Lördagen den 28 november 2020 - klockan 08:06
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Tjugoett år och platschef


2013-08-19

John Berggren på Ronald Berggrens Åkeri AB sponsrade cykelturistveckan med att hämta hit ett sjuttiotal hyrcyklar från Öland. - Det var ett trevligt arrangemang som betydde mycket för bygden och det ville vi gärna stödja.

John Berggren på Ronald Berggrens Åkeri AB sponsrade cykelturistveckan med att hämta hit ett sjuttiotal hyrcyklar från Öland. - Det var ett trevligt arrangemang som betydde mycket för bygden och det ville vi gärna stödja.John Berggren, var bara femton år gammal när han och brodern Jack som då endast var elva år, blev arvtagare till Ronald Berggren Åkeri AB. I dag är John tjugoett år och platschef på företaget som hans pappa en gång byggt upp. För John var det en självklarhet att sponsra Cykelturistveckan.


Året 1969 köpte Roland Berggren sin första bil och grundade då också sitt åkeri, Ronald Berggrens Åkeri AB och några år senare flyttade han också till nya lokaler i Bräkne-Hoby. Som nystartad företagare bodde Roland mer eller mindre i sin lastbil. Åkeriet hade som mest 17 anställda och utförde skogstransporter åt trävaruindustrin, men arbetade också med nybyggnationer och underhållning av skogsvägar och enskilda vägar. 2007 gick Ronald tragiskt bort i cancer och de unga sönerna John och lillebror Jack då endast femton och elva år gamla, blev arvtagare till det stora företaget.


Ronald Berggren startade upp åkeriet 1969, men avled tragiskt i sjukdom för sju år sedan.

Ronald Berggren startade upp åkeriet 1969, men avled tragiskt i sjukdom för sju år sedan.
Platschef

Direkt efter Ronalds tragiska bortgång, hoppade Ronalds bror Glenn Berggren in och hjälpte till att driva företaget, då de egna sönerna John och Jack var alldeles för unga för att själva axla det tunga ansvaret. År 2010 blev Anders Ottosson företagets VD, något som han är än idag. Men endast tjugoett år gammal, blev John företagets platschef. Tidigare hade John kört lastbil, men fick nu ett betydligt större ansvar i företaget.


Säga upp folk

- I dag har vi sex anställda och två inhyrda. Vårt företag drabbades 2011 mycket hårt av låg-konjunkturen, då Viking Timmer, som stod för över femtio procent av vår kundkrets, gick omkull. Detta blev mycket kännbart för oss och det resulterade i att vi tvingades att säga upp folk, säger John.


Dagtid

Idag kör man inte dygnet runt i så kallade tre skift, utan har endast körningar på dagtid. De två vita Visirbilarna som företaget har, kör runt i hela Sverige på uppdrag av egna kunder, men också i samarbete med andra åkare. Kunderna varierar från byggföretag till privata kunder.


Sponsrade

Ronald Berggrens åkeri AB var ett av de företag som sponsrade cykelturistveckan.

- Man frågade oss hur mycket det skulle kosta för att vi körde och hämtade sjuttio hyrcyklar från Borgholm på Öland. Men vi kände att detta var ett så trevligt arrangemang så för oss var det en självklarhet att bjuda på detta, säger John.


Tacksamma

Inför framtiden hoppas John på att världsekonomin vänder och går upp snart med tanke på hur hårt alla företagare har drabbats.

- Jag måste säga att de anställda som är kvar här, har verkligen ställt upp på oss, annars hade detta inte funnits kvar. Vi känner en mycket stor tacksamhet mot dem, för de har verkligen slitigt hårt, säger John.

Text och Foto 
M. Nordström


Att köra grus till företag och privatpersoner är en stor del av företagets körningar och sedan 2006 har Henrik Thuresson kört åt företaget.

Att köra grus till företag och privatpersoner är en stor del av företagets körningar och sedan 2006 har Henrik Thuresson kört åt företaget.
Kalle Blomquist från Bräkne-Hoby började redan -98 hos Ronald Berggren med att tvätta bilarna, men började runt sekelskiftet att köra bilarna i stället.

Kalle Blomquist från Bräkne-Hoby började redan -98 hos Ronald Berggren med att tvätta bilarna, men började runt sekelskiftet att köra bilarna i stället.
Tipsa en vän     Skriv utvädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels