AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Emma Svanström bakar inför hela Sverige


City Redaktion 2019-09-30


Ett bakintresse, en spontanansökan, en helg med sexton timmars bakning och en tågtur upp till Stockholm med en frysbox i knät gav utdelning för Emma Svanström – den 25 september börjar årets säsong av Hela Sverige Bakar sändas, och Emma kommer vara med som deltagare i programmet.

Emma är född och uppvuxen i Borås, men nu bosatt i Majorna i Göteborg. Vi träffar henne på stammiskaféet Kampanilen, där hon över en kopp kaffe lugnt återberättar den stormiga men också fantastiska bakresa hon varit med om.

– Jag tycker om att alltid ha något projekt igång. Sedan är jag lite spontan av mig. Så när jag såg att det bara var två dagar kvar till sista ansökningsdag för Hela Sverige Bakar bestämde jag mig för att skicka in en anmälan. När det sedan visade sig att jag skulle på audition blev jag pirrig och nervös.

Inför auditionen skulle man ta med sig något man bakat i förväg, som sedan bedömdes av juryn.
– Samtidigt som det var nervöst gick allt så fort att jag inte riktigt hann reflektera över det. Helt plötsligt var auditionen över och jag satt på ett tåg hem igen.

Efter auditionen följde ett par pirriga veckor.

–  Varje gång det ringde slängde jag mig på telefonen. Sen när jag äntligen fick samtalet och hörde att jag kommit med blev jag så himla chockad – och glad såklart, säger Emma.

Båda Emmas föräldrar har varit aktiva i köket när det kommer till matlagning såväl som bakning, så hennes eget bakintresse väcktes i tidig ålder.

– Jag har bakat så länge jag kan minnas. Jag kommer ihåg hur jag alltid satt med på diskbänken när någon av föräldrarna bakade bröd eller bullar.

Det starkaste minnet är bakmaskinen i knallorange färg som stod gömd under köksbänken och plockades fram med jämna mellanrum.

– Jag förstår inte varför ingen av oss sparade den, säger Emma.

– Jag minns den i alla fall väldigt väl. Hur den plockades fram. Ljudet när den knådade degen. Hur den spred dofter av kardemumma och smör.

Nu är en av Emmas specialiteter att baka med surdeg och vetedeg.

Är det bakmaskinens förtjänst?

– Så är det säkert, svarar Emma följt av ett skratt.

När Emma bakar nuförtiden undviker hon det konventionella.

– Jag har lite svårt för klassiska smaker, som hallon och choklad. Jag tycker bara inte om det. Istället tycker jag om fräschare smaker, samt att använda mig av kryddor och frön – jag tycker om när det blir oväntat, helt enkelt.

En svårslagen kombination, enligt Emma, är svartvinbär och rosmarin. Båda ingredienserna var med i tårtan som hon tog med till auditionen.

– Tårtan bestod av en botten gjord på nötmaräng och kardemumma, en mousse av rosmarin, och en svartvinbärs-curd, med mjuk italiensk maräng runtom, berättar hon.

Emma gillar att leta fram recept, för att sedan göra om dem så att de blir hennes egna.

– Man behöver inte uppfinna hjulet igen. Istället plockar jag lite från recept jag tycker om, byter ut några ingredienser och tar med saker jag själv gillar. Jag prövar mig fram.

När det kommer till inspirationskällor lyfter Emma konditorn Tea Malmegård.

– Jag gillar hennes dekorationsteknik på tårtor, stilen passar mig väldigt bra och kan beskrivas som ett ordnat kaos. För tillfället tycker jag även om att kolla på franska konditorer på sociala medier. Men då finns inte alltid recepten på flera språk. Det blir ett evigt krig med olika översättnings­program, säger Emma och skrattar.

Nu när alla avsnitt av Hela Sverige Bakar har spelats in och Emma kan smälta upplevelsen säger hon att det är en hel del saker hon har lärt sig.

– Det var kul att se hur jag hanterade stressen. Jag kan göra lite tokiga saker när kameran är på, märkte jag. När jag ställdes mot massa andra duktiga blev jag först osäker på min egen förmåga. Men det var ett toppengäng jag träffade. Vi peppade varandra. Och jag har definitivt lämnat med ett starkare självförtroende.

Emma har inga självklara framtids­planer för sin bakning, hon trivs bra med sitt jobb som arkitekt, men skulle gärna se att bakningen fick ta lite mer plats.

– Det hade varit kul att få igång en hemsida med olika bakrecept. Inte som en blogg, utan mer som en digital receptbok. Ofta när jag bakar kan det bli att jag ”lattjolajbanar” ihop något, och sen inte kommer ihåg hur jag gjorde. En hemsida hade hjälpt mig att sammanställa och presentera det jag bakat.

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Mästerkocken från Sjömarken


Agnes Fredrikssons rum ser inte riktigt ut som alla andra elvaåringars. På hyllorna trängs kockmössor, diplom och tidningsurklipp – och förstås statyetten som...

Läs mer


Han forskar för cancerpatienternas bästa


När man skänker pengar till stiftelsen Borås Cancerfond ser man till att...

Läs mer


Emma Svanström bakar inför hela Sverige


Ett bakintresse, en spontanansökan, en helg med sexton timmars bakning och en tågtur upp...

Läs mer


Äppelsäsongen är igång hos Pernwalls


Hösten är en tid för löv som ändrar färg, svampplockning, eller...

Läs mer


Skobutiken som alltid är aktuell


Visste du att du kan kombinera ditt besök på City Knalleland med att köpa nya skor?...

Läs mer


Miljön i centrum under Kretsloppsveckan


Årets Kretsloppsvecka startade med familjedag med visning av de nya avloppsrenings- och...

Läs mer


Jim Ternander vill utbilda lagspelare för livet


Jim Ternander blev fotbollstränare av samma anledning som så många andra. När...

Läs mer


Nu blir det lättare att välja vego på City Knalleland


Om bara ett par veckor anländer en ny, stor kyl till City Knalleland, redo att fyllas med med...

Läs mer


Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för förä...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen