AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Fira knäckebrödets dag med en god macka


Sofia Thulin 2019-02-18

Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.



Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd är bland det bästa du kan äta? Vi tog ett snack med Peter Joon, vd för Leksands knäckebröd och knäckebrödsbagare i åtminstone sjätte generationen.

Historien om Leksands knäckebröd startade med Peters gammelfarmors mormor, Jakobs Karin som föddes i den lilla byn Mjälgen utanför Leksand. Här, bara ett stenkast från dagens anläggning, bakade hon knäckebröd på råg från åkern, vatten från brunnen, lite jäst och en nypa salt. Samma ingredienser som ett dagens knäckebröd också innehåller.

Och det är just rågen som ligger bakom knäckebrödets nyttighet.
– Det finns inget livsmedel som är så forskat om som fullkorn, säger Peter Joon, och det är vedertaget att fullkorn har störst inverkan på folkhälsan.
Fullkorn är själva kärnan i spannmålet och alla spannmålskorn, oavsett om det är vete, korn, havre eller råg, består av tre delar: skaldel, grodd och mjölkropp. När man gör fullkorsmjöl mal man ner hela kärnan, så både skal, grodd och mjölkropp åker med.
Flera vetenskapliga studier bekräftar att människor som äter mycket fullkornsprodukter (och i övrigt har en hälsosam livsstil) löper mindre riskt att exempelvis drabbas av hjärtsjukdomar och i höstas kom en vetenskaplig studie från Chalmers som visar att fullkorn har stor betydelse för att förebygga typ 2-diabetes.

För Peter Joon har knäckebrödet flera fördelar.
– Det blir aldrig gammalt! Du kan ha det i skafferiet nästan hur länge som helst utan att det blir mögligt.
Peter berättar att de på bageriet i Leksand inte har något matsvinn alls.
– Svinnet säljs som sekunda eller till djurmat. Och smulorna blir utmärkt müsli, det finns inget nyttigare.

Fortfarande bakas Leksands knäcke på samma sätt som när Jakobs Karin bakade sitt. Bara i lite större proportioner. Jästen kommer till exempel i tjugokilossäckar och man gör åt 4 ton jäst i veckan.
Jästen löses upp i vatten och blandas sedan med egenmalt grovt rågmjöl, salt och vatten.
– Vi använder bara svenskt spannmål och försöker köpa rågen så nära vi kan.

Själva bageriet, eller företaget Leksands knäckebröd startades av Jakobs Karins dotterdotter som fick lära sig konsten av sin mamma, Jakobs Karin den yngre. Anna som hon hette, var en driftig affärskvinna som sålde bröd till turisthemmet i Leksand. 1929 startade hon ett spisbrödsbageri tillsammans med sin man Jon Olof (Jon-Olle).
Det första bageriet var mycket enkelt, en vedeldad bakugn placerad i ett ombyggt uthus.

Alla Anna och Olles barn började jobba i bageriet och fortfarande är Leksands knäckebröd ett familjeföretag. Peter började sommarjobba som 14-åring men hade egentligen tankar på att jobba med något mer tekniskt.
– Men jag blev inlurad i olika projekt, fick mer och mer roliga saker att göra, så till slut blev jag kvar.
Fast anställd blev han 1993 och guldklockan fick han i fjol.
– Jag hade tolv års provanställning, säger han och skrattar lite.
Och nu är det barnen som börjar sin bana med sommarjobb.
– Man försöker ju locka nästa generation att intressera sig. Det är ju inspirerande med ett företag som funnits i släkten så länge.

Inte alla småföretag som startas växer upp och finns kvar nästan 100 år senare. Att Leksands knäckebröd är ett av dem förklarar Peter såhär:
– Det har funnits en vilja genom alla år och ägare att investera, växa och utvecklas. Man kan lätt stanna upp och bli mätt, men då blir man förbiåkt. Man måste vara med och utveckla både teknik och produkter.
Leksands knäckebröd har gjort precis så. I sortimentet finns omkring 23 olika typer av knäckebröd. Alldeles nyligen kom ett trekantigt surdegsknäcke ut i butikerna och i fjol kom ett tunnknäckebröd med favabönor och frön samt ett knäckebröd med sötpotatis och bönor.

Och är det slut med skräpmat som pizza nu när man bör äta mer fullkorn? Alls inte.
Redan för flera år sedan, 2013, kom Leksands knäckebröd med knäckepizza.
– Ost och skinka på ett knäckebröd är bara nyttigt och det blir inte sämre av att åka in i ugnen.
Med knäckebrödet som botten slipper blodsockret åka jojo och det tar bara tio minuter innan middagen är färdig. Toppa den kan man göra med vad som helst, på hemsidan ligger just nu ett recept av Lisa Lemke på knäckepizza pulled pork. Bara att knycka – och njuta.

Leksands knäckebröd
Startades: 1929 (firar 90-årsjubileum i år).
Omsättning: Cirka 230 miljoner.
Antal anställda: Cirka 140 personer.
Produktion: Ungefär 8.000 ton knäckebröd per år.
Antal brödkakor per dag: Ungefär 250.000.
Så mycket jäst går åt i veckan: 4 ton.
Antal knäckebröd i sortimentet: Cirka 23.
Mest populära knäckebrödet: Normalgräddat brungräddat trekanting är den mest sålda i Sverige.
Exporterar till: 20 procent av tillverkningen går på export till Finland, Norge, Danmark, Holland, Tyskland, USA och Kanada.

Vill du se hur det ser ut i bageriet på Leksands knäckebröd, kika in på Youtube, sök på ”matgeek knäckebröd”.


Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Tre generationer mammor om livet, barnen och Mors dag


Det är mycket mamma-erfarenhet som samlats i kökssoffan hemma hos Elsie Johansson. Tillsammans har de blivit mammor under ett tidspann på över 70 år, från 40-talet...

Läs mer


Trädgårdsmästaren som älskar att ha fingrarna i jorden


Det var under en biologilektion på Göteborgs universitet, med ögonen på...

Läs mer


Varje kund ska gå härifrån med ett leende på läpparna


Hon har börjat varje morgon med munk-te sedan ett par år tillbaka. Ett annorlunda...

Läs mer


Filodegskungen från Nitta och Grekland beredd att erövra Sverige


Han såg fast food-trenden komma till Sverige på 70-talet. Folk var stressade och ville...

Läs mer


Dunderhonung, miljöval och löparfester ger mig energi


Han är skåningen som, via Göteborg, hamnade i Borås och en av dem vi kan...

Läs mer


Deras affärsidé; otroligt lokalt producerade ägg


Likt nötkreatur i Japan får lyssna på Beethoven har hönsen på...

Läs mer


Padel en sport för alla


Han som hade vigt sitt liv åt fotbollen. Ungdomsproffs i blåvitt, två hä...

Läs mer


Upptäck potentialen i din garderob


Det är en kreativ, driven och positiv person vi möter i entrén till Textile...

Läs mer


Dags för Thelin-effekten


Den allsvenska premiären är bara en vecka bort. Månader av förberedelser...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen