Måndagen den 25 juni 2018 - klockan 00:28
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Hobybygden 2015


2016-10-28


Hobybygden 2015 innehåller liksom tidigare årgångar massor av intressant läsning från bygden. Du kan köpa dem hos Bräkne-Hoby Samhälls- och Hembygdsförening tel 0457-803 96, samt hos Bygd i Samverkans kontor i Kulturhuset och på ICA Lanthallen. Pris 200 kr. OBS! Nedsatt pris inför julen 2016: endast 100 kr!

Äldre årgångar finns också, pris 50 kr.


Förord - innehåll

Hobybygden 2015 är den sjätte boken i en serie som började 1995. Bräkne-Hoby Samhälls- och hembygdsförening ger ut boken med syftet att presentera en växande och växlande kunskapskälla för alla hembygdsintresserade.

Årets utgåva inleds av Claes Elmstedt med en artikel om Blekingeposten. Tidningen hade sin redaktion och ägde under en tid en fastighet i Bräkne-Hoby.

Sedan följer tre bidrag med växling mellan en större gård i Bräkneåns dalgång, ett hus och en släkt i centrala Hoby by och sist ett torp under godset Hoby kulle. Ingrid Bengtsson berättar om sin mor Tekla Olssons uppväxt på gården i Tokaryd, Bodil Strömbeck ger en hel släkthistoria börjande med klensmeden Håkan Svensson. Och Ingvar Hansson skildrar barndomsvillkoren i ett torp intill Salsjön på 40-talet.

I en intervju för många år sedan berättade Lennart Nilsson om hur biografen Saga kom till.

Inge Nilssons källforskning levererar ny kunskap om torp i Tararpsområdet.

Kjell G.G. Johansson med sin bakgrund som polismästare utreder polisväsendets framväxt med särskild betoning av dess utformning i Bräkne-Hoby.

Lars Gunnar Nilssons presenterar sitt yrkesliv inom industrin med anställning i Bräkne-Hoby under hela epoken Facit.Halda, Elektrolux, Ericsson, Nokia och tiden därefter fram till pensioneringen.

Svenmanska parken invigdes 1952. Tack vare kommunens beslut om att använda försköningspengar har den gamla Hobybyn nu fått en väsentligt större och vackrare park. Roland och Eva Gustavsson, landskapsarkitekter och forskare, förklarar hur hela detta projekt kunnat föras fram till ett lyckat slut och nyinvigning i september 2015.

Trädgårdstemat fortsätter med Karl Larsson som berättar om hur han och Wiola utvecklade sin trädgård i Sonekulla och Lars Åke Persson rapporterar om några besök där.

Om hur ”kulturhuset” intill parken kom till 1910 berättar Klas Wennerberg med dess början som Bräkne-Hoby sparbank, telefonstation och kommunalsal..

Rud Kjems har skrivit en handledning för besökare vid Runamo, här finns den i svensk översättning.

Georg Svensson har grundlig kunskap om stenmurar och hur man bygger dem.

Arkivcentrum Blekinge utbyggnad i Bräkne-Hoby är en stor händelse för alla forskningsintresserade. Arkivets chef Per Lundin lockar oss dit.

”Bräknetrampen”, ett cykelevenemang numera välkänt inte bara i Blekinge kräver hela bygdens engagemang. Ingegerd Lindén i centrum av organisationsarbetet genom alla åren visar, inte minst med bilder, hur hela vår del av Blekingelandskapet gjorts tillgänglig som en stor naturupplevelse för tusentals deltagare.

Bygd i Samverkan är en organisation som vuxit fram i Bräkne-Hoby med början 1999. Skolorna och en rad föreningar står bakom en styrelse med Ola Pagels som ordförande. Läsare av Hobybygden 1999, 2003, 2007 och 2011 har kunnat följa framväxten av och framgångarna för Bygd i Samverkans olika projekt. I årets utgåva är det Ola själv som sammanfattar de sista fyra årens händelser och projekt.

Ett varmt tack från Bräkne-Hoby Samhälls- och hembygdsförening till alla bidragsgivare och till Ingegerd Lindén för hennes redigeringsarbete. Ett särskilt tack till Copy Graf för samarbetet.


Klas Wennerberg
redaktör

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Byafest


____________________________

Folder


Hänt i föreningarna

Årsberättelse

____________________________

PRO maj

SPF jan

Salsjön

Silpingenytt


Bygd i Samverkan


Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Skicka till braknebygden@gmail.com
eller använd insändarlänken
längst upp till höger.

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 1/7
Tusen Trädgårdar 2018
Onsdag 4/7
Musik i sommarkväll
Fredag 6/7
Trubadurkväll
Onsdag 11/7
Musik i sommarkväll
Lördag 14/7
Trubadurkväll
Tisdag 17/7
Musik i Svenmanska parken
Fredag 20/7
Trubadurkväll
Onsdag 25/7
Bräkne Byafest
Lördag 4/8
Trubadurkväll
Tisdag 7/8
Musik i Svenmanska parken
Torsdag 9/8
Cykelutflykt
Lördag 11/8
Trubadurkväll

Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com

Kulturhuset

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

lions loppis

bengtbloggen

Bräknebygden


BBAB

Blekinges vänner

ronnebyrunt.se

landsbygd


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels