Tisdagen den 2 mars 2021 - klockan 08:28
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Kvarnanläggningar i Örseryd


Andreas Nordkvist 2020-05-24

Skvaltkvarn och hjulkvarn
Skvaltkvarn och hjulkvarn

Ända sedan 1671 finns det handlingar som visar på att människorna längs Bräkneån har nyttjat vattenkraften i Bräknebygden. Längsmed Bräkneån fanns olika slags kvarnar, där människorna malde sin spannmål. I Örseryd finns fortfarande kvarnrester och kvarnar som berättar en del om hur livet var förr i tiden.  



Sedan lång tid tillbaka har människor runt om i Bräknebygden använt sig av vattnets kraft i Bräkneån. I Örseryds by har sedan länge kvarnar malt olika sädes slag och på så vis hjälpt människorna runt om i byarna med att få mat på bordet. Kvarnarna kunde delas in i två olika modeller Skvaltkvarn(skvalta) eller Vattenkvarn (hjulkvarn). Tekniken byggde på att leda vattnet med hjälp av en fördämning av ån, på så vis strömmade vattnet in i en kvarnkärna. Där fick vattnet ett vattenhjul från kvarnen att rotera. Med hjälp av en axel överfördes kraften till ett kravhjul och vidare till kugghjulen i kvarndrevet. Dessa kugghjul drev den en av kvarnstenarna, den så kallade löparen. Löparen roterade mot den andra kvarnstenen liggaren, med den här tekniken maldes spannmålet i en vattenkvarn.


Den ena kvarnen i Örseryd har flyttats minst två gånger under sin livstid, innan den hamnade där den idag står. Den yngre togs i bruk så sent som i slutet av 1920-talet. Intill Bräkneån finns ”rester” från sedan länge förfallna och utgångna kvarnanläggningar. Spår av fördämningar, kvarnrännor och stora kvarnstenar som härstammar från 1850-talet och framåt. Under 1671 gjordes en inventering som skulle ligga till grund för kommande beskattning. I protokoll från den här tiden finns noterat att i Örsetyd fanns under åren 1750 till 1850 både skvaltkvarn och sågverkskvarn. I handlingarna finns marknamn på de olika platserna sågmöllebrånen och sågmöllemoen.


Text

Andreas Nordkvist

Bild

AB Typoform

Källförteckning

Bräkneleden sida 98 av Birgitta Olsson


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:



Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels