AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Låt barnen leka idrott så länge som möjligt


Daniel Merking 2019-09-02


När slutar man spela och börjar träna? När jag var liten så spelade jag fotboll – inte tränade.

Jag kommer ihåg rasterna i mellanstadiet på Dalsjöskolan i Dalsjöfors där jag är uppväxt. Om rasten började kl 10:45:00 så var man påklädd och ute på fotbollsplanen, som låg precis bredvid, eller ute på asfaltsplanen framför skolan senast 10:45:20. Då hade man dessutom redan hunnit dela upp lag och kört igång en fotboll- eller landhockeymatch.

Även om vi var en kärna av barn som alltid var med så fanns det alltid plats för alla som ville. Vid denna tidpunkt var jag 10 år gammal och hade spelat fotboll i cirka 4 år i Dalsjöfors GoIF. Jag skriver spelat, inte tränat. För när man är i den åldern så tränar man inte för att bli tränad – man leker, spelar eller tränar för att det är roligt och ett kul sätt att umgås med sina likasinnade vänner. När vi blev lite äldre så bytte vi skolgården mot gatan utanför någons hus. Men landhockeyspelandet, med nästan helt nedslitna innebandyklubbor som man hade böjt till i närmsta gatbrunn och med en keps som plockhandske fortsatte.

Som en lek, inte som träning.

Helt naturligt så trappades träningsmängd och allvar upp i fotbollen ju äldre man blev men jag såg det aldrig som träning, utan något kul som jag ville göra. När ändras det från något ”kul att göra” till träning? Det måste ju vara när man blir vuxen tänker jag. Lekandet tynar bort och man inser att träning, i någon form, är en viktig del av livet.

Jag tror och tycker att det inte får bli för allvarligt för tidigt, då riskerar man att tappa intresse för det man gör. Det finns många exempel på hur grupper, som har ”lekt” fotboll ihop under hela sin uppväxt, delas upp tidigt för att man är olika duktiga. Just då alltså. Just då är man olika duktiga.

Naturligtvis finns det extrema talanger som man kan se sticker ut från mängden i tidig ålder men det finns helt säkert en massa talang som tappas bort tidigt om man inte får leka lite längre. För egen del höll jag på med fotboll till jag var 17 år, sedan hittade jag ”min” sport; innebandy. Från juniorlag i Sparsörs AIK till spel med Borås IC, som då var det lag i Borås som spelade i högsta divisionen, på 5 år. Det var naturligtvis smickrande och roligt att de ville att man skulle komma men efter några år där så var det inte roligt längre. Två klubbyten senare hamnade jag i Bergdalens IK, några divisioner ner, men med ett gäng som påminde om varför jag en gång fastande för innebandyn. Det var allvar och skoj i en härlig mix och vi nådde bra sportsliga resultat. Men framförallt hade vi kul ihop. Alla från de som var givna i A-laget till de som var med i B-laget, alla hängde ihop och alla var lika i gruppen.

Precis som på skolgården eller på gatan utanför huset när man var liten.

Innebandyn har jag aldrig släppt. Numera är vi ett gäng gamla och lite nyare lagkamrater som ”leker” innebandy i Korpen. Se till att era barn och ungdomar får leka idrott så länge som möjligt – då är sannolikheten stor att man fortsätter – med något, på någon nivå och har kul!

Daniel Merking
Butikschef, City Fristad

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Krönikörer

En måltid är mycket mer än bara näringPå torsdag firar vi måltidens dag genom att lyfta just måltidens värde. För det är stor skillnad i betydelse på mat och måltid. Mat kan man äta lite...

Läs mer

Leta efter våra rosa varor nästa gång du handlar!Det är återigen dags för en av årets viktigaste veckor då det samlas in...

Läs mer

Fira kanelbullens dag med nybakt från Citys bagerier!Snäcka, snurra och bulle. Kärt barn har många namn.

Oktober är något av...

Läs mer

Fyll frysen med äpple  och gör paj på ett kick!


Jag växte upp med en stor trädgård med tio äppelträd. Vi hade fyra olika...

Läs mer

Goda grannar är de bästaVi är många som har uppfattningar och åsikter om våra personliga grannar. De...

Läs mer

Det allra viktigaste kretsloppet handlar inte om löpningDet är återigen dags för Borås fina löpartävling Kretsloppet. I...

Läs mer

Låt barnen leka idrott så länge som möjligtNär slutar man spela och börjar träna? När jag var liten så spelade jag...

Läs mer

Vego – en trend med anor från 1800-taletIdag är det väldigt vanligt med ­vegetarisk kost, och det ökar hela tiden. Jag...

Läs mer

Skolstart för allra första gångenVarje år, vanligtvis mellan vecka 34 och 36, sker skolstarten. För många barn,...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen