AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut








Dunderhonung, miljöval och löparfester ger mig energi


Han är skåningen som, via Göteborg, hamnade i Borås och en av dem vi kan tacka för att Kretsloppet betyder något mer än kretsloppet. Men hade det inte varit för ett telefonsamtal för drygt 10...

Läs mer

Vi på City laddar för Kretsloppet



Jag har alltid hållit på med någon form av träning. Allt från fotboll, innebandy och mountainbike till gym och nu mest Bodypump och liknande pass, men att gå ut och...

Läs mer


Premiär för månadens vara I citys egen juicebar på City Knalleland


Visste du att bananen är ett bär, att en papaya kan väga upp till 9 kg och att det finns över 100 namngivna citronsorter? Allt det där och mycket annat vet medarbetarna...

Läs mer


Bönburgare på kidneybönor med avokadoröra


INGREDIENSER 4 port.

Bönburgare:
2 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl solroskärnor
1 ägg
1 dl havregryn
1/2 dl potatismjöl eller...

Läs mer


Deras affärsidé; otroligt lokalt producerade ägg


Likt nötkreatur i Japan får lyssna på Beethoven har hönsen på Sjömarkens Hönsgård fått lyssna på My Way med Frank Sinatra. Det blev ingen...

Läs mer

Påsk, årets näst största mathelg, många dagar att umgås och äta gott.



I vår familj har vi som tradition att åka till sommarstugan på västkusten och ”öppna” upp för året. Det kan ju se lite olika ut då på...

Läs mer


De får dig att se på dina gamla glasögon på ett nytt sätt


Lions har i flera år samarbetat med City Knalleland. En dag om året står Lions medarbetare utanför butiken och bjuder på nygrillad korv med bröd. Och om nå...

Läs mer


Påsktårta cheesecake


INGREDIENSER 12 bitar.
Botten:
150 g digestivekex
50 g rumstempererat smör

Fyllning: 
200 g mandelmassa
400 g naturell färskost av cream cheese-typ
2 dl lemon curd
4 ägg
finrivet skal av 1...

Läs mer


Padel en sport för alla


Han som hade vigt sitt liv åt fotbollen. Ungdomsproffs i blåvitt, två häftiga derbyn med Norrby IF mot IF Elfsborg, ett par år i BK Häcken och sedan de stora ä...

Läs mer

Lakrits – Godiset vi älskar eller hatar



Rent erfarenhetsmässigt drar jag slutsatsen att lakrits verkligen är godisets vattendelare. Antingen gillar man lakrits och är en ”lakritsperson” eller så tycker man...

Läs mer


Surdegens dag den 13 april


Det här med surdeg må vara en trend för matintresserade foodies men faktum är att det fanns redan i Egypten för cirka 6 000 år sedan. Ordet förekommer i flera...

Läs mer

Kolapaj med lakrits

Upptäck potentialen i din garderob

Gör en insats för miljön, använd det som blir över

I över hundra år har de dragit sitt strå till stacken

Sockersaltad lax med dillstuvad potatis

Dags för Thelin-effekten

Att vara fotbollsfan går aldrig över

Att köpa fisk ska vara en upplevelse

Bovetevåffla med crème fraiche och löjrom

Det persiska nyåret

Njut av denna ljusa och fantastiska tid

Det viktiga är inte att vinna

Kashk-e Bademjan – Aubergine- och valnötsröra

Han har blommor i generna

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen