AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

– Det finns ingen större stjärna!


Sofia Thulin 2019-02-04

Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer Björkman om årets mellofest som började nu i lördags.

Citybladet haffar Christer på telefon i Palma där han och maken Martin njuter lite välförtjänt julledighet efter ett hektiskt 2018. Efter fjolårets mellocirkus hoppade Christer på en sommarturné och där frös sommarsemestern inne.
– Vi hade sista spelningen den 18 augusti och sen på måndagen drog mello igång igen, säger han och berättar att han just nu går omkring i bara shorts och klipper bougainvillean utanför parets lägenhet.

I snart tjugo år har Christer lett den svenska melodifestivalen. Det är lång tid.
– Men du ska veta att jag verkligen bytt jobb ofta – innan mello.
Vi gör en liten rask tillbakablick: tio år som frisör med egna salongen på Varbergsvägen, sedan fem år i Monaco där han jobbade för underklädesmärket Björn Borg och därpå ett antal år som artist då han själv vann melodifestivalen 1992.
– Jag började jobba med melodifestivalen redan på hösten 2001, berättar han.

Christer pratar om lust. Det var den han gick in i melodifestivalsarbetet med. Men han hade bara tänkt hålla på i fem år.
– Men när jag då inte åstadkommit en bråkdel av vad jag ville göra tänkte jag att jag kanske skulle ge det tio år. Då skulle jag skriva en bok, bestämde jag.
Fast just då, när det gått tio år, befann sig hela melodifestivalen i en svacka efter en period med dåliga resultat.
– Och då kunde jag ju inte lämna! 2010 kom vi ju inte ens till final, då kunde jag ju inte sluta, det var bara att kavla upp ärmarna och fatta vad det var de gjorde i Östeuropa som fungerade.

Jobbet som melodifestivalgeneral har två delar. Dels ska Christer skapa den största och bredaste tv-underhållningen för den svenska publiken. I nästa led är uppdraget att få fram en vinnare som får bra resultat i Eurovision.
– Och det är inte nödvändigtvis samma sak!
Det finns vissa nycklar, avslöjar han: en lättfattlig refräng eller musikalisk slinga, någon form av trestegsraket att bygga energi på med nummer, ljus eller musiken.
– I den bästa av världar får man med alla tre, då briserar fyrverkeriet!

Christer nämner Frans ”If I Were Sorry” där den subtila balladen fylldes ut med ljus och miljö, eller där Sanna Nielsens ljusbur ökades på och utvecklades för att överleva det bombatiska Eurovision.
– Ett annat exempel är vår egen Robin Bengtsson som är en fantastisk sångare och artist. Men han kan inte dansa. Då kommer den begåvade Zain Odelstål med den briljanta idén att ställa honom och dansarna på rullband!
Men det är inte alltid det räcker att få med tre av tre. Man kan ha oflyt.
– Tittarna kan råka välja en låt som det redan finns fyra liknande av, då är man rökt. Sen ska man ha tur så att det inte dyker upp ett fenomen som inte går att stoppa – som Conchita som bröt igenom alla lager!

Hur kommer det sig att du lämnade Borås?
– Det var två faktorer. Det ena var drömmen om musiken såklart. Jag hade ju sjungit så länge jag kan minnas, första gången i kyrkan när jag var tre och ett halvt år. Det andra skälet var mer personligt – oddsen att hitta en livspartner i Borås var väldigt begränsade. Vi var bara tre öppna bögar så det fanns ingen marknad. Jag är väldigt pragmatisk, så jag tänkte att jag bara måste härifrån. Jag ger det en chans, Borås finns kvar och jag kan alltid starta en ny salong. Christer berättar att han fortfarande åker ”hem” ett par gånger om året. Dels för att träffa gamla kompisgänget, mamma och systern, dels för att träffa och umgås med ett nyare killkompisgäng som han fått via Par Bricole där han varit med sedan 1978.
Att flytta tillbaka?
– Det vet man inte! Vi pratar faktiskt om det. Varken Martin eller jag har några rötter i Stockholm, vi bor där för jobbets skull – mitt på SVT och hans för att det är där de flesta musikalscenerna finns. Men det är inte där vi har hjärtat så kanske blir det en gård utanför Borås...

Men inte än. Christer har avtal att fortsätta göra den svenska melodifestivalen i två år till, till 2021.
Vad händer sen?
– Jag har en massa olika saker på gång men har inte bestämt något. Jag försöker att inte låsa in mig i vad som ska hända sedan och jag vill ha fullt fokus på detta i två år till. Om jag skulle bestämma vad jag ska göra sen kanske hela sinnebilden förskjuts och jag kan inte göra melodifestivalen med baksidan av handen, jag måste gå all in.
Samtidigt finns det många alternativ. Nyligen var Christer nere i Australien som ska ha sin första uttagning för att hjälpa till som konsult. Han har producerat Eurovision i Kiev, i Lissabon och förhandlar med Israel just nu.
– Det är ju samma slags jobb, men en helt annan kravbild. Där kommer det delegationer med art directors.
Han konstaterar att han under åren byggt upp ett internationellt rykte tack vare sitt arbete i Sverige och att de krävande delegationerna faktiskt lyssnar på vad han har att säga.

Tänker du någon gång på att ”här står jag, lille Christer från Borås”?
– Ja, konstant! Och om jag någon gång skulle råka glömma det kommer det alltid någon och talar om det för mig. Martin, till exempel...
Christer och Martin är inte bara gifta, de jobbar också i samma bransch och ofta tillsammans – Martin var i många år en av melodifestivalens dansare, numera stage director som repar med artisterna och han har även en egen showgrupp där Christer är gästartist då och då. Och det fungerar konstaterar han.
– Men man kan inte bara blunda, köra på och låtsas som att allt bara fungerar. Man måste hittar sätt att lösa det på.

I årets melodifestival finns en mångfald artister – från ärrade veteraner som Jan Malmsjö, Arja Saionmaa och Ann-Lousie Hansson via vinnare som Martin Stenmark, Anna Bergendahl som vann – och försvann – samt Arvingarna. Lägg därtill en massa artister som slagit igenom de senaste åren – som Borås egen Wictoria.
– Det är ett väldigt bra startfält med oerhört bra musik – jag är så lycklig över tävlingen, utbrister generalen som alltid sätter melodifestivalen först.

Namn: Christer Björkman.
Ålder: 61 år.
Bor: I Nacka.
Familj: Gift med Martin Kagemark, mor och syster i Skene.
Alltid i kylskåpet: Kaviar.
Alltid i skafferiet: Müsli, den tar Martin med sig när vi åker till Palma, han är inte nöjd med någon annan än den som finns hemma.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Tre generationer mammor om livet, barnen och Mors dag


Det är mycket mamma-erfarenhet som samlats i kökssoffan hemma hos Elsie Johansson. Tillsammans har de blivit mammor under ett tidspann på över 70 år, från 40-talet...

Läs mer


Trädgårdsmästaren som älskar att ha fingrarna i jorden


Det var under en biologilektion på Göteborgs universitet, med ögonen på...

Läs mer


Varje kund ska gå härifrån med ett leende på läpparna


Hon har börjat varje morgon med munk-te sedan ett par år tillbaka. Ett annorlunda...

Läs mer


Filodegskungen från Nitta och Grekland beredd att erövra Sverige


Han såg fast food-trenden komma till Sverige på 70-talet. Folk var stressade och ville...

Läs mer


Dunderhonung, miljöval och löparfester ger mig energi


Han är skåningen som, via Göteborg, hamnade i Borås och en av dem vi kan...

Läs mer


Deras affärsidé; otroligt lokalt producerade ägg


Likt nötkreatur i Japan får lyssna på Beethoven har hönsen på...

Läs mer


Padel en sport för alla


Han som hade vigt sitt liv åt fotbollen. Ungdomsproffs i blåvitt, två hä...

Läs mer


Upptäck potentialen i din garderob


Det är en kreativ, driven och positiv person vi möter i entrén till Textile...

Läs mer


Dags för Thelin-effekten


Den allsvenska premiären är bara en vecka bort. Månader av förberedelser...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen