Söndagen den 7 mars 2021 - klockan 22:18
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Bygdens skola


2017-03-17


Under etthundra år har Hobyborna kunnat ta del av sin Folkhögskola. Att den skulle byggas i Bräkne-Hoby var alls ingen självklarhet, utan en kamp av Hobybon Carl Pagels från Flakaryd som kämpade hårt att få hit skolan till byn.

Under 1800 -talet ökade Sveriges befolkning och 1862 stiftade man nya kommunallagar och landstinget bildades. Detta innebar att det blev större krav på dem som satt med i de olika nämnderna då det gällde för dem att kunna läsa, skriva och räkna samt föra böcker. Det nybildade landstinget tog initiativet till att förbättra folkskoleundervisningen och bildade därför folkhögskolorna, varav Blekinge Folkhögskola blev den fjärde och är i dag en av de äldsta i Sverige.

Till en början var Blekinge Folkhögskola bara till för manliga elever, men trots det fanns det undervisning även för kvinnor men på särskilda tider, då det inte fanns några manliga elever där. Vid sekelskiftet kom det en lag som ändrade detta, så att även kvinnor fick gå på skolan. År 1930 ökade antalet elever drastiskt på grund utav den höga arbetslösheten efter depressionen, något som ledde till att kvinnor och män nu fick läsa kurser tillsamman och skolan började alltmer likna dagens skola.

För hundra år sedan byggdes Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby. Från början var det endast tillåtet för män att studera på skolan. Men så småningom fick även kvinnor börja studera på där.
För hundra år sedan byggdes Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby. Från början var det endast tillåtet för män att studera på skolan. Men så småningom fick även kvinnor börja studera på där.


En sömnlös natt

När lokalerna, som man hade använt sig av och som låg nere vid nedre Brunnsvägen i Ronneby sedan 1885, blev för omoderna, tillsattes det en kommitté för att utreda skolans förflyttning till lämpligare plats.

Till 1913 års landsting inlämnades det en motion om inköp av Dalby gård i Nättraby. Men i sista sekund kom det ett anbud från Hoby kommun som gjorde att ärendet återremitterades för en ny utredning. Bakom detta anbud från Hoby stod Karl Julius Persson, som sedan tog efternamnet Pagels.

Den utredande kommittén hade redan på ett tidigt stadium varit och tittat i Hoby på Hoby Kulle, Hoby gård och Svenstorpsgårdarna som man hade fått som förslag. Men ingen av dessa hade man ansett vara lämplig. Carl Pagels kom då på att åt landstinget erbjuda tingshemmanet.

Problemet var bara att ingen visste om hemmanet var till salu. Detta var Carl Pagels egen idé och sent en kväll diskuterade han saken på telefon med August Svensson i Tararp och Hugo Jeppsson i Järnavik. Det berättas att Carl efter en sömnlös natt, morgonen därpå reste in till landstingets sammanträde i Karlskrona och skänkte bort ett hemman som varken tillhörde honom eller kommunen.

 

Det var Carl Pagels som bestämde att skolan skulle byggas på den plats där det växte unga vackra björkar och där arrendatorn Jöns Olsson brukade spela krocket och dricka kaffe under vackra sommarkvällar.
Det var Carl Pagels som bestämde att skolan skulle byggas på den plats där det växte unga vackra björkar och där arrendatorn Jöns Olsson brukade spela krocket och dricka kaffe under vackra sommarkvällar.


Vackra björkar

Men allt gick bra och en augustidag 1914 stämde två herrar träff i Trillingabacken i Bräkne-Hoby. Carl kom med häst och vagn från Flakaryd och rektor Adolf Bolin kom cyklandes från Ronneby.

Nu var det dags att bestämma var den nya skolan skulle byggas. Bolin ville att skolan skulle ligga vid idrottsplatsen, medan Carl tog honom i kragen och pekade ut en annan plats som låg lite mer söderut och som var slät och jämn, tack vare att många båtsmän hade arbetat med att röja upp marken där. Jöns Olsson, som var arrendator, brukade spela krocket och dricka kaffe där under vackra sommarkvällar, och i den gamla potatisåkern växte unga vackra björkar.

- Här ska skolan byggas, sa Carl Pagels. Här ska byggas ett hus, så att det tar hela denna bygden i famnen”. Idérikedom och självständighet var två saker som tydligt utmärkte Carl Pagels, som säkert gjorde hans person till ett av de ärofullaste i Hoby sockens historia.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels