AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Gillar vegetariskt


Sofia Thulin 2019-01-28

Bra bas. - Grönkål är en bra vegetarisk basvara, säger Laurent Dourret som är kock i City Knallelands kök.

Bra bas. - Grönkål är en bra vegetarisk basvara, säger Laurent Dourret som är kock i City Knallelands kök.



Ett av Laurent Dourrets tidigaste minnen är när han som liten fick åka till grönsaksmarknaden hemma i den lilla staden Saint Étienne i södra Frankrike för att handla grönsaker.

– Vi var fem barn hemma, mamma hade inte råd med kött varje dag. Kyckling åt vi bara en gång i veckan och på söndagar var det söndagsstek, säger han och berättar att fransmännen har åtminstone 60 procent grönsaker på tallriken. Både Laurent och sambon odlar och äter mycket grönsaker.
– Vi är ett litet gäng kompisar som är otroligt intresserade av närproducerad mat. Vi handlar mycket via EKO-ringen och träffades tack vare Facebook, i en grupp som startades av matinspiratören Hannu Sarenstam. Sedan började vi träffas även fysiskt, berättar han vidare.

Sambon heter Vendela och reste till Serre-Chevalier i franska Alperna, dit Laurent flyttat 1993, med en av de bussresor som varje vecka anlände från Sverige till hotellet.
– Jag var inte så duktig i skolan utan gick en lärlingslinje inom kök. Alla mina syskon jobbar faktiskt med mat, två är kockar och en är vd på en stor mataffär.
På hotellet där Laurent jobbade vid den här tiden fick gästerna gå ut i köket och hämta sin mat. Tycke uppstod och Laurent lämnade Frankrike för Sverige. – Det var inget svårt beslut att flytta hit. Men att prata svenska var en helt annan sak. Första veckan undrade jag hur jag skulle klara mig.
Han skulle komma att klara sig riktigt bra. Första jobbet var emellertid på den franska restaurangens Cyranos första ställe i Göteborg.
– Där pratade alla franska! Alla var lika dåliga på svenska som jag.

Efter en tid gick Laurent vidare till en av Göteborgs verkliga institutioner: Golden Days.
– Där lärde jag mig svenska på riktigt.
Men att bo i Svaneholm och pendla till Göteborg funkar inget vidare, så Laurent sökte sig vidare till först The Company här i Borås och senare till fd SP:s (numera RISE) restaurang på Tullen.  För ett år sedan hörde hans gamle kökschef på The Company, Christoffer Johansson som numera är områdeschef för produktionen på City Knalleland av sig och undrade om han inte var sugen på att komma till Citys kök.
– Varför inte, sa jag. Här jobbar jag åtta timmar, har raster och slipper jobba kvällar. Det är inte lika stressigt som i restaurangbranschen och jag var nyfiken på att prova något nytt.

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Butiken


Jobbet hjälpte Jennie genom sorgen


Jennie började arbeta i butik redan som 16-åring och har tillbringat nästan hela sitt arbetsliv i olika matbutiker, främst inom färskvaror, chark och delikatess. När...

Läs mer


Citys växtavdelning sår ett frö till begravningsceremonin


Blomsteravdelningen på City Knalleland har ett av stadens största utbud. Här...

Läs mer


Han fyllde ett år när City öppnade butiken i Brämhult.


Han är 26 år och jobbar i kassan på City Brämhult. Efter fem år i...

Läs mer


Vi följde med Jonas till auktionen I fiskhamnen I Göteborg


Det är tidig morgon när vi möter Jonas Karlman, från Fisk & Så...

Läs mer


Premiär för månadens vara I citys egen juicebar på City Knalleland


Visste du att bananen är ett bär, att en papaya kan väga upp till 9 kg och att...

Läs mer


De får dig att se på dina gamla glasögon på ett nytt sätt


Lions har i flera år samarbetat med City Knalleland. En dag om året står...

Läs mer


Surdegens dag den 13 april


Det här med surdeg må vara en trend för matintresserade foodies men faktum är...

Läs mer


I över hundra år har de dragit sitt strå till stacken


Det är 17 år sedan Alessandro Detassis kom från Italien. Idag är han...

Läs mer


Att köpa fisk ska vara en upplevelse


Micke ”fisk” ler igenkännande när vi knackar på fönsterrutan. Det...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen