Söndagen den 24 februari 2019 - klockan 02:59
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Inget väder stoppar Anna och Anders

Trivs med arbetet i skogen


2016-11-28

Trots att det i bland blir flera minusgrader, så älskar Anna Lindberg och Anders Jönsson sitt arbetet i skogen.
Trots att det i bland blir flera minusgrader, så älskar Anna Lindberg och Anders Jönsson sitt arbetet i skogen.

Med röjsåg och motorsåg i händerna har Anna Lindberg och Anders Jönsson gjort Blekingeleden mellan Karlshamn och Ronneby framkomlig. Man har också tagit fram fina rastplatser, träd och i bland också någon speciell sten. 


Trots att det har hänt att kvicksilvret gått ner till 16 minusgrader och att det i bland är både regnigt, blåsigt och kallt, så trivs arbetsledaren Anna Lindberg och Anders Jönsson med sitt jobb. - Man får arbeta lite långsammare när det är så kallt och ta pauser lite oftare, säger Anders.


Tar fram leden

Anna och Anders anställdes för ett och ett halvt år sedan av Bygd i Samverkan och Blomstrande Bygden, till att bland annat röja infoplatser och diverse skogsarbete. Men när Ronneby Kommun ville få Blekingeleden röjd och framkomlig, eftersom den på sina ställen växt igen, tog man kontakt med Bygd i Samverkan.

Från början ingick Anders och Anna i en grupp på fyra personer som hade fått uppdraget att röja och ta fram leden. Men sedan september är man bara två kvar. Anna som är arbetsledare, kommer ursprungligen från Värmland. Hon har alltid har haft ett stort intresse för att bevara natur och olika kulturvärden, varit miljöaktivist och kämpat med Fältbiologer. Anna har arbetat många år med skog och röjningsarbete, men har också grönt kort dvs utbildning inom natur och kultur, miljövård men också av produktion. Hon hamnade i Blekinge då hon kom in på konstlinjen i Bräkne-Hoby, och trivdes så bra att hon även börja läsa på fisk och vattenvårdslinjen.

- När utbildningen var klar, stannade jag helt enkelt kvar i detta så vackra län, som har närhet till både skog och hav, säger Anna som fick arbete på skogsstyrelsen som arbetsledare för gröna jobb ”Skog och Historia”, vilket innebär att man inventerar forn- och kulturvärden.


Anders Jönsson och Anna Lindberg har även arbetat med att märka ut leden på sina ställen.
Anders Jönsson och Anna Lindberg har även arbetat med att märka ut leden på sina ställen.


Plantera växter

Anders kommer ursprungligen från Olofström, men bor i Karlshamn och har arbetat mycket med parkarbete, men också med skog, trädgård och kyrkogårdsarbete.

- Vi har röjt från gränsen Karlshamns Kommun till och med Saxemaravägen Torneryd. Vi har också plockat fram vissa utsiktsplatser som är fina, men också någon fin sten eller ett vackert träd. I bland har vi också plockat fram en vacker stenmur eller någon kulturlämning, berättar Anna.

Anders berättar att förutom att röja längs med Blekingeleden så har de också arbetat mycket med professor Roland Gustavsson i bland annat Svenmanska parken. Med Roland har man också arbetat på ett pedagogiskt dagis i Listerby. Där har man planterat växter, men också tagit fram spännande stigar och miljöer i den skog som tillhör dagiset. Ett liknande arbete har också gjorts på ett annat pedagogiskt dagis på Hulta.

 


Av säkerhetsskäl arbetar man alltid två och två i skogen. Är någon sjuk så gör den andre lite diverse småjobb tills den andre blir frisk.
Av säkerhetsskäl arbetar man alltid två och två i skogen. Är någon sjuk så gör den andre lite diverse småjobb tills den andre blir frisk.


Ute, året runt

Anders och Anna jobbar alltid två och två i skogen av säkerhetsskäl. Är någon av dem sjuk, så gör den andre lite diversearbete och småjobb som man har sparat, tills de kan arbeta tillsammans igen. Att arbeta ute hela dagen och under vilket väderförhållande som helst, året runt, utan toalett, med bara en bil att värma sig i, är inga problem enligt Anna och Anders.

- Man vänjer ju sig, men man måste inse att man inte kan vara lika effektiv när det är riktigt kallt. Men det är så fantastiskt att få arbeta i naturen, säger Anders.

 


 

 
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

_____________________________

Hobjer

____________________________

Folder

Hänt i föreningarna

____________________________

SPF feb

PRO sept.

Salsjön

Silpingenytt


Årsberättelse

Bygd i Samverkan


Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Skicka till braknebygden@gmail.com
eller använd insändarlänken
längst upp till höger.

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Lördag 2/3
Fest och Pub-kväll
Måndag 4/3
Äldreförvaltningen för äldre
Tisdag 5/3
Afternoonsemla med författarbesök
Torsdag 7/3
Bingo med PRO
Passionsspelen i Oberammergau
Glastillverkning i Asarum
Fredag 8/3
Disco i Silpinge
Tisdag 12/3
Klackfabriken i Tararp
Fredag 15/3
Sagostund på biblioteket
Torsdag 28/3
Pubkväll i Bygdegården
Måndag 1/4
Äldreförvaltningen för äldre
Torsdag 4/4
Bingo med PRO
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

bengtbloggen

Bräknebygden


BBAB

Blekinges vänner

ronnebyrunt.se

landsbygd


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels