AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Vego – en trend med anor från 1800-talet


Kristina Einarsson 2019-08-26


Idag är det väldigt vanligt med ­vegetarisk kost, och det ökar hela tiden. Jag började fundera på när det hela började, så jag googlade runt och hittade att det startade i England på 1800-talet. 1847 grundas föreningen ”The Vegetarian Society” i England, och det är också då ordet ”vegetarian” myntas. År 1853 hade föreningen över 800 medlemmar, varav 20 var läkare. 1850 grundades en amerikansk motsvarighet (American Vegetarian Society), 1866 en tysk och 1908 en internationell (International Vegetarian Union). Då var det av hälsoskäl man blev vegetarian. Idag finns det många olika orsaker till varför man blir vegetarian. 

Själv är jag det inte, men tycker att det är gott att äta vegetariskt och väljer det ibland till lunch eller när jag är ute och äter. Jag tycker om när det är salladsbufféer där det är mycket olika blandningar. En fördel med att äta vegetariskt är att man inte känner sig lika ”mätt” som efter en måltid när man ätit kött. Särskilt på kvällen tycker jag det är gott att inte äta så ”tung” mat.

Tyvärr är jag inte så duktig på att laga vegetariskt, men vi tänker ändå på att alltid ha en sallad och rotsaker till maten. Jag väljer att äta mer grönsaker till måltiden. Jag har också provat att byta ut köttet mot quorn och det funkade alldeles utmärkt. Däremot skulle jag inte kunna tänka mig att bli vegetarian helt, eftersom jag tycker väldigt mycket om skaldjur och fisk.

Jag kommer att äta mer vegetariskt framöver och kommer att byta fler måltider i veckan till vegetariska alternativ. Främsta skälet för mig är att må bättre. Hur kommer du att göra?!

 

Kristina Einarsson

Butikschef City Centrum


Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Krönikörer

En måltid är mycket mer än bara näring



På torsdag firar vi måltidens dag genom att lyfta just måltidens värde. För det är stor skillnad i betydelse på mat och måltid. Mat kan man äta lite...

Läs mer

Leta efter våra rosa varor nästa gång du handlar!



Det är återigen dags för en av årets viktigaste veckor då det samlas in...

Läs mer

Fira kanelbullens dag med nybakt från Citys bagerier!



Snäcka, snurra och bulle. Kärt barn har många namn.

Oktober är något av...

Läs mer

Fyll frysen med äpple  och gör paj på ett kick!


Jag växte upp med en stor trädgård med tio äppelträd. Vi hade fyra olika...

Läs mer

Goda grannar är de bästa



Vi är många som har uppfattningar och åsikter om våra personliga grannar. De...

Läs mer

Det allra viktigaste kretsloppet handlar inte om löpning



Det är återigen dags för Borås fina löpartävling Kretsloppet. I...

Läs mer

Låt barnen leka idrott så länge som möjligt



När slutar man spela och börjar träna? När jag var liten så spelade jag...

Läs mer

Vego – en trend med anor från 1800-talet



Idag är det väldigt vanligt med ­vegetarisk kost, och det ökar hela tiden. Jag...

Läs mer

Skolstart för allra första gången



Varje år, vanligtvis mellan vecka 34 och 36, sker skolstarten. För många barn,...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen