AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut








De fann varandra via hemvärnet

– Att göra en insats för landet är självklart!


I våras fick svenska folket broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i brevlådan. Några som är beredda om det värsta händer ä...

Läs mer

Känslan av att äta ute



Då jag är en av dem som hamnade i skarven när många regementen lades ner så har jag inte upplevt att blanda pulvermat i skogen och äta ur snuskburken, men har ä...

Läs mer



Hej!
Snart börjar skolan – jag skulle vilja passa på att baka något tillsammans med barnen som de kan ha till mellanmål när vardagen drar igång igen. Har du...

Läs mer


Grillade revbensspjäll ”Rib rub Carolina dirt”


INGREDIENSER 8 PORT.
2 kg tunna revbensspjäll

RUB:
2 dl Brun Farin
1 msk salt
1/2 tsk svartpeppar
3/4 tsk paprikapulver
2 krm kajennpeppar
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk lö...

Läs mer


Fredrik roddar Svenljungas fisk

Det kommunal kräftfisket är ett sätt för fler att umgås


I många år – i år är det sextonde – har Svenljunga kommun arrangerat krä...

Läs mer

På med den fåniga hatten - dags för kräftskiva



Föredrar du importerade kräftor, flodkräftan, signalkräfta, havskräftor eller du kanske inte föredrar dessa skaldjur alls?  
Oavsett tror jag att vi alla gillar...

Läs mer
Kräfttider. Jonas Karlman och Micke Eriksson (och deras medarbetare) på Fisk & Sånt kokar mellan två och trehundra kräftor varje dag så här års.

Kräftskivedags!

Kräftorna hittar du hos Jonas och Micke på Fisk & Sånt


Klockan är strax efter elva och Jonas Karlman har precis anlänt till Fisk & Sånt efter morgonens...

Läs mer



Hej Fredrik!
Jag vill bjuda på något trevligt till kräftorna förutom bröd. Har du några bra tips på sallad eller andra tillbehör till kräftorna?

Läs mer


Koka kräftor

På onsdag är det kräftpremiär!


INGREDIENSER 1 sats
3 l vatten
1 dl salt
ca 4 sockerbitar
1 1/2 hg krondill

GÖR SÅ HÄR:
Öka receptet valfritt antal gå...

Läs mer
Festivalgeneral. Sebastian Andersson är initiativtagare till Uport som går av stapeln nu till helgen. Med sig har han nästan alltid sin berner sennenhund Bolls...

Sebastian gör musikfestival i Ulricehamn


För sjätte året arrangerar Sebastian Andersson musikfestivalen Uport i Ulricehamn. Eller, han är ju inte ensam om jobbet, under årens lopp har det vuxit upp en veritabel...

Läs mer
Keyboardist. När David Hassel inte står i köttdisken spelar han keyboard i coverbandet Hansénz Dansorkester.

Kul att spela

David hassel spelar keyboard i Hansénz dansorkester


På dagarna hittar vi David Hassel i köttdisken. Han är avdelningschef för kött och packad chark. Men är...

Läs mer

Musik är bland det bästa i livet

Jag gillar att besöka festivaler och utomhusföreställningar och vill gärna ha med egen picknick. Har du några bra tips på vad jag ska packa ner i korgen?

Vattenmelonpizza

Savannah drillar på VM i Florida

Dansen är något som berör oss alla

Kristina älskar dans

Vad är skillnaden på kroniska och akuta smärtor?

Jordgubbsglass med mörk chokladsås och vegansk honeycomb

Musiklagret roddar Sommartorsdagarna

Sommar! Njut av vardagen också!

Jordgubbarnas tid

”Aktiv semester är den bästa formen av semester”

Jamaican Jerk tacos

Midsommarsillen görs i Fristad

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen