Lördagen den 23 januari 2021 - klockan 00:12
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Ulle och Åke Persson "Trädgårdens eldsjäl" 2017


2017-04-06

I år tilldelas utmärkelsen två eldsjälar, makarna Ulla och Åke Persson. Gunnel Carlson intervjuar dem bägge på scen under torsdagen och delar tillsammans med förbundsdirektör Inger Ekrem ut ett diplom och presentkort på växter.
I år tilldelas utmärkelsen två eldsjälar, makarna Ulla och Åke Persson. Gunnel Carlson intervjuar dem bägge på scen under torsdagen och delar tillsammans med förbundsdirektör Inger Ekrem ut ett diplom och presentkort på växter.

Läs nu även vad Gunnel Karlsson skrivit!

För nionde gången i ordningen har Riksförbundet Svensk Trädgårds utsett sin eldsjäl. I år är de till och med två till antalet. Traditionsenligt delas utmärkelsen ”Trädgårdens eldsjäl” ut i samband med öppnandet av trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Den årliga utmärkelsen går till en medlem en ”doldis”, som entusiasmerar och osjälviskt arbetar för sin trädgårdsförening och dess medlemmar. I år tilldelas utmärkelsen två eldsjälar, makarna Ulla och Åke Persson. Gunnel Carlson intervjuar dem bägge på scen under torsdagen och delar tillsammans med förbundsdirektör Inger Ekrem ut ett diplom och presentkort på växter.

Ulla och Åke är aktiva i Blekinge, ”Sveriges trädgård”, och sin lokala trädgårdsförening, Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. Föreningen har 125 medlemmar och utgör en av Riksförbundet Svensk Trädgårds närmare 160 föreningar runt om i landet. Under många år har makarna utgjort föreningens fasta punkt, såväl socialt som kunskaps- och idémässigt.

Ulla var vice ordförande i föreningen i början på 2000-talet och därefter kassör och vice kassör. Hon har ordnat otaliga lotterier och bakat mängder med bröd till medlemsmöten, allt för att bygga upp föreningens gemensamma kassa. Ulla som har stor kunskap om trädgård delar frikostigt med sig av sina kunskaper om plantor och fröer. Med stor energi deltar hon också regelbundet i skötseln av Svenmanska parken, för vilken föreningen påtagit sig ansvaret.

2009 blev Åke styrelseledamot i Bräkne-Hoby Trädgårdsförening och har under åren bidragit stort med sina idéer och tillfört föreningsmedlemmarna mycket kunskap. Bland annat har Åke haft kurser i betonggjutning och hypertufa och hållit föredrag kring sin egen passion för vitlöksodling. Han var en av initiativtagarna till samarbetsprojektet Svenmanska parken i Bräkne-Hoby och har bidragit stort med sina insatser kring anläggnings- och skötselarbete. Sedan 2016 har Åke även en aktiv roll i ett nytt projekt. Den här gången för att anlägga en nejlikrabatt vid ortens hembygdsmuseum.

 Detta engagerade par har dessutom en fantastisk visningsträdgård som de gärna delar med sig av. Trädgårdsintresserade reser långväga ifrån för att uppleva deras privata trädgårdsparadis. Under alla år har både Ulla och Åke med positiv och ödmjuk framtoning, alltid ställt upp för föreningens och medlemmarnas bästa. Detta villkorslösa engagemang sammantaget, ligger till grund för motiveringen till de värdiga mottagarna av årets utmärkelse.

Utmärkelsen Svensk Trädgårds Eldsjäl delas ut torsdag 6 april kl.11, scen Pelargon

Läs gärna mer om samarbetsprojektet Svenmanska parken i tidigare nummer av tidningen Hemträdgården, 2/2016.

Eva-Lena Knutsson, styrelseledamot Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. Tel. 0705-835693 E-post evlaknutson@gmail.com. Se www.tradgardskartan.se

Inger Ekrem, förbundsdirektör Riksförbundet Svensk Trädgård. Tel. 0705-333357 E-post inger.ekrem@tradgard.orgwww.tradgard.org

Riksförbundet Svensk Trädgård är Sveriges största trädgårdsorganisation med över 33 000 medlemmar och närmare 160 lokalföreningar i hela landet. Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, vars ändamål är att främja fritidsodlingen och att verka för förbättring av trädgårdskulturen och boendemiljön.Svensk Trädgård ger ut tidningen Hemträdgården med sex nummer per år, har fri rådgivning i trädgårdsfrågor, informerar och sprider kunskap om odling och trädgård och ger ut faktablad om ekologisk odling. Svensk Trädgårds Zonkarta visar odlingszonerna i landet. Svensk Trädgård bevakar konsumenternas intressen när det gäller kvalitet på växter, jord och redskap samt bevakar fritidsodlingens intressen när det gäller forskning och försök och utformning av lagar och förordningar som kan påverka hemträdgårdsägare. Bilder: Eva-Lena Knutsspn


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. Läs här vad Gunnel Karlsson skriver Eldsjälarna 2017-04-13


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels