägger hon gärna sin lediga tid med sina två döttrar i stallet hos sina hästar. Cissi skaffade sin första häst som tjugoåring och har sedan dess både tävlat och tränat en hel del. För tre år sedan blev hon invald som ordförande för Sporren och har lagt ner mycket arbete där.

-        Jag tycker det är roligt att jobba med barn och ungdomar som har framtidsvisioner, säger Cissi som numera också kan tänka sig en och en annan golfrunda.


Text och Foto
M.Nordström.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels