Tisdagen den 26 januari 2021 - klockan 00:38
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Sofia förverkligade sin dröm


2013-09-15

Att driva eget var mycket roligare än Sofia kunde drömma om, fast också mer arbete än hon trott.

Att driva eget var mycket roligare än Sofia kunde drömma om, fast också mer arbete än hon trott.Drömmen om ett eget café var inte långt bort efter det att Sofia Håkansson gått färdigt gymnasiet. För snart öppnade hon "Alfreds Café tillsammans med några goda vänner. I dag driver Sofia caféet med sin pappa och har utökat med både mat och alkoholrättigheter.Cafédrömmar

Hobytjejen Sofia Håkansson 21 år, har alltid haft en dröm om att få driva ett eget café, eftersom hon alltid har varit förtjust i att baka. Detta hade Sofia i tankarna, när hon efter avslutad grundskola sökte till gymnasiet, där hon gick handel med turistinriktning på Knut Hansskolan. Under de tre åren som hon gick där, läste Sofia förutom grundämnena också företagsekonomi, marknadsföring, datakunskap också geografi och turism.


Drömmar blev verklighet

På den ena väggen i Cafét har Sofia Håkansson ett kollage på olika byggnader som en gång funnits i Hoby. Bilderna är hämtade från Bräkne-Hobys hembygdsförening och tagna av fotografen Stig Svensson.

På den ena väggen i Cafét har Sofia Håkansson ett kollage på olika byggnader som en gång funnits i Hoby. Bilderna är hämtade från Bräkne-Hobys hembygdsförening och tagna av fotografen Stig Svensson.När skolan var slut, fick hon snabbt jobb på Kolafabriken i deras godisbutik som då var flyttad till Galtsjön. Men drömmen om det egna caféet låg inte så långt bort, för i september 2011 köpte Sofias pappa Tommy lokalerna efter Hobykiosken, tillsammans med sin kompis Anders Bromé. Detta ledde till att Sofia och Anders dotter Anna fick möjlighet att jobba där. Kiosken togs då bort och Sofias pappa som är en gammal snickare byggde om och fixade i lokalen så den blev anpassad till ett café, som Sofia så länge drömt om.


Behöll namnet

Man beslöt att behålla namnet "Alfreds Café", ett namn som kioskens tidigare café hette och som dåvarande ägare gett det.

- Namnet kommer sig utav att det förr i grannhuset som i dag är en pizzeria, fanns en herrekiperingsaffär som hette just Alfreds, så huset kallades för Alfreds hörna, säger Sofia och stoppar in några fler kakor i disken.


Driver det själv

När lokalen var färdigrenoverad, öppnade man sitt Café och sålde då också bland annat böcker, vykort och Kolafabrikens kolor. Men i augusti 2012 bestämde sig Sofia för att ta över allt och driva det själv, med hjälp av pappa Tommy. I och med detta tog Sofia också bort böckerna och utökade i stället med alkoholtillstånd och mat.

- Sen började vi också med lunch och satsar då på husmanskost, något som inte så många har längre, säger Sofia och berättar att man även på lunchen kan få a la carte, om man vill.


Kvällsarrangemang

Sofia har också satsat på trubadurkvällar, karaoke och musikquiz där man tävlar i lag.

- Det är mycket roligt att även Hobyborna har hittat hit på våra kvällsaktiviteter och under cykelturistveckan hade vi väldigt mycket folk, det var jätteroligt, säger Sofia.


Text och bild: M. Nordström


De olika kvällsarrangemangen som Sofia Håkansson satsat på med fin musik och god mat har slagit väl ut och det är mycket roligt att även Hobyborna hittar hit, tycker Sofia. I sommar har den väl tilltagna uteserveringen kommit väl till pass.

De olika kvällsarrangemangen som Sofia Håkansson satsat på med fin musik och god mat har slagit väl ut och det är mycket roligt att även Hobyborna hittar hit, tycker Sofia. I sommar har den väl tilltagna uteserveringen kommit väl till pass.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels