AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Han har blommor i generna


Sofia Thulin 2019-03-11

<span class=\

Fjärde generationens blomsterhandlare, Linus Hedenmo började arbeta med blommor när han var sju år.I Holland,  någon gång på 1600-talet, såldes en mycket speciell tulpan kallad Semper Augustus för 120 000 kr. Exakt vad det var som gjorde den så speciell är oklart, allt vi vet är att de flesta idag har råd att njuta av tulpanernas skönhet. Många i Borås-­trakten har Linus Hedenmo att tacka för det.
– Enbart i Borås-området säljer jag säkert 50 000 tulpaner varje vecka, säger Linus på Blomsterservice AB, en av Citys leverantörer.'

Många tror att de tulpaner som säljs i Sverige kommer från Holland, det är bara delvis rätt. Det är tulpanlökarna som kommer från Holland. Blad och stjälkar får vissna ner så att all näring går tillbaka till löken. Tulpanlökarna plockas sedan upp ur den holländska jorden under tidig sommar, rensas för hand och sorteras efter storlek. Det sägs att en lök med omkretsen 12 cm ger högst kvalitet. Mellan augusti och november planterar drivningsföretag lökarna i svensk jord. Sedan får lökarna stå i kylrum några månader innan de tas ut för drivning. Efter cirka tre veckor är det dags att skörda.


– Det är roligt 
att sälja blommor. Det finns ingen produkt som är så billig i förhållande till hur mycket den betyder. För en hundralapp får du mycket och blommor passar alla sinnesstämningar.
Att det säljs 18 miljoner 10-pack tulpaner varje år i Sverige bekräftar det. Alltså 180 miljoner tulpaner! Kanske hänger det också ihop med att försäljningen av tulpaner börjar allt tidigare varje år.
– Personligen tycker jag att de ska ha premiär till jul, då är kvaliteten också bättre.


Framtiden för tulpaner 
ser ljus ut, inte enbart för att vi går mot vår. Det utvecklas hela tiden nya varianter och nya spännande färger. Linus tycker faktiskt själv att det är svårt att hålla koll på allt som händer.
– För mig är kvalitet det viktiga och där skiljer sig varianterna inte så mycket åt, det är ungefär detsamma.
På frågan om varför tulpaner är svenskarnas favoritblomma svarar han snabbt:
– Jag tror det beror på vårt klimat, vi längtar efter våren, värmen och liv. Tulpaner signalerar att vi är på rätt väg.


När det gäller rosor 
2014 har Kenya på ganska kort tid blivit ett av de dominerande länderna i världen. De senaste 20 åren har odlarna gjort en fantastisk resa, idag är snittblommor en av landets viktigaste exportvaror.
– Blommor har verkligen hjälpt till att lyfta Kenya från fattigdom. Det har ändrat förutsättningarna för många familjer, inte minst för att det nu byggs skolor runt odlingarna, säger Linus som själv har varit på besök i Kenya.


Intresset för blommor 
har ökat rejält de senaste åren. Linus tror att det hänger ihop med inredningstrenden där blommor och växter får en allt större betydelse. Det räcker att bläddra i vilken heminredningstidning som helst, eller läsa någon av alla heminredningsbloggar, blommorna finns där, ofta som ett sätt att förstärka en viss känsla.


Att Linus skulle 
arbeta med blommor stod skrivet i stjärnorna. Han är fjärde generationen i rakt nedstigande led som arbetar med blommor och växter. Mamma var florist, mormor och morfar trädgårdsmästare i Hunnebostrand och förfäderna hade handelsträdgårdar och blomsteraffärer (många boråsare minns Björk & Ros).
– Själv var jag sju år när jag för första gången arbetade med blommor.


Innan vi skiljs åt 
ber jag Linus ge City-bladets alla läsare det bästa tipset för att få tulpanerna att stå sig länge. Hans råd är att snitta dem någon centimeter, sätta dem i kallt vatten 1–2 timmar och först därefter ta bort plastförpackningen. Undvik också att ställa tulpanerna vid element eller i direkt solljus. Men det är sedan det märks att Linus tar det här med blommor på största allvar. För honom är det inget arbete, det är kärlek.
– Vill du att tulpanerna ska hålla 2–3 dagar extra ska du sätta in dem i kylskåpet varje kväll innan du går och lägger dig och ta ut dem morgonen efter.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Det persiska nyåret


Över 190 miljoner människor firar Nouruz, det persiska nyåret, världen över. Pouya Shabani gör det i Borås. Och som kurd från Iran gör han det...

Läs mer
<span class=\

Han har blommor i generna


I Holland,  någon gång på 1600-talet, såldes en mycket speciell tulpan...

Läs mer


Mannen, myten, mustaschen


Nyss fyllda 21 öppnade han eget konditori i en stad som då hade nästan 40...

Läs mer
&Auml;lskar att vara ute. Ingrid Krafft har nära till Hestra- stugan och Hestra IF:s skidspår.

För Ingrid Krafft är skidåkningen ett måste


I lördags var Ingrid Krafft en av 7.500 tjejer, kvinnor och damer som satte på sig...

Läs mer
Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd...

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i...

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer...

Läs mer
Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.

Kemiingenjörn som blev raw food-kock


Lunchbuffén är framdukad på Raw Food Café vid Södra torget. En mä...

Läs mer
Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken


Klockan är åtta tisdagen före jul och på Fisk & Sånt råder...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen