AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

En efterlängtad surströmmingsklämma


Sofia Thulin 2019-08-12


Kerstin Rosholm bor i Bollebygd sedan många år tillbaka men kommer ursprungligen från Taipaleensuu, strax utanför Pajala. Tillsammans med många andra sjuhäringar med rötterna i Sveriges nordligaste län är hon engagerad i Norrbottensgillet i Sjuhärad. En förening som självklart uppmärksammar surströmmingspremiären nu på torsdag.

 

Traditionsenligt står då Norrbottensgillet på Stora torget i Borås klockan 12 och bjuder på surströmmingsklämmor. En del vågar sig på att provsmaka för första gången, andra är stammisar som alltid sluter upp på premiären.

 

– 200 klämmor brukar vi göra, och de går åt på en halvtimme. Det brukar vara hundra personer i kö, säger Kerstin Rosholm.

 

– De kommer bara för att det är gratis, retas maken Rolf från soffan.

 

Han har, trots många år tillsammans med Kerstin, inte lärt sig att uppskatta smaken av surströmming. När Kerstin ska öppna burken i diskhon flyttar han sig till andra sidan rummet. Det räcker inte.

 

– Åh fy vad det luktar, suckar han.

 

Kerstin och vännerna i Norrbottensgillet är väl medvetna om att lukten och smaken inte går hem hos alla. I klämmorna som serveras på Stora torget har de därför skurit strömmingen i relativt små bitar, för att inte avskräcka dem som smakar för första gången. Dessutom använder de filébitar, som de flesta tycker smakar mildare än de hela strömmingar som säljs.

 

Kerstin fyller ett mjukt tunnbröd med mandelpotatis, rödlök, gul lök och små bitar surströmming.

 

Det är viktigt att det är mandelpotatis, poängterar Kerstin. Den “vanliga” potatisen vi äter här nere i södra Sverige gör sig inte alls lika bra ihop med strömmingen.

 

Drycken är också noga utvald.

 

– En del tycker att man ska ha nubbe till, men jag tycker att det passar bäst med mjölk eller öl.

 

Kerstin rullar ihop brödet, skär i bitar och smakar.


– Det var riktigt gott, utbrister hon efter första tuggan.


– Jag har ju inte fått äta surströmming sedan förra året!

 

Kärleken till surströmming har inte alltid funnits där. Kerstin Rosholm bodde i fosterhem delar av sin uppväxt, och där serverades den jästa fisken varje lördag. Ville man inte ha fick man inget annat att äta, så det var bara att tugga i sig.

 

Det tog därför ett par år innan hon smakade på surströmming igen. Men sedan dess är hon fast.


– Åh, vad gott det var, säger hon när hon ätit upp, och rullar vant ihop en klämma till.

 

Förutom provsmakningen på torget på torsdag har Norrbottensgillet också en årlig surströmmingsfest i september. Och i november firar gillet en annan norrbottnisk specialitet: Pitepalt, som körs ner i en frysbil till Borås kvällen till ära.


Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Mästerkocken från Sjömarken


Agnes Fredrikssons rum ser inte riktigt ut som alla andra elvaåringars. På hyllorna trängs kockmössor, diplom och tidningsurklipp – och förstås statyetten som...

Läs mer


Han forskar för cancerpatienternas bästa


När man skänker pengar till stiftelsen Borås Cancerfond ser man till att...

Läs mer


Emma Svanström bakar inför hela Sverige


Ett bakintresse, en spontanansökan, en helg med sexton timmars bakning och en tågtur upp...

Läs mer


Äppelsäsongen är igång hos Pernwalls


Hösten är en tid för löv som ändrar färg, svampplockning, eller...

Läs mer


Skobutiken som alltid är aktuell


Visste du att du kan kombinera ditt besök på City Knalleland med att köpa nya skor?...

Läs mer


Miljön i centrum under Kretsloppsveckan


Årets Kretsloppsvecka startade med familjedag med visning av de nya avloppsrenings- och...

Läs mer


Jim Ternander vill utbilda lagspelare för livet


Jim Ternander blev fotbollstränare av samma anledning som så många andra. När...

Läs mer


Nu blir det lättare att välja vego på City Knalleland


Om bara ett par veckor anländer en ny, stor kyl till City Knalleland, redo att fyllas med med...

Läs mer


Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för förä...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen