AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






Namn: Thomas Andersson.<br />&Aring;lder: 53 år. Bor: I Viskafors. Familj: Sambo och tre barn. Alltid i kylskåpet: &Ouml;l och sill. Alltid i skafferiet: Pasta.

Namn: Thomas Andersson.
Ålder: 53 år. Bor: I Viskafors. Familj: Sambo och tre barn. Alltid i kylskåpet: Öl och sill. Alltid i skafferiet: Pasta.


Midsommarsillen görs i Fristad


Den är ett måste vid våra svenska högtider jul, påsk och midsommar. Vad vi pratar om? Sillen såklart. En av de populära tillverkarna är Mor Brittas.

Mor Brittas ligger inte långt från Borå...

Läs mer

En dag för lekar och skratt!



Då var underbara midsommar här igen! Midsommarhelgen skulle jag definitivt säga är i topp två av de svenska högtiderna.
Jag har svårt att bestämma mig, men...

Läs mer
Enkel midsommarmat. Varför krångla till det i midsommar? Håll det enkelt, tycker Ulrika Glans som jobbar i delikatessen på City Brämhult.

Receptet för en trevlig midsommar


Sill och färskpotatis. Gräddfil och gräslök. Jordgubbar och grädde, eller glass. Midsommarstång och blommor i håret. Och så sol, den är väl den...

Läs mer



Hej!
Mina midsommargäster gillar varken sill, köttbullar eller prinskorv? Vad kan jag bjuda dem på istället?

SVAR: En midsommarbuffé utan sill och köttbullar kan...

Läs mer


Bönpasta med halloumi och grönkål


INGREDIENSER 4 port.
Bönpasta med halloumi:
10 cm purjolök
100 g halloumiost
1/2 dl rostade, hackade mandlar
1 1/2 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
150 g bönpasta
1 dl crè...

Läs mer


Alla är välkomna till Odenslund

4H-gården är en oas mitt i stadsmiljön


Några hästar betar fridfullt i hagen. Nere i en annan hage klappar barnen från Boda familjecentral får och ut på...

Läs mer

ÄNTLIGEN SOMMARLOV!



Jag vet inte om du kommer ihåg när du senast hade sommarlov men förmodligen var du då 17-19 år gammal.
Själv kommer jag fortfarande ihåg det som det kortaste...

Läs mer
Feriearbete. En av Citybutikernas många sommar- jobbare är Ebba Enander som precis tagit studenten från Sven Eriksongymnasiets Entreprenörsprogram.

Sommar = jobb 

Ebba Enander är en av 
Citybutikernas sommarjobbare


När Citybladet träffar Ebba Enander, en av alla ungdomar som sommarjobbar i någon av ICA Citybutikerna, har hon...

Läs mer



Snart går barnen på sommarlov och då hamnar vi lätt i ”sommarfällan” när det gäller mat som är snabb, god och ganska onyttig. Behöver dina...

Läs mer


Glutenfri västerbottenpaj


INGREDIENSER 8 port
3 dl fin glutenfri mjölmix (3 dl motsvarar 180 g)
75 g smör
1 dl naturell kvarg 10 % (1 dl motsvarar 100 g)
1 msk vatten

Fyllning
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde

Läs mer


Ett bra land, tycker Baseer Qayoumi


Vad betyder Nationaldagen för de som är unga idag? Inte mycket. Men för Baseer Qayoumi, 19 år, är det i alla fall viktigt att rösta i höst. Därför har...

Läs mer

Passa på att fira nationaldagen

Sommarens fester

Fisksoppa med räkor, dill och tomat

– Bonden är min chef!

Mjölkens dag 1/6 – och varje dag

De fixar festen

Havregrynsgröt med blåbärsmjölk

Ulrika och Teddy valde många barn

Morsan, mamma, mor. Kär person har många namn

Plötsligt händer det

Vegansk jordgubbscheesecake

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen