Onsdagen den 24 februari 2021 - klockan 21:44
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Kolafabriken - en dröm för godisälskare


Patrik Aronsson, BLEKINGEPOSTEN 2008-04-02

Magnus Knutsson och Pia Jaarnek på Kolafabriken i Bräkne-Hoby har träffat ett avtal med Axfood som innebär att de ska leverera konfekt till 400 butiker varje vecka.
Magnus Knutsson och Pia Jaarnek på Kolafabriken i Bräkne-Hoby har träffat ett avtal med Axfood som innebär att de ska leverera konfekt till 400 butiker varje vecka.

Nystartade Kolafabriken iRonneby AB har kommit igång ordentligt med sin produktion i nya lokaler i Bräkne-Hoby. Blekinge-Posten begav sig därför till Karlssons för att prata om den nya samarbetspartnern och för att provsmaka.

Innan det blir tal om att sätta ner foten på produktionsgolvet blir jag ombedd att ta på mig skyddskläder. Längst ner i fabriken ska enligt uppgift Magnus Knutsson befinna sig. Han är delägare i företaget och har varit i godisbranschen i tjugo år.

Fudge - storsäljaren

Magnus Persson ser till att fudgen kommer ut rätt.
Magnus Persson ser till att fudgen kommer ut rätt.

När vi träffas är han i full färd med att bearbeta en oändligt lång bit kola som ska förvandlas till vaniljfudge, en av Kolafabrikens verkliga storsäljare och som vi dessutom är ensamma i Sverige om att tillverka, berättar Kolafabrikens Pia Jaarnek som ska visa mig runt i de 1600 kvardratmeter
stora lokalerna i Karlssonhusets inre. Hon har varit i företaget sedan 1993 och är idag delägare tillsammans
med Magnus. Produktionen har varit´igång sedan augusti förra året, i mindre skala i den före detta målarverkstaden.Pia säger såhär om de nya loklernas betydelse och om den nya samarbtetspartnern, Axfood;

Garanterade leveranser

- De här lokalerna är skräddarsydda för våra behov och vi räknar att vara i full drift nån gång framåt våren-hösten. Avtalet med Axfood betyder enormt mycket för oss som nystartat företag. Det ger en bra grund och innebär att vi är garanterade leveranser varje vecka.

Fick nyanställa

...Och ut kommer jordgubbsfudgesmeten
...Och ut kommer jordgubbsfudgesmeten

Avtalet med Axfood har inneburit att företaget varit tvunget att ta in mer personal. En av dessa nyanställda är Magnus Persson. Han arbetade tidigare under samma tak som demontöR på Stena Technoworld och efter att ha blivit uppsagd därifrån var han sugen på att göra någonting nytt.
Han blev erbjuden en tjänst på Kolafabriken där han arbetar med flera skiftande arbetsuppgifter, bland annat som kokare men trots att det är mycket att göra så “storvtrivs” han.
Godistillverkning är en hel liten vetenskap visar det sig när Magnus beordrar att maskinerna stängs av. Konsistensen är tydligen inte riktigt till belåtenhet visar det sig. Under det korta stoppet byter vi några ord och jag undrar om det enbart är gottegrisar som söker sig till ett sådant här jobb;

“Smakar på allt”

Kvalitetskontroll är viktigt i den här
branschen.
Kvalitetskontroll är viktigt i den här branschen.

- Visst blir man lite yrkesskadad och smakar på allting säger han och fyrar av ett belåtet leende innan bandet börjar rulla igen. Några minuter senare radar små delikata punschpraliner upp sig på bandet. De ska in i kylaren i tre minuter, kvalitetskontrolleras och sedan packas för att slutligen levereras till någon av de 400 butiker som ingår i det nya avtalet.

TEXT OCH FOTO:
PATRIK ARONSSON

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels