AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Hasse har lärt generationer av boråsare att simma


Sofia Thulin 2019-07-22


Få boråsare har nog tillbringat lika mycket tid i klordoftande badhus som Hasse Johansson. Redan 1967, åtta år gammal, blev han medlem i Simklubben Elfsborg och sedan dess har fascinationen för sim­sporten suttit i. Han har tävlingssimmat själv, varit simskolelärare, tränat elit­simmare och idag lever han badhusliv på heltid som enhetschef för Borås Simarena och ­Alidebergsbadet.


Hasse bär shorts när vi ses i simarenans 28-gradiga värme en måndagmorgon. Han verkar känna många av stammisarna och hejar glatt när bekanta motionärer kliver i och ur bassängen. 


Simarenan öppnar dörrarna redan strax efter klockan 6 vissa dagar och många ­boråsare passar på att ta ett par längder som morgonträning innan jobbet.


Simning som träningsform
har blivit allt mer populärt på senare år, och det märks i bassängerna i Borås. Crawlkurserna för nybörjare som arrangeras av SK Elfsborg är numera ett stående inslag både höst och vår på simarenan.

– För 15 år sen hade jag aldrig drömt om att vuxna skulle vilja lära sig crawla. Det har vi nog lite grann att tacka sporten triathlon för, säger Hasse Johansson. 


Han tror också att swimrun, en snabbväxande sport som går ut på att varva simning och löpning i ett lopp, utan att pausa och utan att byta kläder, har fått fler att få upp intresset för simning. 


Hasse gläds åt att så många hittar till simhallen, oavsett om målet är att bli av med ryggvärken eller att genomföra ett triathlon, och gillar att få hjälpa gästerna att hitta en motionsform som passar just dem.

– Man kanske har lite ont i leder eller i ländryggen. Då är vatten ett fantastiskt element att träna i. Ska man påbörja en fysisk aktivitet är det bra att komma till Borås Simarena. Det blir en mjuk start på tränandet, där man inte ådrar sig så jättemycket träningsskador. Det är en glädje att höra äldre som börjat träna här säga att ”jag har nästan ingen ryggvärk längre”.

 

Hasse Johansson har ett stort ­engagemang för folkhälsa och vill att fler ska få upp ögonen för hur viktigt motion är för kroppen. Vi blir allt mer passiva och glömmer bort att kroppen är gjord för att röra sig, säger han.

– Den viktigaste muskeln vi har i vår kropp är vårt hjärtat. Hjärtat är den enda muskeln som du inte medvetet kan säga till att “du, nu tar vi en paus, nu går vi och vilar.”


– Att vara motionär och ta hand om sin kropp borde vara mer viktigt än att lämna in bilen på bilprovning varje år. Att ha en funktionell välmående kropp borde vara prio ett, kan jag tycka.

Flera av motionärerna som kommer till simarenan är personer som fått ­fysisk ­aktivitet på recept, så kallad FAR, ­utskrivet av läkare. Tanken är att den fysiska ­aktiviteten ska göra så mycket gott för ­kroppen att den ska komplettera eller till och med ersätta läkemedel.  


Många av de som kommer med FAR är ovana vid träning, och har kanske främst förknippat rörelse med sport, tävlingshets och prestationskrav. Hasse vill gärna hjälpa dem att tänka om, och få dem att uppskatta fördelarna med att låta kroppen röra på sig. 


– Har man väl kommit igång så säger de flesta jag möter att det är som en form av frälsning. Kroppen skapar endorfiner som gör att man nästintill får en berusande känsla av att må bra. När man sedan väl lärt sig att belöna kroppen med fysisk aktivitet så vill man inte vara utan, säger han. 

 

Hasse och kollegorna jobbar mycket med att utveckla utbudet av andra tränings­former i vattnet. Det finns idéer om cirkelträning, PT-coachning och grupper för gymnasieungdomar som vill träna hårt till, som Hasse säger, “skitbra musik.” Redan idag finns ett stort utbud av vattengympa. Hasse gestikulerar över lokalen för att visa bassängen fylls av motionärer, från start­pallarna till fondväggen 50 meter längre bort. 


– Det står nästan 80–90 personer som vill träna tillsammans!

 

I höst är det 45 år sedan Hasse Johansson började lära ut simning. Egentligen var han tävlingssimmare, men fick tänka om. 

– Jag älskade att träna, men förstod inte att det här med psykologi och nervositet hörde ihop, så jag var väldigt dålig på att tävla … Då föreslog min tränare att jag skulle börja hjälpa till med simskolan istället. Första simskolan jag hade ansvar för var på gamla Boråsbadet på Järnvägsgatan hösten 1974.

Sedan dess är det många boråsare som har tagit sina första simtag under Hasses överinseende. 


– De födda 1963 var min första simgeneration som jag tränade. Då var jag inte så många år äldre än dem egentligen, jag är född 1958. 


Åren gick. 70-, 80- och 90-talisterna passerade i bassängen.


– Sedan började jag se att det stod 2000, 2001 och så i deltagarlistan. Då trodde jag först att det var ett medlemsnummer, men det var ju vilket år de var födda... 


Det har varit 45 roliga år, konstaterar han. 

– Jag har nog både satt skräck i folk och varit en elak ledare, men jag har nog varit omtyckt också i vissa fall!

 

En annan jubilar är Alidebergsbadet.

I år är det 50 år sedan de första simtagen togs i utomhusbassängen intill simarenan. Hasse hittade nyligen en filmrulle från den officiella stora invigningen i augusti 1969, aldrig tidigare visad. Han har kontaktat en filmskapare i stan och rullen är nu i Stockholm för att bli digitaliserad. Förhoppningen är att den kan visas på något sätt framöver.


Vuxna boråsare minns förmodligen den stora rutschkanan som i många år stod på Alidebergsbadet. Den är nedmonterad, men hopptornet finns kvar till dagens ungdomars stora glädje. Dessutom har anläggningen utökats med ett utegym och en grusad löpslinga för den som vill kombinera rörelse både på land och i vatten. 

Hasse vill varmt uppmuntra ­boråsarna att komma förbi på ett morgonpass i 50-­metersbassängen nu på sommaren:


– Det finns ju inget mer fascinerande än att få ligga ute klockan sju på morgonen och simma i ett utomhusbad. Mycket syre, sol och ljudet av elefanterna när de vaknar upp precis här bakom …


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Mästerkocken från Sjömarken


Agnes Fredrikssons rum ser inte riktigt ut som alla andra elvaåringars. På hyllorna trängs kockmössor, diplom och tidningsurklipp – och förstås statyetten som...

Läs mer


Han forskar för cancerpatienternas bästa


När man skänker pengar till stiftelsen Borås Cancerfond ser man till att...

Läs mer


Emma Svanström bakar inför hela Sverige


Ett bakintresse, en spontanansökan, en helg med sexton timmars bakning och en tågtur upp...

Läs mer


Äppelsäsongen är igång hos Pernwalls


Hösten är en tid för löv som ändrar färg, svampplockning, eller...

Läs mer


Skobutiken som alltid är aktuell


Visste du att du kan kombinera ditt besök på City Knalleland med att köpa nya skor?...

Läs mer


Miljön i centrum under Kretsloppsveckan


Årets Kretsloppsvecka startade med familjedag med visning av de nya avloppsrenings- och...

Läs mer


Jim Ternander vill utbilda lagspelare för livet


Jim Ternander blev fotbollstränare av samma anledning som så många andra. När...

Läs mer


Nu blir det lättare att välja vego på City Knalleland


Om bara ett par veckor anländer en ny, stor kyl till City Knalleland, redo att fyllas med med...

Läs mer


Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för förä...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen