AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Äppelsäsongen är igång hos Pernwalls


Lars Josefsson 2019-09-23


Hösten är en tid för löv som ändrar färg, svampplockning, eller filmkvällar med filtar och en kopp kaffe. Men för Christoffer Andersson ligger fokus på annat – det är nämligen högsäsong för äpplen.

Christoffer jobbar på frukt och grönt-­företaget Pernwalls, och har därmed stenkoll på äpplen. Han halkade egentligen in på Pernwalls på ett bananskal.

– Det började med att jag jobbade på fruktavdelningen på City Knalleland, men sen bestämde jag mig för att ta lastbils­körkort, förklarar Christoffer.

Då hamnade han hos Pernwalls, och nu är han i kärnan av verksamheten, och sköter allt från inköp, urval, till möten och leverans.

Och det blir fortfarande en del lastbilskörande. Minst tre gånger om ­dagen går leveransbilen till Citys butiker.

Christoffer Andersson har sedan en tid tillbaka tagit över det mesta av ­ansvaret efter Christer Pernwall, den tidigare ­ägaren, som med sin långa branschvana nu mest agerar råd­givare för hur företaget ska skötas.
 
Både Christer och Christoffer har rest runt i världen för att lära sig all fruktbar information om var och hur äpplen växer bäst. De har exempelvis besökt större odlingar i Italien, landet som främst för tankarna till pasta, och vin.

– Det är intressant, för det finns många likheter mellan äpplen och vin. Inte hur de smakar såklart, men sett till hur odlingen går till, förklarar Christoffer.

För att få fram de bästa vinsorterna ­behöver man hitta druvor som växer på dem mest otillgängliga av platser. Äpplet följer samma princip.

– Ta en dal i Italien till exempel, fortsätter Christoffer. Där växer de finaste äpplena längst uppe på krönet i dalen. Där får de bäst exponering för solljus, och temperaturen är lagom sval. De får ett tunt skal med krispig smak, till skillnad från äpplen längre ner i dalen där skalet istället blir tjockare.
Eftersom det finns så många sorters äpplen, och då i stort sett alla är runda och röda gäller det att hålla koll.

Äpplets kvalitet beror inte heller enbart på sort, utan även hur och var det har växt.  

– Det är där vi på Pernwalls har vår styrka. Vi tar reda på hur skörden har gått, och vilka äpplen som har den där friska och söta smaken, säger Christoffer.

Man ska inte bara tänka på hur ­äpplen odlas, utan också hur de lagras och ­behandlas.

– Egentligen är de mer ömtåliga än ägg, blir de bara lite kantstötta förlorar de snabbt alla sina goda egenskaper.

Så låt inte äpplet skumpa runt i ryggsäcken allt för mycket, och förvara det helst i kylskåpet. Då håller det bättre.

I Sverige äts det en hel del äpplen. Faktum är att vårt klimat är idealiskt för äpplen. Äpplen tål kyla bättre än de flesta andra frukter. Kyla är till och med ett krav för att de ska må bra.

– Äpplen passar oss i Sverige väldigt bra, eftersom det är en lagringsfrukt.

Klimatet i ”ytterkanterna” på jordklotet, som här i Sverige, på Nya Zeeland och i Sydafrika, är idealiskt för äppel­odling, berättar Christoffer.

– I många länder, där det är varmt året runt, växer nästan inga äpplen alls. Där får man nöja sig med annan färsk frukt. Det har de ju gott om, säger han och ler.

Men det är inte hela Sverige som ­lämpar sig för äppelodling.

– Vi köper mycket äpplen från de södra regionerna av Sverige. Kiviks, Österlen och andra delar av Skåne har ofta utmärkta skörder. Tyvärr är Borås inget alternativ, miljön är inte tillräckligt gynnsam för ­äpplen att växa och frodas. Vi får nöja oss med kottar här, säger Christoffer och ­skrattar till.

Både Christer och Christoffer har förstås smakat på mängder av äppelsorter. Christoffer har en klar favorit: Den ­klassiska Royal Galan.

– Det går bara inte att tröttna på ett bra Gala. Det blir ofta att jag hämtar ett när jag får en lucka under arbetstid.

Christer lutar mer åt den svenska Aroman, även om han har svårt att helt bestämma sig. Något som man åtminstone med säkerhet kan fastslå är att fruktkorgen hos Pernwalls aldrig stor tom.

När höstsäsongen kickar igång blir det mycket att göra på fruktlagret uppe på Svensgärde. Som tur är har Pernwalls ett sammansvetsat team på sex personer som lätt kan hjälpa varandra.

– Många av oss kan ju det mesta, vi lär varandra och ser till att saker blir gjorda, säger Christoffer medan han lastar ur en back med Discovery från leveransbilen, plockar upp ett äpple och tar sig en tugga. 

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Mästerkocken från Sjömarken


Agnes Fredrikssons rum ser inte riktigt ut som alla andra elvaåringars. På hyllorna trängs kockmössor, diplom och tidningsurklipp – och förstås statyetten som...

Läs mer


Han forskar för cancerpatienternas bästa


När man skänker pengar till stiftelsen Borås Cancerfond ser man till att...

Läs mer


Emma Svanström bakar inför hela Sverige


Ett bakintresse, en spontanansökan, en helg med sexton timmars bakning och en tågtur upp...

Läs mer


Äppelsäsongen är igång hos Pernwalls


Hösten är en tid för löv som ändrar färg, svampplockning, eller...

Läs mer


Skobutiken som alltid är aktuell


Visste du att du kan kombinera ditt besök på City Knalleland med att köpa nya skor?...

Läs mer


Miljön i centrum under Kretsloppsveckan


Årets Kretsloppsvecka startade med familjedag med visning av de nya avloppsrenings- och...

Läs mer


Jim Ternander vill utbilda lagspelare för livet


Jim Ternander blev fotbollstränare av samma anledning som så många andra. När...

Läs mer


Nu blir det lättare att välja vego på City Knalleland


Om bara ett par veckor anländer en ny, stor kyl till City Knalleland, redo att fyllas med med...

Läs mer


Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för förä...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen