Onsdagen den 20 februari 2019 - klockan 10:33
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Ökat intresse för linjer med lantbruksinriktning


2018-04-19

Ebba Sandahl, som går sitt andra år på djurlinjen och utbildar sig till djurskötare, får i bland hoppa in och flaskmata ett litet lamm.
Ebba Sandahl, som går sitt andra år på djurlinjen och utbildar sig till djurskötare, får i bland hoppa in och flaskmata ett litet lamm.

Allt fler elever söker sig till Naturbruksgymnasiets lantbrukslinjer. Skolan har till skillnad från många andra skolor en mycket bred utbildning med både växtodling och djurhållning. Något som lockar elever från hela landet.

De senaste åren har alltfler elever sökt sig till de lantbruksinriktade linjerna på Blekinge Naturbruksgymnasium i Bräkne-Hoby. Skolan har flera olika linjer med inriktning mot lantbruk som bland annat djurlinjen och grävmaskinförare.

- På djurlinjen får eleverna läsa djurhållning, djurens beteende, sjukdomar, produktionsplaner, utfodringsstrategi, växtodling, budget, kalkylering och entreprenörskap. Man samarbetar också med lantbrukare som tar emot eleverna, när dessa har praktik, säger Pernilla Olsson som är lärare på djurlinjen. Hon berättar att det är en väldigt värdefull tid för eleverna, där de får förbereda sig för yrkeslivet. Trots att många mindre lantbruk slutar i dag med sin mjölkproduktion och att Sverige köper in en hel del mjölk från utlandet, så är det inget som oroar vare sig eleverna eller lärarna på linjen.  De ser en både ljus och positiv utveckling hos Sveriges mjölkbönder. Rent arbetsmässigt så har det inte påverkat skolans elever till att få arbete, då de flesta får arbete efter skoltiden.

Pernilla Olsson är lärare på djurlinjen och Ebba Sandahl går sitt andra år på djurlinjen.
Pernilla Olsson är lärare på djurlinjen och Ebba Sandahl går sitt andra år på djurlinjen.


Kliborste för kor

Pernilla berättar att i takt med att en del mindre gårdar lägger ner, så expanderar många andra gårdar som då behöver anställa arbetskraft, eftersom man på dessa gårdar har utökat antalet djur. I dag har man också anpassat gårdarna nästan helt till kornas behov, då många har kor som går helt lösa inne i stallarna.

- Varje ko har ett halsband runt halsen med en så kallad transporer som är kons ID, vilket innebär att varje ko har en anpassad foderstat som känns av när kon går in för att äta, så att just den kon får vad den behöver, säger Pernilla och visar att korna också har en roterande kliborste, ett fotbad och ett särskilt golv med gummimattor på vissa ställen att gå på.

I dag är kostallarna mycket mer anpassade till kornas behov och i stallarna finns det kliborste för korna, men också ett fotbad.
I dag är kostallarna mycket mer anpassade till kornas behov och i stallarna finns det kliborste för korna, men också ett fotbad.


Breda utbildningar

Ebba Sandahl är 17 år och uppvuxen inne i Malmö, går nu andra året på djurlinjen.
- Jag vill ju jobba med ekologisk produktion och jobba med kor och grisar. Eftersom skolan här i Bräkne-Hoby har en sådan bred utbildning, där vi får lära oss om både växtodling och djurhållning så valde jag den här. Lärarna är jättetrevliga och känns inte som lärare utan blir ens vänner. Vi har inte heller så mycket läxor på lantbrukslinjerna utan har mer praktiskt arbete, säger Ebba och berättar att hennes moster har en gård, där Ebba och hennes föräldrar har varit mycket, när hon växte upp, något som blev startskottet för hennes lantbruksintresse.

Lukas Andersson är 17 år och läser andra året på grävmaskinförarutbildningen.
- Min morfar hade en lantgård utmot Gö, där var jag mycket som liten, säger Lukas.
Även Jakob Olsson 16 år, också han från Bräkne-Hoby, går grävmaskinlinjen på skolan.
- Jag har ju alltid haft ett stort motorintresse och sökte därför till skolan för att utbilda mig till grävmaskinist.

<br />Lukas Andersson vill bli maskinförare och läser därför på grävmaskinförarlinjen.

Lukas Andersson vill bli maskinförare och läser därför på grävmaskinförarlinjen.Djurens bästa

Ebba och Pernilla visar mjölkgropen, där korna ställer sig i speciella bås när de ska bli mjölkade. Ebba berättar att man börjar mjölka klockan fem på morgonen och detta håller man på med under en och en halv timme. Varje ko tar runt sex minuter att mjölka, beroende på var i mjölkperioden de befinner sig. I genomsnitt mjölkar korna runt trettioen liter per dag.

- Det är viktigt att man tvättar juvren en stund för då bildas det ett hormon i kon, vilket gör att kon lättare släpper mjölken ifrån sig. Man kontrollerar också att mjölken ser frisk och ser bra ut, innan man sätter fast mjölkmaskinen i spenarna. När kon är färdigmjölkad får hon gå ner i fotbadet, innan hon går ut i sin hall bland de andra korna, säger Ebba.

- Vi i Sverige är mycket duktiga på att producera kvalitetssäkrat livsmedel och skolans inriktning känns mer aktuell än någonsin. Dessutom arbetar vi med utgångspunkten, djurens bästa, säger Pernilla.


- Mjölkgropen har flera olika bås där korna ställer sig för att bli mjölkade. Mjölkningen tar i dag bara några minuter, förklarar Ebba.
- Mjölkgropen har flera olika bås där korna ställer sig för att bli mjölkade. Mjölkningen tar i dag bara några minuter, förklarar Ebba.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Larnö


____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

____________________________

SPF feb

PRO sept.

Salsjön

Silpingenytt


Årsberättelse

Bygd i Samverkan


Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Skicka till braknebygden@gmail.com
eller använd insändarlänken
längst upp till höger.

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Onsdag 20/2
Årsmöte PRO
Lördag 2/3
Fest och Pub-kväll
Måndag 4/3
Äldreförvaltningen för äldre
Tisdag 5/3
Afternoonsemla med författarbesök
Torsdag 7/3
Bingo med PRO
Glastillverkning i Asarum
Fredag 8/3
Disco i Silpinge
Tisdag 12/3
Klackfabriken i Tararp
Fredag 15/3
Sagostund på biblioteket
Torsdag 28/3
Pubkväll i Bygdegården
Måndag 1/4
Äldreförvaltningen för äldre
Torsdag 4/4
Bingo med PRO

Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com

Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

bengtbloggen

Bräknebygden


BBAB

Blekinges vänner

ronnebyrunt.se

landsbygd


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels