AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut








Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för föräldraföreningarnas arbetsår.


I höst går Catharina Rengensjö in på sitt nionde år i Rångedalas förä...

Läs mer


En efterlängtad surströmmingsklämma


Kerstin Rosholm bor i Bollebygd sedan många år tillbaka men kommer ursprungligen från Taipaleensuu, strax utanför Pajala. Tillsammans med många andra sjuhäringar med...

Läs mer


Kräftfiskaren i Gingri hoppas på fulla burar

 


Äntligen kräfttider! En höjdpunkt på året för alla skaldjursälskare. Vilken sorts kräftor som läggs på faten brukar vara en smaksak. Frågar...

Läs mer


Sebastian fixar stjärnspäckad festivalhelg vid strandkanten


SOMMAR ÄR INTE LIKA med semester för Sebastian Andersson. Tvärtom, faktiskt. För festivalgeneralen från Ulricehamn är juliveckorna några av årets mest...

Läs mer


Hasse har lärt generationer av boråsare att simma


Få boråsare har nog tillbringat lika mycket tid i klordoftande badhus som Hasse Johansson. Redan 1967, åtta år gammal, blev han medlem i Simklubben Elfsborg och sedan dess har...

Läs mer

Skolstart för allra första gången



Varje år, vanligtvis mellan vecka 34 och 36, sker skolstarten. För många barn, ungdomar och vuxna sker detta årligen och man har kanske fått en bra rutin kring processen...

Läs mer


En högtid fylld av svensk tradition


Gunvor Pettersson och vännerna i Hembygdsföreningen Westergyllen har planerat, fixat och laddat i nästan ett år inför fredagens midsommarfirande i Ramna­parken i...

Läs mer

Är det traditionen, kompistrycket eller ett dåligt luktsinne..?



Vissa avskyr det, en del ser verkligen fram emot det och några vill till och med äta förra årets. Oavsett vilken årgång man väljer så tycker jag att det...

Läs mer

Kräftskivan kan bli ett nöje även som skaldjursallergiker



Datumet för kräftpremiären finns det lite olika uppgifter kring men oftast brukar man säga att det är den första onsdagen i augusti. I år blir det då den 7...

Läs mer


Knut kom in på sin drömutbildning


Nu i veckan tar många Boråsungdomar sina första steg in på gymnasieskolorna runt om i staden. En av dem är Knut Klingberg, 16, från Sparsör. För ett par...

Läs mer

Vad vore livet utan musik?



Musik som man blir glad av, musik som lugnar ner, musik som känns skön att lyssna på om man är ledsen. Att bara få släppa loss till musik ger så mycket kä...

Läs mer

Honungsrostade morötter med couscous och granatäpple

Eldsjälar som gillar rökt lax

Superenkel blåbärsglass

Med blicken mot sommarlovet

Ambitiöst arbete gav Citybutikerna miljöcertifiering

När är det egentligen "sommarväder"?

Västerbottensostpaj

Halloumilasagne med pumpakärnor

David upptäcker ny musik på festivalerna

Konsten att ta vara på sommarens alla dagar

En midsommarnatt jag sent kommer glömma

Knäckig rabarberpaj

Den blomstertid nu kommer!

City-Åke inviger årets Pridefestival

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen