Tisdagen den 26 januari 2021 - klockan 00:57
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Ta vara på dina äpplen hos Heike!


2013-10-06

Under Äppelmustdagen som Heike Tlatlik på ”Lilla Köksgården” arrangerar i mitten av oktober, kan man komma med sina äpplen och päron och få dem färskpressade eller pastöriserade från Mustkungens Musteri.

Under Äppelmustdagen som Heike Tlatlik på ”Lilla Köksgården” arrangerar i mitten av oktober, kan man komma med sina äpplen och päron och få dem färskpressade eller pastöriserade från Mustkungens Musteri.Redan som liten fick Heike Tlatlik vara med när föräldrarna skötte sina odlingar och när de slaktade hemma i Bielefeld i Tyskland. Det var nog också där som Heikes drömmar om både djur och egna odlingar växte fram. 


Och drömmen om en alldeles egen köksträdgård och en gårdsbutik blev verklig när Heike och Harry valde att flytta från Tyskland till Sverige med tre av sina fyra barn. I ett rött litet hus i Röaby utanför Bräkne-Hoby slog de sig ner och här har de byggt upp ett liv med både en gårdsbutik och ett självhushåll.


Lärde som barn

Hos Heike Tlatliks gårdsbutik ”Lilla Köksgården” kan man köpa flera olika sorters pumpor som familjen odlat själv, men också recept på mustiga pumpa soppor.

Hos Heike Tlatliks gårdsbutik ”Lilla Köksgården” kan man köpa flera olika sorters pumpor som familjen odlat själv, men också recept på mustiga pumpa soppor.Heike fick lära sig av sina föräldrar hur man skulle odla och hur man sen skulle ta vara på det man odlat. Familjen hade lite odlingar och en liten lada där man födde upp både kaniner och höns.

- Första gången jag var med om en slakt, tyckte jag det var förfärligt och första gången jag själv skulle slakta, tog jag farväl av djuret. Men nu har jag vant mig och glädjer mig i stället åt, att jag vet att det görs på rätt sätt och att jag vet, vad familjen får i sig, säger Heike och berättar att trots att hon nu börjar bli van, så är det jobbigt när lammen ska slaktas, något som man anlitar professionellt slakteri till. Och misstaget att döpa lammen, det gör hon inte fler gånger.

- Men man spar en hel del pengar på att föda upp själv och man ser skillnaden på både kött och ägg, säger Heiek och fyller på mer äpplen i en korg.

 


Mycket kunskaper behövs

I sina ekologiska odlingar odlar Heike Tlatlik både örter och grönsaker av olika slag. 

I sina ekologiska odlingar odlar Heike Tlatlik både örter och grönsaker av olika slag.

 Heike berättar att det vid skördetid kan vara ganska svårt att få tiden att räcka till, eftersom det mesta ska skördas nästan samtidigt. Då är det viktigt att ha en bra organisation och kunna överblicka allt.

- Men vi delar på jobbet i familjen. Min man skördar mest och våra söner och jag tar hand om konservering, förädling och lagring, säger Heike som också bakar allt familjens bröd. Och för att detta skulle bli så bra som möjligt så gick Heike en kurs i brödbakning.

- Det som är viktigt om man ska leva som vi är att man ser till att skaffa sig kunskaper, för det är en hel del man ska kunna och man måste vara intresserad av matlagning, säger Heike som både syltar, saftar och tillverkar marmelader själv.

För några år sedan öppnade Heike och hennes man den lilla gårdsbutiken ”Lilla Köksgården”. I den säljer Heike bland annat sirap, egenproducerad sylt, chutney, kryddor, ägg från de egna hönsen och vaktelägg som räknas som stor delikatess. Heike tar också upp beställning på bröd om någon önskar det. Men Heike säljer också ekologiska produkter som mjöl och bönor som är närproducerat.

 


Sommarcafé

I somras utökade man sin gårdsbutik med ett sommarcafé. Där kunde man ta en fika och äta något hembakad kaka. Varje vecka var det en ny kaka som Heike serverade och gästerna lät inte vänta på sig för till den Lilla Köksgården kom det ett flertal busslaster.

- Ja, vi har haft mycket folk i sommar och de strövade runt på gården och kollade in i både örtgården och odlingarna, men också på alla våra djur, säger Heike som utöver caféet också driver en catering, där hon tar emot olika beställningar på bland annat pizzabullar, pajer olika sorters kakor. Heike kan man också hyra in som kock om man ska ha en fest.

- Jag älskar att laga mat, tycker det är så roligt, säger Heike


Heike älskar att laga mat och bakar själv allt familjens bröd, men tar också upp beställningar på bröd om det så önskas.
Heike älskar att laga mat och bakar själv allt familjens bröd, men tar också upp beställningar på bröd om det så önskas.


Äppelmustdag

Under oktober månad ska familjen anordna en ”Äppelmustdag”.Detta eftersom man vill ha lite mer aktiviteter runt gården.

- Ja, lördagen den 12 oktober kan man komma till oss mellan klockan 11.00 och 18.00 med sina äpplen och päron och få dem direkt färskpressade eller pastöriserade från Mustkungens mobila musteri. Men vi kommer också ha lite andra aktiviteter även för barn.
Även om man inte vill få sina äpplen pressad,e kan man titta och smaka på höstens smakupplevelser gjorda på pumpor eller äpplen. Här kommer att serveras mustig pumpasoppa, nygräddad äppelkaka och de som fryser kan värma sig med en värmande äppelglögg, säger Heike.

Text och bild: M. Nordström


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels