AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.


Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd är bland det bästa du kan äta? Vi tog ett snack med Peter Joon, vd för Leksands knäckebröd och knäckebrödsbagare i...

Läs mer

Knäckebrödet firas 19/2 för andra året



Knäckebröd (spisbröd, hårt bröd, hårdbröd) är jäst hårt bröd som härstammar från Sverige och traditionellt bakas av råg.

Läs mer
Chefar över brödet. Alicia Wikström är avdelningschef för kolonial, frys och bröd på City Centrum.

Alicia gillar Finn Crisp


När City Centrums avdelningschef för kolonial, frys och bröd, Alicia Wikström, bodde hemma fanns det alltid Finn Crisp i skafferiet. Det gör det fortfarande.

– Jag ä...

Läs mer


Kantarellrisotto


INGREDIENSER 4 port.
4 dl risottoris (t ex arborio)
2 bananschalottenlökar
1/2 dl rapsolja
2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong (5 dl buljong motsvarar 1 1/2 msk konc kycklingfond + 5 dl vatten)

Läs mer


”Lägg smeten mellan två bakplåtspapper!”


Hej!
Det är knäckebrödets dag den 19 februari. Det vore kul att prova att baka eget knäckebröd - har du något tips på vad jag bör tänka på?

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i Stadsparksbadet. Ena bubbelpoolen är full av njutande badare och i småbarnens lagun plaskar...

Läs mer

Alla hjärtans dag



Detta är en dag jag tror det är vanligt att man antingen älskar eller hatar. Traditionellt sett firas denna tillsammans med en person man älskar ur en partnersynpunkt vilket...

Läs mer
Låt alla hjärtans dag gå i Rosa! Sanna Giger, Mahlin Ahlberg och Emma Andersson tipsar om alternativa Alla hjärtans dagspresenter.

Rött inte nödvändigt


– Det är klart att vi gillar Alla hjärtans dag, säger Sanna Giger som är avdelningschef i Citys växthus, det är väl trevligt med en dag då man kan...

Läs mer


Daimpannacotta


INGREDIENSER 4 port.
2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad med daim
Topping 1 dubbeldaim

Till servering
ev vispad grädde
bär

GÖR SÅ HÄR:

Läs mer


"En kärleksbakelse passar ju perfekt att bjuda på"


Hej!
Kan du tipsa om något ”hjärtligt” jag kan bjuda kollegorna på?

SVAR: Vilken bra idé. En kärleksbakelse passar ju perfekt att bjuda på denna dag!

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer Björkman om årets mellofest som började nu i lördags.

Citybladet haffar Christer

Läs mer

Vår älskade och hatade Melodifestival

Mello – en tradition?

Nutellapannacotta

”Köp färdiga parmachips hos oss...”

Kemiingenjörn som blev raw food-kock

Vegetariska dagen nu på fredag 1/2

Gillar vegetariskt

Vegetarisk bolognese

”Apelsin- och saffrangryta med ris...”

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken

Förintelsen, en mörk period vi aldrig får glömma

Vårt ”eget” apotek

Panerad fisk med potatismos

Loves träningsintresse gav ny karriär

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen