AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Kemiingenjörn som blev raw food-kock


Sofia Thulin 2019-01-28

Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.

Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.Lunchbuffén är framdukad på Raw Food Café vid Södra torget. En mängd spännande rätter, grönsaksblandningar och röror väntar i kyldisken.

Vad sägs om smörbönor med tranbär, chili, agavesirap, olivolja och timjan, sötpotatispasta, rawfärssås på solroskärnor, tomat, paprika, örter, lök och olivolja eller olika sorters vegetariska biffar, soppor och glutenfritt bröd bakat på nyponmjöl, physalisfrö och gojibär med ”smör” gjort av kokosolja, mandelpasta, olivolja och havssalt? Låter det konstigt?
Det tyckte Amir Badeie också. Att han, kemiingenjören, skulle driva ett matställe med raw food var ingenting han ens kunde drömma om. För honom handlade grönsaker om tomat och gurka. Punkt.

För sju år sedan, 2012, hade Amir avslutat sin master efter att ha jobbat som kemiingenjör.
– Jag hade gått upp rätt mycket i vikt, från 78 till över 100 kilo efter avslutade studier, men eftersom jag alltid tränat tänkte jag att det inte var några problem att få bort dem, men det var lättare sagt än gjort.
Men den rätta motivationen att äta rätt och träna regelbundet, nja, den fanns inte där. Och att haka på någon trendig diet, det fanns inte på världskartan.
– Jag har alltid varit skeptisk mot alla nyheter och trender, säger Amir och skrattar.

Men något var han tvungen att göra. Och han insåg att han var tvungen att börja med kosten. Raw food var ganska nytt på den här tiden och han bestämde sig trots sin skepsis att ge projektet sex månader.
– Jag gick ner från 105 kilo till 80. Men egentligen är det inte vikten som är det intressanta!
Amir upptäckte också hur mycket bättre han mådde av att äta på ett annat sätt och som den forskare han i grunden är satte han igång att läsa på.  Han tog sig också ett litet ”återfall” och började äta lite skräpmat igen.
– Vet du, berättar han, jag fick en bakfulls-känsla med känslan av en långsam hjärna, och en som en hinna över hela kroppen! Han gick till doktorn.
– ”Så här har du mått innan du ändrade din kost”, sa han. Det var svårt att förstå det han sa, säger Amir som nu kan konstatera att när vi under längre tid, eller när det sker en långsam försämring i vardagen märker vi inte av det.
– Ohälsa kommer alltid smygande. Och så började min livsstilsförändring, säger Amir och berättar att han numera vaknar varje morgon med en klar hjärna, att han slipper matkoman efter lunchen och rent allmänt har ökat sin livsglädje. I takt med Amirs egen livsstilsförändring och forskning kom tanken att han ville föra ut och dela med sig av de kunskaper han fått. Och hur skulle han göra det? Genom att starta ett unikt matställe såklart.
– När jag sa upp mig från ingenjörsjobbet och berättade att jag skulle driva ett café istället trodde de på jobbet att jag blivit knäpp.
Men Amir gav sig inte. Han plockar fram block och penna för att förklara hur han tänker kring maten som serveras på Raw Food Café som startades 2013.
– Det finns inga genvägar, men den enkla vägen är att allt finns i kylskåpet och att vi är vad vi äter.

När Amir började titta på hur och vad vi äter utgick han från en tallriksmodell och vad de olika råvarorna består av.
– Till exempel c-vitamin, järn och magnesium. Om man börjar med en tomat och sedan ska addera något bör det ju vara något vars egenskaper fungerar tillsammans med tomatens innehåll, inte motverkar dem.
Visst, kroppen klarar av att ta hand om näringsämnen som inte är direkt gynnsamma för varandra, men det går åt mer energi.
– Om man börjar röka dör man ju inte av första blosset, det är likadant med mat. Man kan äta fel länge innan man märker effekterna. Men det är när man testar att äta korrekt och sedan går tillbaka till sin ”vanliga” kosthållning som man verkligen märker skillnaden. Precis som med bilen handlar det om att tanka rätt.

För Amir är matlagning lika mycket kemi och uträkningar.
– Att lägga ihop komponenter som fungerar ihop är som ett gott äktenskap, säger Amir och berättar att han har ett eget lab där han räknar ut exakt balans av näringsämnen i varje rätt och att tillagningsmetoden säkerställer att alla näringsämnen finns kvar i råvarorna.
För här handlar det på inget vis om att slänga ihop en tallrik grönt.

Om man är nyfiken på att prova raw food, vad ska man börja med?
– Prova våra biffar! De påminner om ”vanliga” köttbiffar och har mycket smak. Vi försöker smaksätta med egenskaper som vi är vana vid från kötträtter som chili och paprika, smaker som hjärnan känner igen.
Han ger också ett bra tips på mellanmål till hungriga och trötta barn:
– Chokladbollar! Blanda kokosolja, agavesirap, glutenfria havregryn med olika nötter som cashew-, hasselnöt och mandel – om man tål nötter – med rå kakao. Då får de i sig rätt sorts fett och omega 3 och 6. Och så håller sig blodsockret på en jämn och bra nivå!

Namn: Amir Badeie.
Ålder: 39 år.
Bor: Centrum.
Familj: Sambo, barnen Milton, 8 och Isabella, 5 år i sommar samt katterna Fazzi och Blackie.
Alltid i kylskåpet: Kombucha (fermenterat grönt te).
Alltid i skafferiet: Physalisfrö.Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Det persiska nyåret


Över 190 miljoner människor firar Nouruz, det persiska nyåret, världen över. Pouya Shabani gör det i Borås. Och som kurd från Iran gör han det...

Läs mer
<span class=\

Han har blommor i generna


I Holland,  någon gång på 1600-talet, såldes en mycket speciell tulpan...

Läs mer


Mannen, myten, mustaschen


Nyss fyllda 21 öppnade han eget konditori i en stad som då hade nästan 40...

Läs mer
&Auml;lskar att vara ute. Ingrid Krafft har nära till Hestra- stugan och Hestra IF:s skidspår.

För Ingrid Krafft är skidåkningen ett måste


I lördags var Ingrid Krafft en av 7.500 tjejer, kvinnor och damer som satte på sig...

Läs mer
Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd...

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i...

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer...

Läs mer
Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.

Kemiingenjörn som blev raw food-kock


Lunchbuffén är framdukad på Raw Food Café vid Södra torget. En mä...

Läs mer
Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken


Klockan är åtta tisdagen före jul och på Fisk & Sånt råder...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen