AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken


Lars Josefsson 2019-01-21

Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.

Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.Klockan är åtta tisdagen före jul och på Fisk & Sånt råder full fart. Vid skärbrädan står Miro Balta och filéar kolja för glatta livet och Ola Zandén, butikens kock har precis skurit grönsakerna som ska dekorera sillen. 

Jonas Karlman som driver butiken tillsammans med Michél ”Micke Fisk” Eriksson började jobba för flera timmar sedan. Klockan fem på morgonen är han på plats i Göteborgs hamn för att inhandla dagens varor på fiskauktionen.
– Vi får se vad som kommer, det är lika spännande varje gång, säger Micke och berättar om hur Jonas inför första advent köpte in sjöstjärnor och kallade dem ”julstjärnor”. Sjöborrar kan också dyka upp, liksom en rocka som de hängde upp i taket. Och i somras kom Jonas hem med en hälleflundra i gigantformat.

– Den vägde 119 kilo innan den togs ur. Vi fick lägga den här på golvet när vi skulle skära upp den, säger Micke och visar en bild på den enorma fångsten.
Hälleflundran kom in i räktrålarens nät bara femtio–sextio meter ifrån båten.
– Fiskarna var inte beredda på den.
Förfarandet med fiskauktion är spännande, ibland kan Jonas ringa in och berätta vad han köpt. Sedan går han en runda till.
– Då får han feeling, brukar vi säga. Det är då han kan ringa från bilen och säga åt oss att vässa knivarna, för då har han sålt fisken till någon av restaurangenrna här i stan. Det gäller att vi hela tiden är på tårna och Jonas är suverän på att köpa in bra fisk.

För Fisk & Sånt är inte enbart en butik där boråsarna kan köpa sin färska fisk utan man fungerar även som grossist till stans restauranger som får sina leveranser tisdag, torsdag och fredag.
– Sen har vi väldigt många stamkunder också. En del kommer in flera gånger i veckan.  
Varför tror du att ni är så populära?
– Dels tror jag det handlar om att vi har så hög servicegrad, dels att vi bjuder på oss själva och alltid har glimten i ögat.
Plötsligt sprakar det till och Miros röst ljuder ur en megafon: ”Ola till kassan, Ola till kassan.” Micke och Ola skrattar.
– Det där är vår senaste leksak...
Ola fortsätter med dagens arbete. Som kock är det han som står för alla såser, och sallader, kokar fond samt sköter butikens förädlade sortiment. Det är också han som kan svara på alla frågor om vilken fisk som passar bäst i soppan eller hur länge fiskgratängen ska stå i ugnen.

Miro har återgått till sina koljor. Han har jobbat här sedan april i fjol, tidigare var han tolv år i Göteborgs fiskhamn.
– Den kvalitet på fisk som jag ser här har jag aldrig upplevt innan, säger han uppriktigt innan han lägger in filéerna i kylen där de lagras innan de hamnar i disken.
Fisk & Sånt får leveranser nästan varje dag, tisdag till fredag. Runt elva-snåret dyker Jonas upp med lastbilen och då är det till att vara redo med knivarna och beredd på vad som helst.
– Allt som kommer ska skäras samma dag och för det mesta säljs det samma dag också.
Fast den enorma hälleflundran som gav fyra filéer på cirka femton till arton kilo styck, den såldes på fyra dagar.
– Hälften sålde vi på två dagar. Den var den största jag skurit, säger Micke, de brukar ligga på tjugo till fyrtio kilo! Den här var groteskt stor.

Själv har Micke skaffat sig rejält lång erfarenhet av att jobba i fiskaffär, i februari har han varit här i hela sjutton år.
– Min mamma jobbade på Torggatan, berättar han. En i personalen på Fisk & Sånt var där och fikade och berättade att Lennart (som drev butiken i många, många år, reds anm) behövde personal.
Micke hörde av sig och fick provjobba. Sen hörde han ingenting på några veckor förrän Lennart ringde igen.
– Sen var jag fast anställd.
För två år sedan gick Lennart i pension.
Var det självklart att ta över efter Lennart?
– Nej, det var ju jättesvårt att ta över efter en sån ikon som Lennart! Men jag har lärt mig mycket.
Sammanlagt är de sju personer med fast anställning som jobbar på Fisk & Sånt. De får förstärkning av ytterligare fem som är extrapersonal, allt för att hålla upp sin goda service.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Det persiska nyåret


Över 190 miljoner människor firar Nouruz, det persiska nyåret, världen över. Pouya Shabani gör det i Borås. Och som kurd från Iran gör han det...

Läs mer
<span class=\

Han har blommor i generna


I Holland,  någon gång på 1600-talet, såldes en mycket speciell tulpan...

Läs mer


Mannen, myten, mustaschen


Nyss fyllda 21 öppnade han eget konditori i en stad som då hade nästan 40...

Läs mer
&Auml;lskar att vara ute. Ingrid Krafft har nära till Hestra- stugan och Hestra IF:s skidspår.

För Ingrid Krafft är skidåkningen ett måste


I lördags var Ingrid Krafft en av 7.500 tjejer, kvinnor och damer som satte på sig...

Läs mer
Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd...

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i...

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer...

Läs mer
Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.

Kemiingenjörn som blev raw food-kock


Lunchbuffén är framdukad på Raw Food Café vid Södra torget. En mä...

Läs mer
Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken


Klockan är åtta tisdagen före jul och på Fisk & Sånt råder...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen