Tisdagen den 2 mars 2021 - klockan 23:56
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Örseryd – en by växer fram


2017-01-30

Ekens fabriken i Örseryd troligen under 1940-talet fotograf Karl Nilsson.
Ekens fabriken i Örseryd troligen under 1940-talet fotograf Karl Nilsson.

I slutet av 1600-talet växte den lilla by Örseryd fram på den Blekingska landsbygden. Samhället har under årens lopp haft både skolor, kvarnar och fabriker bland annat har grundaren till Eken haft sin verksamhet i den lilla byn. Ägaren till Ekens försökte sig även på med en fruktodling i bygden, tyvärr utan någon vidare framgång.Byn växer fram

Så långt som tillbaka till 1671 sträcker de första handlingarna om den lilla byn norr om Bräkne-Hoby. Där fanns ett så kallat hemman (gammalt begrepp som betyder boning, hemvist el bostad) där tre åbor arrenderar mark från den svenska kronan. Detta i sin tur kan tros att flera hushåll räknas till en och samma gård. Det var ganska vanligt förr i värden att en by fick sin födelse med en ensamgård långt ut i den Blekingska skogsbygden.

Under 1800-talet visar det sig att Örseryd har vuxit och har nu sammalagt cirka fem gårdar. Från mitten av 1800-talet har där bedrivits skolverksamhet. Senare med både småskola och folkskola den senare låg belägen på andra sidan vägen från den mindre småskolebyggnaden. Då med bland annat lärosal, slöjdsam och skolbibliotek samt tjänstebostad med tre rum och kök. Verksamheten fanns kvar ända inpå 1950-talet.

 


Fabrikstillverkning

Huset med valmat tak till höger om ån var Ekens fabrikslokaler i Karlshamn. (Fotograf okänd)
Huset med valmat tak till höger om ån var Ekens fabrikslokaler i Karlshamn. (Fotograf okänd)

En man vid namn Axel Lindström startade en snickerifabrik i Örseryd i början av 1900-talet. Där fanns fem anställda, men tragiskt nog brann den ner 1936. Men fabriken återuppstod i ny tappning då med Frank Sandberg i spetsen. Han hade en framgångsrik grossiströrelse Engroslagret i Karlshamn som sålde pennor, leksaker, arbetskläder, tyger och synålar. Verksamheten var så framgångsrik att han 1938 bildade ett dotterbolag Eken som tillverkade madrasser, täcken och kuddar. De båda företagen låg vid den här tiden vid Mieån i Karlshamn. Frank köpte en snickerifabrik i Örseryd men ett åskoväder satte stopp för hans planer, då blixten slog ner i fabriksbyggnaden som brann upp helt och hållet. Detta lät inte Frank bli stoppad av, han dämde upp bäcken, byggde en dam, en ny fabriksbyggnad samt ett kraftverk. Eken verksamheten flyttades från Karlshamn till Örseryd och till de nya lokalerna, i fabriken tillverkades bland annat täcken och madrasser.


Fruktodling med mottgångar

Frank Sanberg planterar ett av fruktträden i Örseryd. (Fotograf okänd)
Frank Sanberg planterar ett av fruktträden i Örseryd. (Fotograf okänd)

Verksamheten i Örseryd blev ganska kortlivad mycket på grund av väderförhållanden. När det var mycket vatten i dammen och bäcken blev nämligen vägarna så pass leriga och omöjliga att köra transporterna på. När vägarna väl var körbara fanns det inget vatten i dammen. Under 1940 flyttade Frank tillbaka Eken tillverkningen åter till Karlshamn och lokalerna i Örseryd hyrde han ut till en snickerifirma. Istället slog han sig in på fruktodling i Örseryd, med 2300 planterade träd på mark som han hade köpt. Detta var dock inte något vidare lyckokast då frukträden tyvärr frös bort för honom.   


Eken ett lyckokast

Efter olika turer fram och tillbaka gick det bra för Frank Sandberg och Ekens Fabriker AB som blev något av en framgångssaga. Lokalerna blev snart försmå i Karlshamn och fabriken flyttades till Tollarp. Den sista utbyggnaden gjordes där och var på 3000 kvm, 1986 var Ekens nordens största tillverkare av sängar och sängkläder. Ett exempel är en årsproduktion på 75 000 resårsängar, 200 000 bäddsängar, 775 000 täcken och 1,2 miljoner kuddar. Grundaren Frank pensionerade sig 1958 och han gick bort 25/8 1969.


Andreas Nordkvist
--------------------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning

Hobybygden 2011
- Ekens Historia- Täckfabriken i Örseryd sid 7-12 av Inge Nilsson

Bräkneleden
- Örseryds by sid 99 av Birgitta Olsson


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels