AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






Matinspiratör. Besöker du Smaka på &Aring;haga i helgen har du goda chanser att stöta på matinspiratören Lisa Lemke.

Matinspiratör. Besöker du Smaka på Åhaga i helgen har du goda chanser att stöta på matinspiratören Lisa Lemke.


Matkreatören Lisa Lemke till Åhaga


Lisa Lemke har en ganska hektisk period bakom sig när Citybladet får tag på henne på telefonen. Hon har haft premiär för tv-programmet ”Timjan, tupp och tårta”, arrangerat en matfest med över...

Läs mer

Vi ses på åhaga i helgen



Dags igen för boråsarnas uppskattade aktivitet på Åhaga. För oss på City är det självklart att vara med här.
Många av utställarna har en...

Läs mer
Kraft och inspiration. Det får cancerberörda på Kraftens hus. Här jobbar Pia Bredegård (mitten) som patient- och närståendeföreträdare.

Här samlar cancerberörda kraft


– Och jag har inte vågat berätta det för pappa än, fast jag fyllt femtio, säger Lotta och visar prospektet på badstugan hon nyss köpt.
Skratten exploderar...

Läs mer


Padrones med parmesandipp


Tapasfavoriten pimiento de padrón är små gröna paprikor och ett klassiskt inslag i det spanska köket. Här steks paprikorna i olja och serveras med en smakrik dipp...

Läs mer


”Kom till delidisken och prova!”


Vilka nyheter har ni i delidisken?

SVAR:
Hej! Vi får in både charkprodukter och ostar, bland annat en spännande kokosost och några riktigt bra lufttorkade skinkor.
Nyheterna...

Läs mer
Vinn en lisebergsvinst! Chansen att vinna en jättestor chipspåse är bara en av de aktiviteter som anordnas i Citybutikerna den här veckan, hälsar Roland Gustavsson.

Höstfest på City!


På onsdag är det höstfest i Brämhult, på torsdag i Fristad och Centrum, på fredag firas det på City Knalleland och på lördag, ja, då blir det...

Läs mer

Tomater som räddar liv?



Återigen pryds våra butiker av varor i rosa förpackningar i en förhoppning om att öka medvetenheten kring bröstcancer.
Bröstcancer och cancer i all form må...

Läs mer
Säsong för Citrus. – Det går inte att jämföra färskpressad apelsinjuice med annan juice, konstaterar Erik Andersson som ansvarar för juicebaren på City Knalleland.

Succé för juicen


– Vi har fått ett helt fantastiskt mottagande, säger Erik Andersson som ansvarar för juicebaren på City Knalleland och berättar att han nog gör omkring 250...

Läs mer


Rödbeta, srirachadressing och getyoghurt


INGREDIENSER 4 port.
Ca 300 g små rödbetor med
blast, gärna ekologiska
1/2 dl ättiksprit (12%)
1/2 dl honung
2 tsk fänkålsfrön
1 msk rapsolja

Dressing: 2 msk...

Läs mer


”Vi har olika löpargrupper man kan hänga på oavsett vilken nivå man är på”


Hej! Jag älskar att vara ute och springa men inte när det är mörkt. Har du tips på träning inomhus?

SVAR:
Själv tycker jag det är härligt att springa ute...

Läs mer
Förpackningar. Att sälja kryddor handlar mycket om förpackningar, design och funktion, konstaterar Paolo Labardi på Kryddhuset i Ljung.

Kryddorna blev hans passion


Det går inte att ta miste på att vi är framme. Utanför byggnaden på Industrivägen sprider sig en säregen doft av kryddor. Inte så konstigt – det...

Läs mer

Härliga, stökiga bullbak!

Kaffe som gör gott på flera sätt

Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör

Nyttigare alternativ till kanelbullen

Älskad klassiker

Äppletider!

Gillar äpplen!

Pizza med sötpotatis och getost

Äpplebullar istället för äpplepaj

Ridning – både friskvård och sport

En dag på hästgård

De håller ihop

Frittata med primörer

”Plommon är helt klart en septemberfrukt!”

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen