AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Knäckebrödet firas 19/2 för andra året


Sofia Thulin 2019-02-18


Knäckebröd (spisbröd, hårt bröd, hårdbröd) är jäst hårt bröd som härstammar från Sverige och traditionellt bakas av råg.
Ursprungligen var det ett förrådsbröd som hade hål i mitten för att hängas upp på torkstänger. Det bakades två gånger per år, höst och vår. Då fanns det vatten i kvarnarna. På större gårdar samlades ortens kvinnor och bakade tillsammans och hängde upp det i taket under vintern.

Grundreceptet är enkelt. Det mesta bakas fortfarande på de fyra ingredienserna vatten, salt, rågmjöl och jäst, men det förekommer andra ingredienser och många bakas idag på surdeg istället för jäst.
Vi äter idag ca fyra kilo per person och år men för ca 20 år sedan åt vi ca åtta kilo.
Störst utbredning har den i Mellansverige runt Värmland och Dalarna.

Varför heter det knäckebröd? Det kommer från att knäckebrödet ska vara knäckt, det vill säga på ena sidan behandlat med ett verktyg som heter krusknäck/brödknäck, så att det ska vara lätt att knäcka eller bryta. Det ska också vara naggat eller pickat.

Världens största knäckebrödsbagare finns i Filipstad Värmland Wasabröd, där jag är född och uppvuxen. Grundades 1919 och kom till Filipstad 1931. Så jag är ju uppväxt på Wasa Husman kan man säga. För när jag växte upp skulle det vara efterrätt till middagen och det blev det ofta mjölk med hemgjord lingonsylt och knäckebröd. Har ni inte prövat det så kan jag varmt rekommendera det.
Mina bästa tips till knäckemackan är ägg med kaviar, lagrad ostskiva med färsk gurka eller kall kokt färskpotatis med kaviar.
Idag är jag känslig mot gluten men som tur är så har det kommit många bra glutenfria alternativ som är riktigt bra.
Sen kommer vi till den viktigaste delen smörar du på rätt eller fel sida av mackan? Jag har alltid smörat på undersidan där den är slät och lätt att smöra den har jag ansett som rätt sida…. Vilken sida smörar du på?

Kristina Einarsson
Butikschef
City Centrum


Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Krönikörer

Till alla mammor, ni är fantastiska!



Att få se sin bästa vän och livskamrat ta sig an rollen som mamma och allt det ansvar som kommer med det är något av det häftigaste jag har upplevt. Från att vi...

Läs mer

Odlingssäsongen är äntligen här



Nu är det hög tid att börja så om man skall få några grö...

Läs mer

City Brämhult 25 år



I år är det 25 år sedan City Brämhult öppnade på Brämhults...

Läs mer

För mig är Valborgsmässoafton detsamma som grillafton



Nu avslutar vi april, går in i sköna maj och har hela sommaren att se fram emot. Det...

Läs mer

Vi på City laddar för Kretsloppet



Jag har alltid hållit på med någon form av träning. Allt från fotboll,...

Läs mer

Påsk, årets näst största mathelg, många dagar att umgås och äta gott.



I vår familj har vi som tradition att åka till sommarstugan på västkusten...

Läs mer

Lakrits – Godiset vi älskar eller hatar



Rent erfarenhetsmässigt drar jag slutsatsen att lakrits verkligen är godisets...

Läs mer

Gör en insats för miljön, använd det som blir över



För miljöns skull känns det riktigt bra att många just nu fokuserar på...

Läs mer

Att vara fotbollsfan går aldrig över


Livet som fotbollssupporter är, för de som är ointresserade, svårt att fö...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen