AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut








En högtid fylld av svensk tradition


Gunvor Pettersson och vännerna i Hembygdsföreningen Westergyllen har planerat, fixat och laddat i nästan ett år inför fredagens midsommarfirande i Ramna­parken i Borås.
 Det är föreningens ö...

Läs mer


Med blicken mot sommarlovet


William Malm kommer direkt från ett spanskaprov till intervjun. Han är mitt inne i slutspurten av sin sista termin på ­Bollebygdsskolan. Nu på fredag är det skol­...

Läs mer

Konsten att ta vara på sommarens alla dagar



Jag liksom många andra ser fram emot semester, ledighet och soliga varma dagar. I väder-appen kan man se när och var vädret är som bäst för att sedan planera vart...

Läs mer

En midsommarnatt jag sent kommer glömma



Midsommarhelgen är för mig en av de mest svenska av helger. En helg som kantas av ledighet, god mat och dryck, umgänge med nära och kära och lite så där små...

Läs mer

Knäckig rabarberpaj


INGREDIENSER 4 port.
500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
smör till formen

Läs mer

Den blomstertid nu kommer!



Då står man där finklädd, flaggorna vajar och det doftar syren. Rektorn håller tal om året som gått och önskar oss ett härligt sommarlov, vi sjunger...

Läs mer


City-Åke inviger årets Pridefestival


Pride i Borås äger rum 27 till 29 juni. Jag kommer att hålla invigningstalet på Stora ­Torget i samband med första sommar­torsdagen kvällen den 27 juni. Jag...

Läs mer


Gubbröra med matjessill


INGREDIENSER 4 port.
2 kalla hårdkokta ägg
4 medelstora kalla kokta potatisar
1 burk matjessillfilé
(à 200 g)
2 msk finskuren gräslök
2 msk finskuren dill
1 dl...

Läs mer


Sandra får utlopp för kreativiteten i bageriet


Att välja yrkesbana var aldrig speciellt svårt för Sandra Karlsson. Hon har alltid gillat att baka och att vara kreativ, och trivs därför utmärkt i bageriet på...

Läs mer


Mjölkbonden som värnar om det lokala – kunderna och djuren


En bit norr om Fristad, strax innan Borgstena, ligger Kråkarp 11. Eller Kråkarps Gårdsmejeri, som det också heter. Här bor bonden Elinor Bergvall tillsammans med maken...

Läs mer


Linda är redo för studenten


När vi träffar Linda Alkstrand återstår bara två intensiva veckor av skolarbete. Studentklänningen är beställd – eller ja, fyra klänningar, hon...

Läs mer

Halloumi- och sötpotatisbiffar

Den här veckan firar vi allt vi kan.

Hurra – nu firar vi mjölkens dag!

Välkommen in i kylen!

Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostade solroskärnor

Grillade färsspett med grön fetasallad

Tre generationer mammor om livet, barnen och Mors dag

Till alla mammor, ni är fantastiska!

Jobbet hjälpte Jennie genom sorgen

Citronmarängtårta med passionsgrädde

Trädgårdsmästaren som älskar att ha fingrarna i jorden

Odlingssäsongen är äntligen här

Varje kund ska gå härifrån med ett leende på läpparna

Krispig kyckling med nudelsallad

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen