Måndagen den 16 december 2019 - klockan 04:41
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

En riktig äventyrare från Forneboda

Resa i morfars fotspår


2016-01-20

En tidstypisk bild på emigranter, tagen i Oslo.
En tidstypisk bild på emigranter, tagen i Oslo.

Min morfar hette Ola Burman och han var en stor äventyrare. Morfar träffade min mormor de gifte sig, och fick fem barn. Mormor var strängt religiös, men morfar var raka motsatsen, han tyckte om att sjunga och kunde emellanåt ”ta sig ett järn” om det var så, berättar Judith Skörsemo.

Att vara gift var inget som hindrade morfar från att få luft under vingarna. Han jobbade i Danmark och norra Tyskland. Emellanåt reste han hem till Sverige för att stanna här en tid. Tre månader innan min mor föddes emigrerade morfar till USA och hamnade i Chicago. Längtan till äventyr och det förlovade landet blev alltför stor för honom.  - Min morfar föddes 1860 och kom ursprungligen från Ringamåla utanför Svängsta, berättar Judith Skörsemo.

Emigrantfartyget ångaren Göteborg lägger ut från Göteborgs hamn mot Nord Amerika.(notera unionsflaggan i aktern)
Emigrantfartyget ångaren Göteborg lägger ut från Göteborgs hamn mot Nord Amerika.(notera unionsflaggan i aktern)Tidigt i mitt liv fick jag höra om min äventyrliga morfar och hans resor. I början av 1980-talet begav jag mig över till Nord Amerika för att resa i hans fotspår och skapa mig en egen bild av denne mystiske man. Väl i Canada fick jag reda på en massa nya saker om honom.  Morfar hade bland annat åkt och sett sig om i USA. Han hade reste med båt på Hudsonfloden och till slut hamnade han i norra Canada, där han jobbade som skogshuggare. Efter en tid drog han söderut igen. Då byggde han sig en farm och ett sågverk på Vancover Island, som tillhör provinsen British Columbia och är den största ön på Nordamerikas västra sida. Där gränsade gårdens mark till ett indianreservat. Morfar hade god kontakt med indianerna och han hjälpte flera av dem med att skriva brev, bland annat till olika myndigheter. Han skickade alltid hem pengar till familjen i Sverige. Morfar ordnade med biljetter så att alla hans barn kunde resa till honom. Det var bara en av mina mostrar som valde att återvända hem till Sverige. Morfar fick även ett berg uppkallad efter sig Burman Hill. Där fanns även en indiankvinna som hjälpte till i hushållet, fick jag berättat för mig, säger Judith. De var inte gifta men jag tror att de båda hade nog något ihop. Morfar skrev i flera svenskamerikanska tidningar och han åkte ofta in till ”stan”, då till sin favoritsaloon för att sjunga, spela och umgås med folk. Han var tydligen väldig omtyckt han gick bort 1929.


Släkten finns kvar


Morbror Alfred var född 1888 i Gränum. Han passade på att emigrerade runt tiden då han skulle göra sin militärtjänstgöring i Sverige. Väl i Canada träffade han en svenska som var född i Norrland och hon jobbade som lärarinna. De gifte sig och fick barnen Allan och Alfield. - Jag träffade de båda hemma hos morbror Alfred när jag var där i början av 1980-talet, berättar Judith. Det var andra gången som jag träffade min morbror, första gången var då han var tillbaka i Sverige 1969. Den gången fick jag köra runt med honom, ofta till platser som han hade varit på strax innan han åkte över till sin far i Canada. Det var väldigt intressant att höra alla hans berättelser.


Han hade ett otroligt minne och vi åkte bland annat till Axeltorp där han hade jobbat som ung. På den tiden reste han till Bäckaskog för att se Oscar den II under sin Sverige resa berättar Judith. Morbror Alfred, eller Fred som han kallades, ”där borta” flyttade till Vancover på fastlandet när hans fru dog. Där blev han nyförälskad vid 95 års ålder och skrev kärleksdikter. Mot slutet av sitt liv bodde morbror Alfred på ett danskt ålderdomshem. Han gick bort 1987, 99år gammal. Där ser man, det är aldrig försent, berättar Judith.
Text: Andreas Nordkvist

Bilder: Judith Skörsemo

 

Källförteckning

Våra världsdelar – Nord Amerika av Garret Nagel s.15

Arkivcentrum

Bild emigrant fartyg från Oslo fotograf okänd

Bild emigrant fartyg lämnar Göteborgs hamn


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Presentkort

____________________________

affisch

____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Alla ser inte era inlägg på facebook! Skicka till braknebygden@gmail.com

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Torsdag 19/12
Samkväm i Museet
Lördag 21/12
Julkonsert med Axplock
Torsdag 26/12
Julkonsert med Hoby Musikkår
Fredag 27/12
Jul i Museet
Söndag 29/12
Julstugegudstjänst
Jul-lovs Pingis i Silpinge
Lördag 4/1 2020
LAN-VR & SPEL
Lördag 11/1 2020
Silpinge-klassikern SKIDOR
Fredag 24/1 2020
Människor i Ronneby för 30 år sedan
Måndag 10/2 2020
Silpinge-klassikern SIMNING
Fredag 27/3 2020
Silpinge-klassikern JOGGING
Fredag 10/4 2020
Silpinge-klassikern PROMENAD
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

Bräknebygden


Silpinge-nytt

BBAB


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels