AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






Julöppet. –Ta chansen att gå till din kyrka i jul, pausa din vardag och gör något annat av ditt julfirande, tipsar Joakim Hedin, kyrkoherde i Fristads församling.

Julöppet. –Ta chansen att gå till din kyrka i jul, pausa din vardag och gör något annat av ditt julfirande, tipsar Joakim Hedin, kyrkoherde i Fristads församling.


Joakim hälsar alla välkomna till kyrkan


På måndag är det julafton, denna konsumismens stora högtid. Julbord som dignar, granar som glittrar, barnaögon som tindrar inför överdrivet stora högar med varsamt inslagna julklappar som slits upp för...

Läs mer

Känslor inför julen



Hatglädje… Så beskrivs min relation till julen med ett ord. Gissningsvis är det fler som kan skriva under på något liknande. Vi börjar planera månader i...

Läs mer


Alkoholfritt, javisst


Jaså, Du drog nitlotten och fick köra? Eller så är du gravid, alternativt – något som blir mer och mer vanligt – har du valt att inte dricka alkohol. Lä...

Läs mer


Lakritsfudge med turkisk peppar


INGREDIENSER 20 st
100 g ljus mjölkchoklad
100 g mörk choklad (70 %)
1 msk smör
1/2 burk, söt kondenserad mjölk (à 397 g)
1 tsk vaniljsocker
1 dl turkisk peppar


GÖR...

Läs mer


”Gör julskinka på kålrot eller rotselleri!”


Hej! Korv, skinka, köttbullar, revbensspjäll. Och så lite potatis. Hur ska vi tänka så att vi får i oss något grönt kring jul?

SVAR: Hej! Jag tycker att det...

Läs mer
&Aring;rets Lucia. Från vänster Annelie Jernberg, Hanna Björkman, Ellinor Sundeen, Matilda Daun, Göran Krafft, Malin Johansson, Linnéa Bengtsson, Rebecca Kelka, Ellinor Nilsson, Felicia Hullegård, Emma Sandberg och Kristina &Ouml;dvall-Olofzon.

Malin blev Borås Lucia 2018


– De kommer få så roligt, säger fjolårets Lucia, Linnéa Bengtsson vars uppgift det är att dra vem som får äran att bli Lucia i Borås 2018.

Läs mer

Hon kommer med ljus i sin krona...



Lucia är en högtid som engagerar väldigt många.
När barnen har luciafirande på förskolor och skolor vill föräldrar och släkt vara med och uppleva...

Läs mer
Citys testpanel. Butikscheferna Kristina Einarsson, Daniel Merking, Linus Ivarsson och Pontus Granqvist fick i uppdrag att testa årets glögg.

Butikscheferna testar glögg


Inköpare Roland Gustavsson kommer in på kontoret med ett knippe termosar. Kring bordet sitter butikscheferna Kristina Einarsson, Daniel Merking, Linus Ivarsson och Pontus Granqvist.

Läs mer


Apelsinscones med palsternacka


INGREDIENSER 2 bröd
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk (3 %)
4 dl finriven palsternacka
1/2 msk finrivet apelsinskal

Läs mer


”Ta några riktigt goda marmelader...”


Hej
En av våra kollegor ska gå i pension nu till jul. Hon vll inte ha några presenter eftersom hon tycker att hon redan har allting. Men vi tänkte det vore trevligt med en...

Läs mer
Citys tomteverkstad. Citys kall- och varmkök förvandlas till Tomtens julerkstad i december när all julmat ska lagas.

Hos Victor och Sara lagas all julmaten


Tankarna går helt osökt till Kalle Ankas jul och Tomtens julverkstad när Victor Glans och Sara Oksvold pratar om all den julmat de och deras medarbetare lagar till jul. Jultallrikar,...

Läs mer

2:a advent och två veckor kvar till jul

Sara älskar julen

Smörstekt pepparkaka med gräddädelkräm

Camilla tränar konståkarna i Borås

Startskottet på vägen mot jul…

Här görs degen

Högrevssliders med blåmögelost, karamelliserad lök och glöggketchup

”Fördelarna är många, både fysiska och psykiska”

Stina har ett skafferi fyllt av pyssel

Inför advent

”Mina tips för nyttigare glögg och pepparkakor”

Raw food-pepparkaksbollar

Kristina och Pontus – nya butikschefer på City Centrum

Mångkulturella matdagen på fredag

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen